Jump to content
EquiNox

Patriarhul Bisericii ortodoxe sarbe, Pavle, a murit !

Recommended Posts

Patriarhul Bisericii ortodoxe sârbe, Pavle, în vârstă de 95 de ani, a încetat din viaţă, a anunţat astăzi presa, relatează NewsIn.

Patriarhul avea 95 de ani şi a murit duminică într-un spital din Belgrad, potrivit agenţiei Beta.

Grav bolnav şi internat din noiembrie 2007, Pavle ceruse Sinodului în luna octombrie a anului trecut să îi aprobe retragerea din funcţia pe care o deţine, dar Sinodul a decis că va fi Patriarh pe viaţă.

Pavle, al 44-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe sârbe, i-a urmat în 1990 patriarhului Gherman, care ceruse, la rândul său, Sinodului permisiunea de a se retrage din cauza stării de sănătatea precare şi a faptului că era internat. Pavle a fost liderul spiritual al sârbilor în perioada agitată din anii '90, marcaţi de dezmembrarea sângeroasă a Federaţiei iugoslave.

Patriarhul Pavle al Serbiei s-a născut la 11 septembrie 1914, fiind în prezent cel mai bătrân dintre ceilalţi patriarhi (95 de ani). S-a născut în satul Kucianţi, care pe atunci se afla în Austro-Ungaria, iar în prezent este în Croaţia. Numele de naştere este Goiko Stoicevici. A făcut liceul la Belgrad, seminarul teologic la Sarajevo şi apoi a urmat cursurile Colegiului teologic ortodox din Belgrad. A îmbrăcat haina monahală şi în 1948 a fost numit ierodiacon. În 1957 a devenit arhimadrit şi în acelaşi an a fost ales episcop de Raşka-Prizren.

S-a implicat activ în apărarea poporului său, a scris şi a avertizat despre actualul exod al sârbilor din Kosovo, despre atacurile albanezilor asupra mânăstirilor sârbe, despre violarea călugăriţelor, vandalizarea cimitirelor sârbe şi suferinţele ortodoxiei în Kosovo. În 1989, pe când era încă episcop, Pavle a fost bătut de câţiva tineri albanezi în Kosovo. Rănile sale au necesitat aproape trei luni de spitalizare. Totuşi, în spiritul iertării creştine, a refuzat să depună plângere.

Pavle, ales patriarh la 1 decembrie 1990, era numit de unii "sfântul care merge pe jos", pentru că a dus o viaţă simplă şi era de o mare modestie. Toţi episcopii Bisericii Ortodoxe Sârbe aveau maşină, pe care o foloseau să se deplaseze prin diocezele lor, cu excepţia lui Pavle. Întrebat de ce nu şi-a luat niciodată un automobil, el a răspuns: "Nu-mi voi cumpăra până când fiecare cămin albanez şi sârb din Kosovo şi Metodia nu va avea o maşină".

Ca patriarh, a încercat să atenueze schisma cu Biserica Ortodoxă Sârbă Liberă, cunoscută în prezent ca Noua Mitropolie de la Graceaniţa, şi a făcut eforturi pentru a se apropia de Biserica Ortodoxă Macedoneană, considerată necanonică de Patriarhia ecumenică şi de celelalte biserici ortodoxe răsăritene. Bolnav, a fost înlocuit în funcţie pentru scurt timp în aprilie 2007, dar a revenit la conducerea Bisericii.

Rămas fidel Bisericii Ortodoxe Ruse, Pavle condamna într-o scrisoare trimisă în ianuarie 2008 patriarhului de atunci al Moscovei, Aleksei al II-lea, decizia Bisericii Ortodoxe Române de a reactiva Mitropolia Basarabiei. În scrisoare, Pavle condamna decizia Bisericii Ortodoxe Române de a reînfiinţa trei eparhii istorice pe teritoriul canonic al Bisericii Ruse, afirmând că reactivarea Mitropoliei Basarabiei are legături cu perioada nazistă. "Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe susţine în totalitate eforturile Patriarhiei Moscovei îndreptate către restabilirea unei ordini canonice normale în Moldova, care este o regiune canonică tradiţională a Patriarhiei Moscovei", se spunea în scrisoare.

Patriarhul Pavle sublinia că "sfidarea tradiţiilor canonice a stat la baza creării aşa-numitei Mitropolii a Basarabiei". Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Sârbe mai arăta că aceste circumstanţe îl determină să califice problema Mitropoliei Basarabiei drept o chestiune care "iese din limitele competenţei naţionale" şi care are "consecinţe importante pentru unitatea Ortodoxiei".

"Noi împărtăşim îngrijorarea Dumneavoastră legată de orânduirea internă a Ortodoxiei şi a Bisericii Ortodoxe în ansamblul ei, în contextul acestor evenimente de ultimă oră", sublinia patriarhul Pavle, spunând că istoria reactivării Mitropoliei Basarabiei are legături cu "una dintre perioadele cele mai sumbre ale istoriei mondiale - cea a ocupaţiei naziste".

În final, patriarhul Pavle şi-a exprimat speranţa că acest conflict juridic va fi soluţionat în mod fericit şi "în folosul cauzei unităţii ortodoxiei".

La prima sa şedinţă de după întronizarea patriarhului Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis reactivarea a trei eparhii istorice în Republica Moldova. Decizia a fost criticată cu vehemenţă şi calificată drept "hoţie la drumul mare" de Biserica Ortodoxă Rusă, care consideră că Republica Moldova aparţine spaţiului său canonic, dar şi de Bisericile Ortodoxe din Ucraina şi Bulgaria, precum şi cea a Cehiei şi Slovaciei. Decizia a fost criticată şi de Mitropolia Moldovei, supusă canonic Moscovei, care activează în Republica Moldova în paralel cu Mitropolia Basarabiei, aflată în subordinea Patriarhiei Române. affffffff

Imagine IPB
Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...