Jump to content
Random Hero

Pizza şi shaorma scapă de taxa fast-food

Recommended Posts

Cercel: Ne vom axa pe produsele cu o cantitate foarte mare de grăsimi, precum şi pe dulciurile hiperconcentrate. Lista produselor va fi finalizată în două-trei luni, iar taxa va fi variabilă, în funcţie de produs. Patronatele din industria alimentară susţin că birul va duce, printre altele, la evaziune fiscală

Adrian Streinu Cercel a declarat, ieri, că lista produselor alimentare nerecomandate care ar putea fi taxate ar putea include produsele cu o cantitate foarte mare de grăsimi, dulciurile hiperconcentrate şi băuturile carbogazoase, fiind exceptate lactatele, carnea, pizza, shaorma şi apa minerală. "Nu ne propunem să taxăm carnea şi produsele din carne, brânza şi produsele lactate, pizza şi shaorma. În schimb, ne gândim să luăm în discuţie produsele cu o cantitate foarte mare de grăsimi, dulciurile hiperconcentrate şi băuturile carbogazoase, dar nu apa minerală şi sucurile naturale", a declarat, ieri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu Cercel, potrivit Mediafax. Lista produselor va fi finalizată în două-trei luni, iar taxa va fi variabilă, în funcţie de produs. Secretarul de stat a făcut această precizare după ce a fost prezentată o statistică privind creşterea numărului cazurilor de persoane supraponderale şi obeze, încă de la vârste foarte mici, mai ales la grupa 3-6 ani şi la copiii din învăţământul primar. De asemenea, a fost prezentată şi o statisică privind mortalitatea cauzată de această maladie la nivel european şi naţional. Ministerul Sănătăţii a organizat, ieri, o dezbatere publică având ca temă proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, respectiv aplicabilitatea taxei fast-food.

''Populaţia se va îndrepta către produse mai ieftine''

Reprezentanţii industriei alimentare prezenţi, ieri, la dezbaterea organizată de Ministerul Sănătăţii consideră că taxa pe alimentele nesănătoase va provoca evaziune fiscală şi va îndrepta populaţia spre produse mai ieftine şi mai proaste de pe piaţa neagră. Potrivit reprezentantului Romalimenta, Mihai Vişan, orice taxă are două efecte: afectează buzunarele consumatorului şi încurajează economia subterană. "Toate aceste măsuri fiscale nu fac decât să ne îngroape. Nu vom negocia cuantumuri ale contribuţiei, ci ministerul ar trebui să le discute direct cu populaţia", consideră Vişan. De asemenea, Dragoş Frumosu, reprezentantul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din industria alimentară, este de părere că, în momentul de faţă, procentul ridicat de obezitate din România este cauzat de veniturile reduse care determină o alimentaţie proastă. Un alt efect al introducerii taxei pe fast-food, amintit de reprezentanţii industriei alimentare, este faptul că românii din Ardeal şi Banat vor pleca la cumpărături în Ungaria, iar cei din sudul ţării în Bulgaria, unde produsele sunt mai ieftine.

sursa: infoportal

Link to comment
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...