Jump to content
Tybork

Avioanele F-16, alegere logică pentru România

Recommended Posts

Posted

România este o ţară care are potenţial pentru relaţii mai apropiate cu SUA, iar avioanele F-16 sunt o alegere logică, deoarece reprezintă un pilon al forţelor aeriene NATO şi dispun deja de o reţea solidă de suport şi de aprovizionare în Europa, apreciază Nathan Hughes, analist militar la STRATFOR.

România foloseşte în prezent avioane MiG-21 şi nu dispune de aparate de generaţia a patra, iar avioanele F-16 devin astfel o alegere logică, a declarat Hughes marţi, la solicitarea MEDIAFAX.

Programul pentru construirea avioanelor F-35, de generaţia a cincea, înregistrează întârzieri şi a depăşit deja bugetul, ultimele estimări sugerând că preţul unui aparat ar putea ajunge până la 100 de milioane de dolari.

"Acesta este probabil mult peste posibilităţile fiscale ale României şi cu siguranţă nu va fi accesibil României pentru următorii zece ani, în timp ce nevoia de modernizare a forţelor aeriene la un preţ accesibil este mult mai urgentă", a apreciat Hughes, de la agenţia internaţională de analiză stragetică STRATFOR.

El a adăugat că avioanele Rafale, Grippen şi Eurofighter sunt, toate, modele noi şi încă nu sunt disponibile aparate în uz. "Primul criteriu de decizie ar fi putut fi preţul. Avioanele F-16 în uz sunt atât accesibile, cât şi (...) o alegere comună pentru ţările NATO. Pe scurt, nu lipsesc motivele pragmatice pentru alegerea F-16", a adăugat el.

"Ca şi Polonia, România este cu siguranţă o ţară care are potenţial pentru relaţii bilaterale mai apropiate cu Statele Unite, după cum demonstrează planurile pentru instalarea de baze logistice mobile în această ţară", a afirmat Hughes, adăugând că, "există cu siguranţă interese strategice care pot apropia Statele Unite şi România în plan bilateral în următorii ani, iar achiziţionarea de aparate F-16 cu siguranţă nu va afecta şansele pentru aceasta".

CSAT a aprobat, marţi, propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F-16 în uz, documentul urmând să fie trimis Parlamentului spre dezbatere şi decizie.

Sursa: mediafax

Posted

relaţii mai apropiate cu SUA

România este cu siguranţă o ţară care are potenţial pentru relaţii bilaterale mai apropiate cu Statele Unite

există cu siguranţă interese strategice care pot apropia Statele Unite şi România

Daca SUA n-ar avea interese, nu am conta nici macar cat negru sub unghie. Dar trebuia sa le intram pe sub piele cumva si astfel s-au incheiat diferite intelegeri, mai profitabile sau nu... Chiar daca se stipuleaza ca e nevoie de o modernizare urgenta a fortelor aeriene, nu se poate astepta pentru redresarea situatiei tarii?

Posted

se stie ca in ultima vreme migurile sunt folosite la arat. in contextul asta, chiar e o alegere logica, pentru ca nu e o miscare prea inteleapta ca un stat sa ramana fara forta aeriena.

in plus, pentru cei care spun ca d-aia n-are statul bani pentru salarii, banii vor fi platiti abia peste cativa ani si in transe cumva.

Posted

In plina criza econimica unde oamenii isi pierd joburiile peste tot,taranul sef dubleaza bugetul pt apararea tarii de inamicii invizibili ai Romaniei.

Guest spanky
Posted

noi suntem in criza si ei cumpara avioane :mellow:

Posted

las' ca daca murim de foame ...punem rotile pe gratar ....tara o duce bine , miere...avem flori la fel..a venit si primavara ..de ce dracu sa nu cumparam si niste avioane ?? ce strica cu ceva ??

si daca ne e foame are base solutii ..a vandut el flota ...se descurca si vinde si escadrila... :))

Guest stefteo21
Posted

24 de avioane ? :D WTF ce sa faci cu ele ca daca are loc un incediu le arde pe toate... sunt prea putine... ori astea sunt simbolic ?

Eu as merge pe Gripen, decat pe F-16, nu stiu mie imi inspira mai multa incredere suedezii decat americanii.

Posted

ma uit la comentariile unora...voua vi se pare o varianta mai buna sa nu avem avioane deloc? nu pricepeti ca e adevarata sinucidere sa mai zbori cu un mig? si cum sa ramai, ca stat, fara forte aeriene?

plus ca banii nu-i plateste nimeni acum...nu va ia voua de la gura ca sa dea pe avioane, stati linistiti. exagerati ca de obicei si va puneti niste probleme pe care le tot auziti pe la tv si din care nu intelegeti nimic.

Posted

F16 -urile alea sunt de second hand. Asta e o problema in sine pentru ca este evident ca solutia gasita de CSAT este una de carpeala. E o intreaga polemica referitoare la asta.

Dar, pentru echipamentele second-hand sunt scoase din contract politicile de offset. Contractele de offset insotesc achizitiile din domeniul militar si au ca scop principal ca banul cheltuit pentru siguranta nationala (sub forma de achizitii) sa se intoarca in economie sub forma de investitii din partea firmelor straine.

Deci F16 de second inseamna bani dusi pe apa sambetei odata pentru aparate vechi a doua oara pentru pierderea contractelor de offset.

Doar comisioanele de tranzactionare raman...

Mie imi pare o afacere de furt la varf.

Posted

F16 -urile alea sunt de second hand. Asta e o problema in sine pentru ca este evident ca solutia gasita de CSAT este una de carpeala. E o intreaga polemica referitoare la asta.

Dar, pentru echipamentele second-hand sunt scoase din contract politicile de offset. Contractele de offset insotesc achizitiile din domeniul militar si au ca scop principal ca banul cheltuit pentru siguranta nationala (sub forma de achizitii) sa se intoarca in economie sub forma de investitii din partea firmelor straine.

Deci F16 de second inseamna bani dusi pe apa sambetei odata pentru aparate vechi a doua oara pentru pierderea contractelor de offset.

cine stie cati politicieni o sa se ingrase de pe urma avioanelor astea.. oricum, noi sa fim sanatosi, si nu uitati sa va platiti taxele la timp !!!

Posted

ca mare parte din afacerile facute de stat.. trebuie sa se ingrase si ei din ceva

mi se pare o investitie prea mare pentru conditiile economice actuale

Posted

in banii de avioane intra si instructia pilotilor si asa avem usor parte de componente de schimb. Ce-i drept, si eu as fi vrut acele Saaburi dar...nu noi decidem ci cei de sus :)

Guest LoLz0o0r
Posted

Unchiu meu a fost pilot pe mig 21 lancer si considera ca e mai bun dekt un f-16 :|

Posted

Unchiu meu a fost pilot pe mig 21 lancer si considera ca e mai bun dekt un f-16 :|
Tu stiai ca la batranete la unele persoane apare oboala numita scleroza ? Si pentru tine ca copil stiai ca nu tot ce zboarra se mananca ? Data urmatoare roaga-l pe unchitu' sa posteze si sa aduca argumente :))

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...