Jump to content
Tybork

Ansamblu megalitic asemănător celui de la Stonehenge, descoperit în Marea Britanie

Recommended Posts

Un ansamblu de pietre din neolitic, alcătuit din 80 de rânduri şi cercuri de pietre, asemănător complexului de la Stonehenge, a fost descoperit pe dealurile din apropierea localităţii Dartmoor din comitatul Devon, Marea Britanie, informează newscientist.com.

Imagine IPB

Arheologii britanici au constatat similarităţi frapante între ansamblul de la Dartmoor şi cel de la Stonehenge, amplasat la o distanţă de 180 de kilometri, sugerând faptul că au fost realizate de aceeaşi comunitate umană.

Un rând de nouă pietre a fost descoperit în 2004, la Cut Hill, pe unul dintre cele mai înalte dealuri din parcul naţional Dartmoor.

Ralph Fyfe,de la Universitatea Plymouth,şi arheologul Tom Greeves au folosit datarea cu carbon pentru a determina vechimea acestor pietre. În urma acestor investigaţii, cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că cel puţin una dintre pietre a căzut din poziţia verticală sau a fost de la început aşezată în poziţie orizontală, între anii 3600 şi 3440 înaintea erei noastre, iar o a doua, între anii 3350 şi 3100 înaintea erei noastre.

Aceste date au reprezentat o mare surpriză pentru cercetători, care au crezut că monumentele din Dartmoor, precum cele din Cut Hill şi Stall Moor, datează din epoca bronzului, fiind construite în perioada 2100 - 1600 înaintea erei noastre.

Ralph Fyfe consideră, însă, că ansamblul de la Cut Hill datează din perioada neolitică şi a fost construit în aceeaşi perioadă cu monumentul de la Stonehenge.

Spre deosebire de pietrele de la Stonehenge, cele din Cut Hill sunt aşezate în poziţie orizontală, paralele, dispuse la distanţe cuprinse între 19 şi 34,5 metri unele de celelalte.

Pietre de susţinere descoperite la capătul uneia dintre aceste menhire neolitice sugerează faptul că cel puţin una dintre ele a fost aşezată în poziţie verticală.

Ruinele complexului Stonehenge se află în Salisbury, la circa trei kilometri de oraşul Amesbury, Wiltshire, în sudul Angliei.

Stonehenge este, probabil, cel mai important monument preistoric din Anglia. O teorie tradiţională indică faptul că acesta ar fi fost construit de druizi, înainte de cucerirea romană. Tehnicile de analiză arheologică moderne au demonstrat, însă, că Stonehenge a fost construit cu cel puţin 1.000 de ani înaintea druizilor.

Cercetările din 2008 indică perioada construcţiei ca fiind cuprinsă între 2400 - 2200 înaintea erei noastre.

Sursa: mediafax

Link to comment

O intrebare am..Cum au realizat acest proiect ( avand in vedere anii)...?

Asta nu e decat unul dintre zecile (sutele, miile) de mistere ale constructiilor antice, despre care nu stim prea multe cand vine vorba de modul de constructie, dar care nu inceteaza sa ne (sau cel putin sa ma) fascineze.

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...