Jump to content
Tybork

Economia României se află în ultima fază a crizei

Recommended Posts

Posted

Economia României a atins deja minimul, dar acum traversează ultima fază a crizei, care se manifestă prin dificultăţi "uriaşe" privind bugetul public, consideră vicepreşedintele Băncii Europene pentru Investiţii, Mathias Kollatz-Ahnen.

" Criza nu s-a terminat. Câteodată oamenii sunt prea pesimişti, iar alteori prea optimişti . Fiecare dintre declaraţiile care susţineau că criza s-a terminat - mai mult sau mai puţin - au fost în mod clar prea optimiste", a spus Kollatz-Ahnen, după o conferinţă de presă organizată al Bucureşti.

El a explicat că în general o criză are patru faze, care sunt traversate şi de economia românească, cel din urmă efect manifestându-se la nivelul bugetului public .

"Prima dată într-o criză există problemele sectorului financiar, care nu au fost cauzate de România. Apoi urmează efectul de contagiune al economiei reale, iar ulterior se atinge punctul de minim. Minimul a fost atins în România, iar acum urmează o revenire uşoară, care este însă însoţită de dificultăţi uriaşe legate de bugetul public. (...) În prezent ne aflăm în faza a patra, care face parte totuşi din criză", a continuat oficialul BEI.

El anticipează pentru 2010 o uşoară revenire a economiei şi a reiterat că este crucială pentru România implementarea cu succes a proiectelor legate de fonduri europene.

"Ieşirea din criză va depinde de succesul implementării fondurilor structurale. (...) Dacă o ţară ca România are acces la acestea, atunci există un pachet anticriză natural", a continuat Kollatz-Ahnen.

Oficialul BEI a concluzionat explicând că România nu va avea o revenire stabilă după această criză, dacă nu vor exista investiţii mari.

Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică economia României s-a contractat anul trecut cu 7,1%, după ce în ultimul trimestru din 2009 declinul economiei a fost de 6,5% faţă aceeaşi perioadă din 2008. În termeni ajustaţi sezonier, comparativ cu trimestrul anterior, economia s-a contractat în ultimele trei luni din 2009 cu 1,5%.

În termeni nominali, la nivelul anului trecut, PIB a fost, în preţuri curente, de 491,273 miliarde de lei (aproape 116 miliarde de euro), mai mic decât cea mai recentă estimare a Comisiei Naţionale de Prognoză, care indica un nivel de 497,3 miliarde de lei.

Pentru acest an, autorităţile române şi experţii Fondului Monetar Internaţional estimează o creştere economică de 1,3%.

Sursa: mediafax

Posted

Am auzit si eu de dimineata la stiri ca suntem aproape de finalul crizei, dar problemele inca nu au trecut. Ne vom redresa mult mai greu decat celelalte tari si asta va afecta in continuare economia.

Posted

Cred ca inventarea noilori locuri de munca(constructia blocurilori si autostrazilori)este o solutie sa iesim din criza,din pacate romania trimite lumea in somaj si in pensie.

Sa speram sa fim la finalul crizei.

Guest spanky
Posted

oricum Romania e intr'o continua criza :lol:

sa vedem :D

Posted

sa speram ca va fi bine..sa speram ca vor fi locuri de munca si salarii care sa asigure o viata cat de cat decenta..daca putem spune asa..si ca romanul o va duce mai bine..desi sunt sceptic in acest caz.. #-o

Posted

#-o ce simplu este pe hartie sa se spuna k se apropie de sfarsit criza economica in care se zbate romania din '89

realitatea este in schimb mai dureroasa decat niste statistici de specialitate - parca acu 1 luna se anunta k vor fi dati afara 10.000 lucratori feroviari pe parcursul anului 2010...nu? atunci cum e cu asa-zisa crestere economica?

basme din pacate... :|

Guest Sniperus
Posted

ar fi bine sa iesim odata fiindca nu stiu cat o mai poate duce populatia cu scaderile astea majore de salariu si atatea datorii la banci... tot mai multi isi pun streangu

Guest Simnooze
Posted

Sa speram ca economia va creste in 2010 sau cel putin la nivelul la care eram , guvernul este de vina pt. toate acestea.

Posted

Deci economia isi revine dar tot se fac concedieri in masa :D . Pe mine chiar nu ma consoleaza ca isi revine economia sau nu,oricum NU vom trai mai bine

Posted

Clar ca nu. Cand o sa vad eu ca se ieftineste mancarea sau orice altceva in Romania, am sa-mi fac cruce cu ambele maini! Preturile o sa ramana la fel, salariile la fel. Poate ceva locuri de munca in plus.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...