Jump to content
Hash

Un deget al faraonului Akhenaton a fost returnat Egiptului

Recommended Posts

Un cercetător elveţian a returnat, miercuri, Egiptului, un deget de la un picior al mumiei faraonului Akhenaton, sau Amenhotep al IV-lea cum a fost numit la început, tatăl legendarului Tutankhamon, a anunţat Consiliul suprem pentru antichităţi al Egiptului.

Degetul a fost furat în 1907, în timpul unei examinări a scheletului, şi a fost returnat Consiliului în timpul unei ceremonii care a avut loc la Cairo, unde s-a semnat un acord între Egipt şi Elveţia pentru simplificarea procedurilor de restituire a obiectelor arheologice.

Degetul va fi expus la Muzeul egiptean din Cairo, potrivit unui comunicat, care dă asigurări că acesta aparţine lui Akhenaton, al cărui schelet a fost descoperit în Valea Regilor, în apropiere de Luxor.

Akhenaton, sau Amenhotep al IV-lea, faraon al celei de-a XVIII-a dinastii, care a trăit cu peste 1300 de ani înaintea erei noastre, a fost formal identificat, în februarie, graţie unor analize ADN, ca tată al lui Tutankhamon, "faraonul copil", mort la vârsta de 19 ani. Faraonul a avut ca soţie pe frumoasa, şi nu mai puţin celebra, Nefertiti.

Ambasada Elveţiei la Cairo a indicat că relicva a fost restituită şefului Consiliului pentru antichităţi, Zahi Hawass, de Frank R?hli, un cercetător de la Universitatea din Zurich, specialist în mumii.

Este vorba despre "o iniţiativă privată a acestui cercetător, care, graţie contactelor sale personale", a recuperat degetul "dintr-o ţară europeană", a declarat un diplomat pentru AFP, fără să indice despre ce stat este vorba.

"Nu este vorba despre o restituire făcută de Guvernul elveţian", a adăugat acesta.

Din 2002, Elveţia este cea de-a 16-a ţară care semnează cu Egiptul un acord pentru restituirea obiectelor arheologice.

Egiptul, care a făcut din recuperarea obiectelor sale arheologice - furate şi răspândite în toată lumea - o cauză naţională, a organizat, săptămâna trecută, o conferinţă internaţională pe acest subiect.

Sursa: MediaFax

Link to comment

Ce tezaur avem noi? Egiptul are istorie de 4000 ani, noi avem niste oale sparte, mare bogatie de istorie.

Din pacate Egiptul exagereaza cu legile lor si impiedica oamenii de stiinta sa descopere misterele piramidelor de frica sa nu strice ceva. Eh, sper sa se mai descopere ceva din civilizatia lor cat mai traiesc eu.

Link to comment

N-avem doar oale sparte, avem (de fapt, am avut) destul aur. Ca de obicei, nimeni nu stie unde s-a dus -_-.

Nu vad mare chestie intr-un deget. In opinia mea, se exagereaza cu oasele vechi. Mai degraba ar cauta documente sau inscriptii care ar putea da cu adevarat informatii despre trecut.

Link to comment

N-avem doar oale sparte, avem (de fapt, am avut) destul aur. Ca de obicei, nimeni nu stie unde s-a dus -_-.

Nu vad mare chestie intr-un deget. In opinia mea, se exagereaza cu oasele vechi. Mai degraba ar cauta documente sau inscrieri care ar putea da cu adevarat informatii despre trecut.

un os de la un deget in ziua de azi ar putea da mai multe informatii decat 8 basculante pline de documente :>

@ ce am avut noi nu mai avem , si nici nu le vom mai avea vreodata.

Link to comment

Documentele sunt/pot fi mincinoase ... acum in 2010 in anu in care suntem avem technologie cu care putem sa obtinem informatii pretioase de la pietre/oase/ nebuneli dastea' vechi , un ADN ceva de care poti fi mult mai sigur decat ce a scris unu intr-un document acum nspe mii de ani :tiphat:

Link to comment

nu ma... mai bine merg pe aia cu documentele nu ?? tu ai citit vreodata biblia ?? :>

cum am spus ,aleg ceva care imi ofera date mai amanuntite si mai relevante decat scrierea unui x de acum foarte multi ani pe o bucata de hartie.

Biblia e istoria Palestinei spusa din neam in neam. Documentul e document, nu e telefonul fara fir. Sau si atunci erau conspiratii cu alde Bush, Obama si Putin :)))? De abia invatau sa faca focul dar faceau conspiratii. E ceva :))).

PS: tu nu intelegi ca o bucata de os nu-ti poate da informatiile pe care o hartie ti le ofera?

Link to comment

bai fata noi nu suntem pe aceiasi unda.

@ inca odata iti explic , in ziua de azi se poate efectua analiza ADN'ului , le'a fost de mare ajutor pana acum chestia asta celor care se ocupa cu egiptul antic , s-au indentificat mumii si multe altele cu asta.E o metoda mult mai avansata , iti ofera date mult mai relevante decat poate sa ofere un document.

Biblia am folosit'o drept exemplu de scriere mincinoasa...in fine

Multe documente istorice sunt foarte adevarate DAR sunt si multe care prezinta falsuri in scris , minciuni , documentele se pot interpreta.

Link to comment

Nvm, cu voi nu ajung nicaieri. Nu cred ca se ingroapa o hartie, o dezgroapa cineva peste 500 de ani, o editeaza ( :rofl: ) si apoi o baga la loc. Peste 1000 de ani la fel, iar scoate cineva foaia si o editeaza :)).

Si ADN-ul ala se mai deterioreaza. De cele mai multe ori cercetatorii merg pe presupunerile care au un procentaj mai mare de veridicitate si nu cred ca toate sar de 50%.

Link to comment

N-avem doar oale sparte, avem (de fapt, am avut) destul aur. Ca de obicei, nimeni nu stie unde s-a dus -_-.

Nu vad mare chestie intr-un deget. In opinia mea, se exagereaza cu oasele vechi. Mai degraba ar cauta documente sau inscriptii care ar putea da cu adevarat informatii despre trecut.

Tezaurul nostru s-a dus in Rusia la inceputul Primului Razboi Mondial pentru a fi protejat.

Dupa razboi, Rusia nu ne-a mai inapoiat acest tezaur, ci doar cateva parti neinsemnate din el.

@ Interesanta stirea, poate mai fac noi descoperiri.

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...