Jump to content
GoodHope

“Steaua Mortii” ne ameninta planeta

Recommended Posts

O stea invizibila ochiului uman, care ar orbita in jurul Soarelui, poate reprezenta sursa unor comete ucigatoare gata sa ne bombardeze Pamantul, anunta cercetatorii NASA.

"Pitica maro", aproape de cinci ori mai mare decat Jupiter, ar putea fi de vina pentru extinctiile in masa care s-au petrecut pe planeta noastra, odata la fiecare 26 milioane de ani. Steaua, denumita Nemesis de catre oamenii de stiinta ai NASA, ar fi invizibila, deoarece emite lumina doar in spectru infrarosu si se afla la o distanta foarte mare.

Se crede despre Nemesis ca ar gravita in jurul Soarelui, la o distanta de 25.000 de ori mai mare decat cea dintre Soare si Terra. Rotindu-se prin galaxie, puterea sa gravitationala atrage corpuri inghetate din Norul Oort - o sfera vasta de roca si praf, la fel de distanta ca si Nemesis.

Acesti "bulgari de zapada" ar fi, apoi, lansati inspre Pamant sub forma unor comete, provocand, la impact, dezastre similare celor produse de asteroidul care a sters de pe fata pamantului dionzaurii, in urma cu 65 milioane de ani.

Acum, cercetatorii NASA cred ca sunt capabili sa localizeze Nemesis cu ajutorul unui telescop cu detectie termica, ce a inceput sa scaneze cerurile in ianuarie 2010. Wide-Filed Infrared Survey Explorer - programat sa identifice o mie de pitice maro aflate pe o raza de 25 ani-lumina fata de soare - a trimis deja fotografia unei comete, formata, probabil, din Norul Oort.

Primul indiciu care i-a condus pe cercetatori cu gandul la existenta lui Nemesis a fost orbita bizara a unei planete pitice, denumita Sedna. Oamenii de stiinta cred ca orbita ovala, neobisnuita, cu un ciclu complet de 12.000 de ani a acestui corp astral, ar putea fi explicata de existenta altuia, foarte masiv.

Sedna este un obiect foarte bizar, nu ar trebui sa existe acolo. Singura modalitate prin care se poate obtine o orbita excentrica ar fi existenta unui corp gigantic care sa determine acest lucru. "Deci, ce se intampla exact acolo?", se intreaba cercetatorii.

Sursa :Descopera.ro

Link to comment

Ok, sa presupunem ca intr-adevar exista aceasta pitica maro (am pus cazul presupunerii pentru ca in articol se foloseste "ar orbita"), dar de unde provine aceasta stea? Am cautat pe Wiki despre acest tip de stele si am vazut ca sunt obiecte ce calatoresc liber prin spatiu, cine stie de unde a fost "capturata" de Soare. :-??

:cool2: :)) e bn..

Ce e bine? :blink:

Link to comment
Guest stefteo21

:cool2: :)) e bn..

ce post :rofl1: ^ mai mult din cauza lui am postat

Revenind la subiect din cate am citit printre randuri si imi dau eu seama steaua asta isi face de cap la intervale destul de mari de timp, este vre-o sansa sa-i prindem vre-o fitza noi sau generatiile urmatoare? Nu.

Link to comment

hai sa fim seriosi..bine sa zica ei ce or vrea..cate stiri de genul au fost publicate ? cate zvonuri ? vai sfarsitul lumii vai nu mai stiu ce ne invadeaza nu mai stiu care ba na bombardeaza comete ba nu mai stiu ce :) om trai si om vedea..pana una alta eu zic sa ne traim viata asa cum e si sa incercam sa "protejam" daca putem spune asa ceea ce nu am distrus inca pe acesta minunata planeta.. :)

Link to comment

Am vazut pe national geografic , un documentar tot asa cu Norul Oort si lucrurile care se afla acolo , "Universul stiut" parca se numea .Sunt doar niste ipoteze , cum zice si in post...nici ei nu stiu ce se intampla acolo...mai avem mult pana sa intelegem universul...a da...si telescoape mai performante :)

Link to comment

asta'i alta apocalipsa ??

cand o veni vremea daca o veni vrodata' , o sa fie exact ca in povestea cu lupul , nimeni nu o sa mai creada ....si la urma urmei , la cate s-au spus si la cate am auzit , daca maine vine unu' si chiar serios imi spune ca peste doua zile bubuim cu tontii ...nu o sa il cred nici in ruptul capului ...

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...