Jump to content
nwradu

600 de morti la Bagdad in busculada

Recommended Posts

Peste 600 de morti in timpul unui pelerinaj siit la Bagdad

Peste 600 de oameni au murit intr-o ambuscada produsa pe un pod din Bagdad. Bilantul catastrofal a fost prezentat in urma cu putin timp de adjunctul ministrului irakian al Sanatatii, citat de agentia Reuters.

Anterior, surse din serviciile de securitate au declarat initial ca busculada s-a soldat cu numai 32 de morti, dar bilantul se modifica de la un minut la altul.

Incidentul a avut loc in timp ce pe pod se afla o multime uriasa de pelerini siiti. Oamenii au intrat in panica atunci cind au aflat ca printre ei sunt doi atacatori sinucigasi. Pelerinii au cazut de pe pod in apele Tigrului si au murit inecati.

Martorii spun ca o bariera de rezistenta a cedat sub presiunea multimii, in momentul in care au aparut zvonurile privind un iminent atac terorist. Incidentul s-a produs in centrul capitalei irakiene.

Mii de oameni traversau podul Al-Aďmah, care desparte un cartier sunnit de altul siit. Pelerinii se indreptau spre o moschee, pentru o procesiune religioasa. Anterior, aceeasi procesiune fusese tinta unui atac cu mortiere, in urma caruia 7 persoane au fost ucise.

sursa: Realitatea TV

Uite cum spaima face mai multi morti decat sinucigasii intr-un an...

Update: un nou bilant zice 816 morti.

Link to comment

Ziua celor 1.000 de inmormantari

Rudele sfasiate de durere ale celor circa 1.000 de irakieni care au murit miercuri in busculada creata langa mausoleul imamului Moussa al-Kazem din Bagdad isi cautau ieri mortii prin spitale, pentru a-i putea ingropa in termenul de 24 de ore cerut de traditie.

In saracaciosa suburbie siita a capitalei, Sadr City, au fost ridicate corturi funerare, unde rudele venite din toata tara isi plang mortii, inainte de a-i conduce pe majoritatea dintre ei pe ultimul drum spre Najaf, orasul sfant siit. Pe coridoarele spitalelor si morgilor improvizate, mortii erau intinsi pe cearsafuri albe si folii din plastic si infasurati in valuri speciale.

O cifra oficiala avansa ieri peste 1.000 de morti si circa 800 de raniti in urma prabusirii podului peste Tigru.

Un factor fatal: podul era blocat cu bariere de securitate

Autoritatile au confirmat faptul ca valul de panica a fost creat intre miile de pelerini dupa lansarea zvonului ca intre ei s-ar afla un kamikaze, legat in jurul braului cu o centura cu explozibili.

Ministrul de interne Saadoun al-Dulaimi a spus ca pe pod erau ridicate bariere de beton si ca oamenii care se indreptau spre moschee erau opriti la puncte de control „din motive de securitate”, ceea ce explica intr-o oarecare masura aglomeratia si dificultatile de deplasare a suvoiului uman. „Oamenii trebuiau sa fie controlati la capatul podului.

Multimea era adunata, iar un tipat si un zvon raspandit cu repeziciune au starnit imediat haosul si am asistat la tragicul incident”, a spus oficialul irakian.

De asemenea, generalul Jawad al-Daini, responsabil cu zona estica a Bagdadului, a spus ca baricadele si sarmele de protectie au ingreunat fuga oamenilor, acestia ingramadindu-se unii in altii, multi dintre ei murind sufocati sau calcati in picioare. Pe de alta parte, podul era supraaglomerat pentru ca restul cailor de traversare a fluviului erau inchise, tot din motive de securitate.

„Consideram ca teroristii, sustinatorii lui Saddam si extremistii radicali sunt responsabili pentru ce s-a intamplat”, a spus liderul siit Ammar al-Hakim.

In ciuda tensiunii crescande in zona, oamenii din cartierul Adhamiya, majoritar sunnit, au sarit in ajutorul pelerinilor, i-au scos din apa, le-au adus apa de baut si s-au oferit sa doneze sange pentru supravietuitori.

sursa: Evenimentul Zilei

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...