Jump to content
Random Hero

Gaurile negre vor propulsa navele spatiale ale viitorului

Recommended Posts

Posted

La mai bine de patru decenii de cand oamenii au pus piciorul pe primul corp ceresc in afara Pamantului, posibilitatile explorarii altor planete, sisteme solare sau chiar galaxii, sunt inca indepartate. Se vorbeste mult despre posibile expeditii spre Marte dar dificultatile financiare duc mereu la amanarea punerii in practica a unor asemenea proiecte. Pe de alta parte, actualele posibilitati tehnice fac ca voiajurile spatiale pe planete mai indepartate sa ramana de domeniul fictiunii, caci distantele uriase constituie deocamdata o bariera de netrecut. O posibila solutie ar viza utilizarea gaurilor negre si a materiei intunecate pentru propulsarea mult mai rapida a rachetelor spatiale.

Aceasta propunere radicala a fost avansata de fizicienii din doua universitati americane, ce spera ca astfel vizitele catre alte sisteme solare si galaxii vor deveni posibile chiar din secolul XXI! La momentul actual, cea mai rapida naveta spatiala este Voyager 1, care e pe cale sa paraseasca Sistemul Solar, deplasandu-se cu o viteza impresionanta, de 17 km pe secunda. Totusi, chiar si asa, vor fi necesari 74.000 de ani pentru ca sonda sa ajunga la cea mai apropiata stea, Proxima Centauri, situata la 4,2 ani-lumina de Terra.

Viteza luminii, atinsa in doar cateva zile

Este astfel evident ca rachetele care functioneza pe baza de combustibili conventionali nu sunt fiabile, pentru calatorii pe distante mari, intrucat convertesc doar 0,000000001 % din masa lor in energie. Cu alte cuvinte, ar fi necesare milioane de tone de combustibil pentru a obtine viteza necesara. Nici macar reactoarele nucleare nu sunt cu mult mai eficiente, convertind 1% din masa in energie.

Fizicianul Jia Liu, de la Universitatea New York, a sugerat realizarea unui ?motor cu reactie”, bazat pe folosirea materiei intunecate din Univers, pentru propulsarea rachetelor, in vreme ce doi matematicieni de la Universitatea Kansas, Louis Crane si Shawn Westmoreland, sustin ca folosirea de gauri negre artificiale, ca sursa de energie, ar fi fezabila. Iar oamenii de stiinta sunt de acord ca asemenea propuneri, desi par fanteziste, nu contravin cu nimic fundamentelor teoretice ale fizicii.

Propunerea lui Crane si Westmoreland ar implica realizarea unei navete spatiale avand in partea inferioara un urias reflector parabolic si plasarea, in focarul acestuia, al unei mici gauri negre, formate artificial. ?Radiatia Hawking”, declansata de gaura neagra, pe masura ce aceasta converteste lent propria masa in energie (sau ?se evaporeaza”) ar impinge nava inainte, astfel incat la ea ar putea ajunge, in cateva decenii, la o viteza apropiata de cea a luminii, facand din Proxima Centauri o tinta lesne de atins.

Mai mult, la viteze apropiate de cea a luminii, pentru calatori, timpul se va scurge mai incet, facandu-i sa imbatraneasca mai greu decat oamenii ramasi pe Pamant. La viteze mai mari ar fi posibil sa poata fi cercetate si alte sisteme solare din Calea Lactee, intr-o viata de om. Ideea lui Liu este mai speculativa, intrucat se bazeaza pe posibilitatea existentei materiei intunecate. Specialistul de origine chineza sugereaza fabricarea unei nave spatiale avand in fata un ?aspirator” pentru colectarea particulelor de materie intunecata.

Daca, asa cum se crede in teorie ? si cum savantii care lucreaza la acceleratorul de particule din Geneva vor sa demonstreze practic ? aceste particule sunt ?neutralino”, care se anihileaza unele pe altele la contact, ele ar putea fi directionate intr-un rezervor situat in spatele navei, capabil sa genereze energie, asemenea unui motor cu reactie. Cu cat mai repede va merge nava, cu atat mai multi neutralino vor fi absorbiti. Daca toate calculele sunt corecte, spune Liu, o asemenea racheta ar putea atinge viteze foarte apropiate de cea a luminii in doar cateva zile.

sursa: revistamagazin.ro

________________

Pe cat de fanteziste par aceste scenarii, pe atat de captivante sunt :)

Posted

faza cu gaurile negre mi se par de domeniul sf-ului , e mai credibila teoria lu' Jia Liu cu materia intunecata din univers,totusi pana vom face noi nave sa zboare cu viteza luminii mai dureaza sute de ani.

Posted

nu mai posta stiri din astea asa sf viteza luminii nu poate fi atinsa punct

Uite unde era atotstiutorul savant zeu care "stie" din negurele mintii sale ca viteza luminii nu poate fi atinsa.

Inainte sa spui prostii mai gandestete odata pe ce argumente se bazeaza afirmatia ta

Guest stefteo21
Posted

Teoretic daca am putea atinge viteza luminii ne-am putea intoarce inapoi in timp... nu ? :-?

Posted

oricum e de domeniul SF-ului ,poate ca peste cateva sute de ani vom reusi sa facem si asta dar acum nu prea cred

Posted

Teoretic daca am putea atinge viteza luminii ne-am putea intoarce inapoi in timp... nu ? :-?

Depinde "cat" anume e viteza. Teoretic da, conform spuselor lui einstein.

Guest HateLord
Posted

In functie de evolutia mach-urilor se poate stabili lucrul asta :).

Stargate? =))))))

Astea sunt vrajeli, parerea mea. Daca murim in 2012 de meteoritul care va pica pe pamant, apoi in 2025 murim, iar, din cauza crizei apei potabile, e clar ca nu ajungem sa atingem viteza luminii :))

Posted

Stargate? =))))))

Astea sunt vrajeli, parerea mea. Daca murim in 2012 de meteoritul care va pica pe pamant, apoi in 2025 murim, iar, din cauza crizei apei potabile, e clar ca nu ajungem sa atingem viteza luminii :))

Ce Stargate? Stii macar ce e un mach? Stii pana la cate mach-uri s-a ajuns?

The initial version, the X-43A, was designed to operate at speeds greater than Mach 7, about 8,050 km/h at altitudes of 30,000 m or more.

Imagine IPB

Posted

1 mach e cam cat viteza sunetului. mach 7 e viteza sunetului x7.

daca ceea ce se spune despre voyager e corect, atunci merge cu mach 50 (aproximativ), deci usor peste acel x-43a

teoria suna bine, dar daca noi momentan intampinam greutati in generarea unor gauri negre, va puteti inchipui cat de greu va fi sa le stapanim.

Posted

si daca atingi viteza luminii tot iti trebuie ani buni sa ajungi prin alte galaxi.

nu viteza luminii ar trebui sa fie ocupatia lor, ci cum sa scurteze drumul.

Odata atinsa viteza luminii, conform teoriei relativitatii ar trebui sa se dilate si timpul in jurul obiectului. In felul asta, 4 ani lumina spre ex, nu vor fi parcursi in 4 ani, ci intr-un interval mult mai scurt.

In orice caz, sunt lucruri de domeniul sf, dar nu e exclus sa se ajunga la asemenea realizari, daca stam sa ne gandim la Jules Verne.

Posted

Majoritatea care sunt de parere ca nu vom atinge aceasta bariera .. , sunt genul de persoane care cred ca prezentul nu tinde spre viitor, ca nu vom avansa niciodata .. , e total absurd

ps: tipul cu 2012, nu este vorba de nici un meteorit in 2012.

PPS: daca ne gamdim ca acu-s cateva mii de ani umanitatea traia in cocioabe si vana cu un batz .., iar acum umbla pe luna si se plimba prin spatiu fara dificultati.. , ce e asa de greu sa iti imaginezi ce zic acei savanti ?

Posted

Hmm, alta poveste si nici o dovada sau trucata, ce sa mai faca lumea cand se freca menta.

Ultimul in gaura neagra, ma-sa-i cu*va

I loled at hard, this is funny!

Sa ghicesc, ca te uiti prea mult la .....(pauza).... femei? Sau ma insel? =D

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...