Jump to content
Random Hero

Euro - la 4,8 lei dacă pică acordul cu FMI

Recommended Posts

Deşi majoritatea analiştilor şi economiştilor români spun că leul va avea un parcurs lin şi fără prea multe surprize în acest an, reprezentanţii Saxo Bank vin cu o previziune pe curs mai mult decât apocaliptică.

Aceştia văd euro la o cotă de 4,84 lei peste 12 luni, dar numai în condiţiile în care România nu respectă acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi celelalte instituţii internaţionale.

?Acesta este scenariul nostru principal şi credem că are o probabilitate de peste 50%, în cazul în care nu va merge acordul cu FMI. Pentru această cotaţie nu am luat în considerare intervenţia pe piaţă a BNR”, a declarat Christian Blaabjerg, analist al Saxo Bank.

Totodată, din aceleaşi considerente reprezentantul băncii sus-numite vedea şi dolarul la o cotaţie de domeniul SF, de 4,21 lei. Pe de altă parte, Blaabjerg spunea că, dacă toate condiţiile acordului stand-by sunt respectate şi politicienii fac tot posibilul pentru a susţine economia, moneda europeană poate ajunge peste 12 luni şi la o cotaţie de 3,6 lei.

Cotaţii mai realiste

Contrar spuselor reprezentanţilor Saxo Bank, Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, spune că anul acesta nu este posibil ca euro să ajungă la o rată de schimb

de 4,8 lei, indiferent de situaţie. ?Cursul va fi unul stabil în jurul cotaţiei de 4-4,1 lei pentru un euro”, a declarat acesta în cadrul emisiunii ?Evenimentele zilei” de la B1 TV.

De aceeaşi părere este şi analistul economic Dragoş Cabat, care este şi mai optimist şi spune că moneda europeană ar putea ajunge la finele anului la o valoare de 3,8-4 lei.

?În această perioadă, leul nu are cum să scadă pentru că percepţia investitorilor s-a îmbunătăţit cu privire la România. Totodată, este o presiune mult prea mare

pe euro pentru ca acesta să poată duce leul la o devalorizare asemănătoare celei de anul trecut”, a declarat Cabat în cadrul aceleiaşi emisiuni.

sursa: infoportal

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...