Jump to content
logs

Mentalitati europene

Recommended Posts

De-a lungul vremii, oamenii au impartit intotdeauna lumea in regiuni - distincte in mod real sau imaginar una de alta. Culturii si mentalitatii vestice(occidentale) i s-a contrapus mereu o cultura si mentalitatea estica (oriental-balcanica). Noi toti stim ca 'in vest' oamenii simt, traiesc altfel. Dincolo, mai inspre 'est', la frontierele Asiei, este o alta lume cu alte legi, cu alt suflet si cu alta filosofie.

Europenismul a venit dinspre vest. Se discuta acum despre mentalitatea europeana care sa ne transforme, cu toate deosebirile dintre noi, in cetateni europeni. De cealalta parte, balcanismul si influentele orientale sunt inca destul de puternice, mai ales in spatial estic European.

Noi suntem la mijloc, de unde si influentele din ambele lumi.

Ce este mai bine pentru noi (dincolo de bla bla-ul cu UE), sa incercam sa ne adaptam mentalitatii europene sau sa ne pastram tendintele oriental-balcanice?

Ce e aia mentalitate europeana? Exemple?

Link to comment
Share on other sites

Guest stefteo21

Fiind membri ai comunitatii europene cu drepturi depline este clar mai bine sa ne adaptam mentalitatii europene decat celei orientale. In primul rand Europa a fost mereu un continent mult mai dezvoltat din aproximativ toate punctele de vedere decat lumea orientala - si probabil asa va fi mereu cat Pamantul va sustine viata - iar asta constituie un motiv destul de intemeiat sa ne dam cu ei.

Unitate in diversitate constituie o imbinare armonioasa culturala, politica, sociala si economica pe care uniunea doreste s-o realizeze intre statele membre si nu, dupa cum spun teoriile conspiratiei, un guvern comun care sa inlature apartenenta nationala ( desi din punctul meu de vedere ar fi super tare sa fie doar Europa ca stat si atat, cu toate tarile anexate, sa nu se faca diferenta dintre Germania, Italia si Romania, politia si restul institutiilor sa fie la nivel european si nu la nivel de stat separat si limba oficiala sa fie Engleza, Franceza si Germana, moneda euro si sa impuna vize draconice pentru cei care doresc sa locuiasca aici, adica in statul Europa ).

Mentalitatea europeana e mentalitate de om liber, caruia ii pasa de semeni lui si de natura, adica este o mentalitate idealista. E uimitor sa vezi cum in Europa vestica aceasta mentalitate exista intr-adevar si chiar are radacini.

Cu toata aceasta mentalitate, cutitul ajunge la os totusi cand vezi altii cum vin si fac numai imbecilitati pe teritoriile civilizate de care aminteam mai sus si parca iti vine sa-i schingiuesti cu tot spiritul tau liber si tolerant. Momentan Romania sufera trecerea de la mentalitate orientala la cea europeana si speram sa fie un succes fiindca avem doar de castigat.

Pe de alta parte multi nu inteleg ideea asta si in atunci cand uniunea impune anumite reguli si restrictii au senzatia ca sunt niste sclavi si lingatori de americani si europeni, dar este o mentalitate de dac inapoiat, parerea mea. Daca nu veneau romanii si nu-i cucereau sa le aduca civilizatia sub nas cu forta probabil ca altfel ar fi stat situatia. La fel e si cu Europa zilelelor noastre, numai ca ea nu ne obliga prin forta armata. Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in traista, iar daca noi nu stim sa profitam e trist si din acest motiv tinerii care au inteles ideea pleaca din tara si nu se mai intorc. Europa este o poarta, Europa pompeaza bani cu sacii in tara si nu degeaba si nu doar pentru a fi noi sclavii lor, dar daca nu sunt proiecte ce sa facem ?

Este perfect adevarat ca nu ne-au primit in uniunea europeana pentru spiritul nostru si gradul de civilizatie extrem, infrastructura care ajuta mult economia Europei si alte beneficii. Ne-au primit din cauza pozitiei la Marea Neagra cu cel mai mare port al Marii Negre, Dunarea care trece mare parte prin tara noastra, legatura noastra cu oceanul planetar, poate potential agrar si altele. A nu se confunda NATO cu UE, ca ne-au primit in NATO e alta treaba, acolo ne-au primit pentru pozitia geopolitica si pentru o mana de soldat in plus, unde-s multi puterea creste si rusul cu chinezul nu sporeste.

Link to comment
Share on other sites



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...