Jump to content
Tybork

CRONOLOGIE: Şefi de stat şi de guvern care au murit în accidente aviatice

Recommended Posts

Accidentul aviatic în care a murit, sâmbătă, preşedintele polonez Lech Kaczynski, şi numeroşi ofiţeri ai Statului Major al armatei poloneze este unul dintre cele mai grave evenimente care au decimat elita unei ţări din ultimii 50 de ani.

AFP prezintă o cronologie a accidentelor aviatice în care au murit şefi de stat sau premieri din ultimii 50 de ani.

29 martie 1959: primul preşedinte al Republicii Centrafricane, Barthelemy Boganda, a fost ucis în explozia avionului său Noratlas în plin zbor la 200 de kilometri sud de Bangui, în condiţii care nu au fost niciodată elucidate.

18 septembrie 1961: Dag Hammarskjoeld, secretarul general al ONU, a murit într-un accident în jungla din Zambia.

27 mai 1979 : avionul premierului din Mauritania, Ahmed Ould Bousseif, a dispărut în mare în largul Dakarului.

4 decembrie 1980: premierul portughez Francisco Sa Carneiro şi ministrul Apărării Adelino Amaro de Costa au murit într-un accident al avionului lor în Camarate, în apropiere de Lisabona. În decembrie 2004, o comisie de anchetă parlamentară a stabilit că a fost vorba despre un atentat.

24 mai 1981 : preşedintele ecuadorian Jaime Roldos Aguilera şi ministrul Apărării au murit într-un accident al avionului lor în sudul ţării.

1 august 1981: generalul Omar Torrijos, mâna de fier a regimului din Panama, este victima unui accident de avion în vestul ţării.

19 octombrie 1986 : primul preşedinte al Mozambicului independent, Samora Machel, a murit împreună cu alte 24 de persoane în accidentul avuonului său Tupolev 134 în nord-estul Africii de Sud.

17 august 1988: preşedintele pakistanez Zia ul-Haq, mai mulţi oficiali militari pakistanezi şi ambasadorul american la Islamabad au decedat în apropiere de Bahawalpur (zona central-estică a Pakistanului), înt-un accident de avion.

6 aprilie 1994: un Falcon 50 care îl transporta pe preşedintele Rwandei Juvenal Habyarimana, pe omologul său din Burundi, Cyprien Ntaryamira, şi alţi oficiali de rang înalt din cele două ţări, a fost doborât în timpul aterizării la Kigali, de rachete sol-aer, declanşând genocidul tutsi din Rwanda.

12 februarie 1998: prim-vicepremierul sudanez Al-Zubair Mohamed Saleh este ucis în Sudanul de Sud.

26 februarie 2004: preşedintele macedonean Boris Trajkovski moare împreună cu opt dintre colaboratorii săi într-un accident de avion produs în sudul Bosniei, în timp aeronava se pregătea să aterizeze la Mostar.

1 august 2005: liderul din Sudanul de Sud John Garang, vicepreşedintele ţării, moare în Sudan în accidentul unui elicopter care îl ducea în Uganda.

29 octombrie 2006: sultanul califatului Sokoto (Nigeria), Muhammadu Maccido, a murit în accidentul unui Boeing 737 al companiei private ADC, care s-a prăbuşit la scurt timp după decolare la Abuja (Nigeria), provocând moartea a 96 de persoane.

10 aprilie 2010 : preşedintele polonez Lech Kaczynski şi principalii lideri ai armatei au decedat în accidentul unui avion Tupolev 154, care s-a prăbuşit la aterizare, în apropiere de Smolensk (Rusia).

Sursa: mediafax

Link to comment

Din 14 accidente aviatice, 8 au legatura cu Africa. :-? Pana la moartea lui Kaczynski nu auzisem de niciun alt accident aviatic ce a implicat un sef de stat.

Am citit si eu acest articol pe stirileprotv, am ramas uimit de cate accidente s-au intamplat.

CONCLUZIE: Nu mergeti cu avionul!

Este cel mai nesigur mijloc de transport dupa parerea mea.

Anual, accidentele care implica avioane reprezinta doar 2% din numarul total de accidente pentrecute anual, asta ma aduce la replica lui Sensini, ca avionul este cel mai sigur. Motocicleta este cel mai nesigur, cu 49% din accidente.

Link to comment
Guest spanky

Am citit si eu acest articol pe stirileprotv, am ramas uimit de cate accidente s-au intamplat.

CONCLUZIE: Nu mergeti cu avionul!

Este cel mai nesigur mijloc de transport dupa parerea mea.

da, exact asa spun si eu ...nu cel mai nesigur ....dar este periculos

de fapt este cel mai sigur, conform statisticilor.

aha, sunt ele mai rare, dar daca ai prins unul te'ai dus dracu' ;) asa cu masina mai scapi

oricum trenul mi se pare cel mai sigur mijloc de transport, asa deja deviem de la subiect

destul de multe accidente aviatice, la multe nu au rezolvat cazul ? ca nu scrie ...atentat/greseala a pilotilor/simplu accident

Link to comment

Anual, accidentele care implica avioane reprezinta doar 2% din numarul total de accidente pentrecute anual, asta ma aduce la replica lui Sensini, ca avionul este cel mai sigur. Motocicleta este cel mai nesigur, cu 49% din accidente.

asta pentru ca accidentele de genul asta cu victime sunt foarte putine raportat la nr. total de pasageri transportati , oricum statistica e doar un punct de vedere

@on topic : interesant ca majoritatea incidentelor au legaturi cu tari africane

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...