Jump to content
Tybork

Udrea vrea încă 200 de mil de euro pentru dezvoltarea staţiunilor balneare

Recommended Posts

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat că Guvernul va solicita Comitetului de Monitorizare al Programului Operaţional Regional să mute banii nefolosiţi de pe Axa 4 pe Axa 5.2, la investiţii în infrastructura de turism.

Potrivit Elenei Udrea, banii de pe Axa 4 nu au fost folosiţi, în timp ce Axa 5.2 ar avea nevoie de ei, turismul balnear fiind extrem de important.

Ulterior, Udrea le-a declarat jurnaliştilor că banii de pe Axa 4 a POR, "Sprijinirea mediului de afaceri regional si local", au fost neaccesaţi întrucât programul aferent "e greu să fie derulat în România din cauza condiţiilor", în timp ce domeniul investiţiilor în turism este extrem de accesat.

"De la comitetul de monitorizare sperăm să reuşim să mutăm banii nefolosiţi de pe Axa 4 pe Axa 5, pe 5.2, la investiţii în infrastructură de turism. Cred că vom putea, pentru că sunt în cadrul aceluiaşi program operaţional, sunt bani care până acum nu au fost accesaţi pentru că sunt destinaţi unui program care e greu să fie derulat în România din cauza condiţiilor. Şi atunci putem să luăm banii aceia nefolosiţi să-i alocăm într-un domeniu extrem de accesat, al investiţiilor în turism", a declarat Udrea.

În cadrul întâlnirii de la Sovata, la care au participat, alături de oficialităţile locale, şi operatori de turism din zonă, Udrea a precizat că banii suplimentari s-ar ridica la 200 de milioane de euro.

"Dacă există în POR un program neutilizat, un program de pe Axa 4, faptul că e extrem de util să aducem banii în turism, ne-a determinat să solicităm în Comitetul de Monitorizare din luna mai realocarea unor fonduri în valoare de peste 200 de milioane pe Axa 5.2, iar în Ghidul solicitantului vom face în aşa fel încât banii aceştia să meargă pe proiecte care se dezvoltă în staţiuni turistice balneare. Vom urmări strategia balenară pe care am creat-o la nivel naţional şi vom sprijini în continuare dezvoltarea staţiunilor balneare", a arătat Udrea.

În acelaşi context, ea a precizat că turismul balnear se numără printre domeniile competitive în turismul românesc, însă există problema infrastructurii specifice, care în parte este nemodernizată şi care "are nevoie de reglementări specifice, de suport financiar şi de implicarea autorităţii centrale în turism", pentru că se pot "face multe la nivel local", dar nu fără implicarea Guvernului.

Udrea a arătat că una dintre ţintele pe care şi le-a propus este legată de turismul balnear, dar pentru ca acesta să fie un turism modern şi competitiv la nivel internaţional, este nevoie să devină "mai mult decât un turism de sănătate pentru persoanele de vârsta a treia".

"Pentru asta e nevoie de agrement, e nevoie să aducem tinerii în staţiile balneare, trebuie să le creăm posibilitatea de a-şi petrece timpul liber, pentru că e greu să-i ţinem la lac şi după aia să-i ducem în cameră", a conchis ministrul.

Sursa: mediafax

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...