Jump to content
nwradu

Uraganul Katrina face zeci de morti

Recommended Posts

Katrina: zeci de morti si imagini de cosmar

Haos pe piata petrolului

Katrina, unul dintre cele mai puternice uragane inregistrate vreodata in Statele Unite (categoria patru - ciclon extrem - pe scara Saffir-Simpson, cu cinci niveluri), a provocat pana in prezent moartea a cel putin 56 de persoane in Mississippi, Louisiana si Alabama, relateaza CNN.

Pe de alta parte, numai in Mississippi numarul mortilor ar putea depasi 80, a anuntat guvernatorul acestui stat.

Peste 75.000 de persoane s-au refugiat din calea naturii in circa 240 de adaposturi, iar mai mult de 1,3 milioane de imobile din cele trei state au ramas fara curent electric. Si, potrivit specialistilor, Katrina va continua sa afecteze teritoriul american.

Un purtator de cuvant al serviciilor de urgenta din comitatul Harrison (Mississippi), cel mai puternic afectat, a declarat ca 30 de oameni si-au pierdut viata intr-un singur complex de apartamente din oraselul Biloxi, fiind pur si simplu loviti mortal si striviti de partile dislocate de uragan ale cladirilor.

Smulgerea si caderea arborilor au fost la originea altor 24 de decese in statul Mississippi.

Bilantul negru al ciclonului Katrina poate creste insa in orice moment, desi Centrul National pentru Uragane (NHC) a decis retrogradarea acestuia la categoria a treia (ciclon intens).

Katrina "ataca" in continuare statele americane, cu ploi torentiale si vanturi in rafale de 200-240 km/h, si se deplaseaza catre nord cu o viteza de 25 km/h.

Ieri ciclonul se afla in plina actiune deasupra statului Louisiana. Iar ingrijorarile autoritatilor in ceea ce priveste New Orleans-ul, oras situat la 60 centimetri sub nivelul marii, au prins contur.

Desi "ochiul" ciclonului a trecut la est de oras, apele au acoperit strazile New Orleansului si au inundat imobile, iar vantul puternic a provocat importante pagube materiale.

80 la suta din populatia orasului a fost insa evacuata si alte cateva mii de persoane s-au refugiat pe Superdome, un stadion acoperit. Din cauza violentei rafalelor, o parte a acoperisului stadionului a fost avariata si oamenii s-au trezit tot in bataia ploii.

"Am salvat de ape sute de persoane", care se gaseau in podurile caselor sau pe acoperisuri, a declarat guvernatorul statului Louisiana, Kathleen Blanco. "Credem ca mai exista alte cateva sute care asteapta sa fie salvate", a adaugat Kathleen Blanco.

Pe de alta parte, Katrina a generat haos pe piata petrolului, din cauza avariilor pe care le-a provocat platformelor de extractie si rafinariilor din Golful Mexic. Dupa ce luni a atins pragul istoric de 70,80 dolari americani si apoi s-a stabilizat la 67,20 dolari, ieri barilul "light sweet crude" a urcat pana la 68,12 dolari.

Companiile de asigurari estimeaza pagubele provocate de ciclonul Katrina la 15-20 miliarde de dolari, ceea ce ar putea face ca uraganul sa devina unul dintre cele mai costisitoare din istorie.

sursa: Romania Libera

Uraganul asta a facut intr-o singura zi de 5 ori mai multi morti decat la noi intr-o vara intreaga de inundatii, plus mii de case distruse, orase inundate, etc... dupa cum puteti vedea din cifrele de mai sus. Auzeam ieri sau azi pe CNN ca dintr-un elicopter au vazut un rechin de 3 metri inotand prin oras in apa care a inundat strazile...

Link to comment

După Katrina, in oraşul New Orleans s-a instaurat anarhia

Furia naturii a provocat sute, poate mii de morţi. Cel mai grav afectat este oraşul New Orleans unde a fost declarată starea de urgenţă. Regiunea a devenit un loc al disperării şi haosului. Zeci de mii de persoane aşteaptă să fie evacuate din oraş. Operaţiunile de salvare decurg însă cu dificultate, din cauza persoanelor înarmate care fac legea pe străzi. Oraşul în ruine a devenit prea periculos atât pentru supravieţuitori, cât şi pentru cei care vor să-i ajute.

După uragan, a venit anarhia. New Orleans s-a transformat într-o scenă pe care nici măcar producătorii de la Hollywood nu şi-au imaginat-o. Pe străzile inundate încă plutesc cadavre, iar autorităţile recunosc că, deocamdată, nu se poate şti numărul exact al persoanelor care au murit în timpul dezastrului. Bilanţul oficial poate fi de ordinul sutelor, sau chiar al miilor. Cu miile sunt şi cei care au supravieţuit unei calamităţi naturale, dar s-au trezit apoi într-un adevărat haos creat de oameni.

Focurile de armă se aud din ce în ce mai des în oraşul ruină. Cei care au furat pistoale au tras asupra unui elicopter militar folosit pentru evacuarea supravieţuitorilor şi direct, asupra poliţiştilor. Operaţiunile de salvare din unele zone s-au transformat în adevărate vânători ale hoţilor, iar trupele au fost suplimentate.

Persoanele înarmate au dat buzna în magazine, locuinţe, spitale şi sedii de firmă, în cautarea alimentelor sau a lucrurilor de valoare.

2 spitale au fost luate cu asalt de rezidenţi înarmaţi cu topoare, pistoale şi ţevi de metal, care au furat diferite medicamente şi calmante.Fără curent electric, apă şi suficiente rezerve, aceste spitale au devenit adevărate clădiri ale morţii. Pacienţii aflaţi în stare critică nu au supravieţuit fără oxigen, insulină şi perfuzii.

sursa: Realitatea TV

De 5 ori se pare ca a fost prea putin cand am zis, deja se vorbeste oficial de peste o suta si ceva de morti, iar primarul orasului se teme ca s-ar putea sa fie mii. Vreo 30 de oameni aflati intr-o cladire au fost striviti cand o alta cladire s-a prabusit peste ei, vreo alti 20 au fost omorati de copaci rupti, etc... mai rau e ca in ape inca plutesc o groaza de cadavre. Se pare ca MSNBC a filmat multe imagini in care au prins numai cadavre, oameni aruncandu-se de pe Superdome ca n-au mai rezistat, interviuri de genul "mi-am auzit vecinii tipand dupa ajutor pana s-au inecat" si din astea, incat au decis sa nu mai arate nimic. Cei care va mai uitati la CNN ati vazut de fapt ce arata pe acolo.

Serios inundatiile de la noi din tara par asa... o apa de ploaie pe langa ce a facut un uragan intr-o singura zi. Pe net am gasit ca ar fi avut un diametru de 415 mile (600 de km sa zicem) si intreg uraganul a ocupat o suprafata de 120.000 de mile patrate (cam cat Romania). Eh, inchipuiti-va o furtuna cat toata tara, ce-ar fi facut la noi...

Link to comment

Pai cica suprafata devastata de uragan e cat Marea Britanie, au zis pe CNN, deci cam cat Romania biggrin.gif

Normal ca trebuie sa le trimita ajutoare. Degeaba are tara bani, daca nu are destule paturi, mancare, apa, benzina, medicamente, etc... gata sa fie trimise acolo. Ce sa faca, sa puna acum la munca lumea sa faca paturi si corturi, chit ca ar plati bine? Nu se poate, de aia mereu e nevoie sa trimita toti cate au...

Link to comment

Katrina a facut ravagii pe o suprafata egala cu suprafata tarii noastre, si stitit care e ironia, ca primii care au trimis ajutoare au fost cubanezii(adika Fidel Castro)...Doamne fereste sa nu se mai intample ravagii ca acestea

Aia au bani nu e problema pentru ei dar totusi daca era in romania cred ca dispareau de pe harta satele din romania
crezi ca doar satele...cred ca dispareau si palatele cu turle ale tiganilor happy.gif ...pacat de oamenii care au murit din cauza ca aceasta actiune de ajutorare nu a fost organizata....
Link to comment
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...