Jump to content
Tybork

Un arhiepiscop austriac sugerează modificarea regulei celibatului preoţilor catolici

Recommended Posts

Biserica Romano-Catolică trebuie să ia în considerare o eventuală modificare a regulei celibatului preoţilor, afirmă arhiepiscopul de Salzburg, monseniorul Alois Kothgasser, pe fondul abuzurilor sexuale semnalate în instituţii educaţionale catolice.

"Vremurile şi societatea s-au schimbat. De aceea, Biserica trebuie să se întrebe dacă poate menţine acest mod de viaţă sau ce poate schimba", a declarat monseniorul Kothgasser într-un interviu acordat postului public austriac ORF-Salzburg.

Arhiepiscopul de Salzburg s-a declarat "ruşinat" pentru "durerea provocată de preoţii" care au abuzat copii.

Monseniorul Kothgasser şi-a exprimat regretul că Biserica nu a reuşit să depisteze cazurile de abuzuri sexuale şi nu a avut o implicare mai puternică: "Rămâne o anumită rezervă pe care trebuie să o depăşim dacă vrem să nu ne pierdem credibilitatea".

O serie de cazuri de abuzuri sexuale în cadrul Bisericii Catolice austriece au fost dezvăluite de presă, după situaţii similare semnalate în Germania, Olanda, Irlanda şi Statele Unite.

Miercuri, cardinalul-arhiepiscop de Viena, Christoph Sch?nborn, îndemnase Biserica să analizeze cauzele abuzurilor sexuale comise de membri ai clerului, menţionând, printre altele, celibatul preoţilor.

Celibatul preoţilor, o exclusivitate a religiei catolice între religiile monoteiste, este o tradiţie seculară pe care Vaticanul refuză să o modifice. Însă această chestiune este dezbătută periodic.

De curând, teologul elveţian Hans K?ng, foarte critic la adresa Papei Benedict al XVI-lea, afirma: "Pentru a lupta contra pedofiliei, anulaţi celibatul preoţilor".

Pe fondul acestor dezbateri, Papa Benedict a reiterat vineri "caracterul sacru" al celibatului preoţilor.

"Celibatul este semnul consacrării întregii vieţi lui Dumnezeu, o expresie a dăruirii de sine lui Dumnezeu şi celorlalţi", a declarat Papa Benedict, reafirmând "valoarea celibatului sfânt în Biserica Latină".

Sursa: mediafax

Link to comment

Nu vad legatura intre celibat si pedofilie. Ca e vorba de sex asta e clar dar de ce o femeie te face sa-ti pierzi 'interesul' ptr copii ?Singur si-au ales drumul preotiei si nu merita sa discutam despre celibat din moment ce este auto-impus.

Merita mai bine sa discutam despre cum se impaca religia cu pedofilia. Cred ca se imbina perfect.

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...