Jump to content
ChIsToCuL

Teza cu subiect unic la lb romana este gresita

Recommended Posts

Posted

Doar în România se poate întâmpla aşa ceva. Am citit opera originala “Triumful talentului” de Ion Luca Caragiale şi am observat că într-o frază e o greşeală, pentru care elevii au putut pierde 12 puncte.

Textul de pe Varianta 9, de la clasa a 8-a:

locul unde este gresit

Textul original

- Rezultatul concursului! strigă solemn prezidentul comisiei. S-au prezintat doi concurenţi: dd. Niţă Ghiţescu şi Ghiţă Niţescu. A reuşit domnul?

- Domnul?? întrebară într-un glas cei doi concurenţi.

- Domnul Niţă Ghiţescu!

- Daţi-mi voie, domnule director, zise Niţă atins, pe când Ghiţă nu ştia ce să crează; trebuie să fie o greşală! poate că n-aţi văzut bine probele!

- Cum! întrebă aspru directorul, prezidentul comisiei.

- Slava domnului! adăogă Niţă? ne cunoaştem ce putem? Trebuie să fie, nu Niţă Ghiţescu, ci Ghiţă Niţescu.

- Domnule! nu-ţi permit să fii rău crescut!? mă-nţelegi? Am zis bine: a reuşit d. Niţă Ghiţescu!

Dar d. Niţă Ghiţescu nu s-a lăsat biruit de asprimea d-lui prezident al comisiei; foarte obraznic, a strigat şi mai tare:

- Nu se poate, domnule director! v-aţi înşelat! uitaţi-vă la probe!

Tonul cu care a zis “uitaţi-vă la probe!” a făcut un efect straniu asupra superiorului: i-a impus, parcă; acest domn a răspuns:

- În fine, errare humanum est? să vedem?

Şi zicând acestea, a scos din buzunar un plic, pe care camaradul lui Niţă-l cunoştea bine, şi din plic a tras o scrisorică; s-a uitat pe ea cu băgare de seamă şi, cu tonul mult mai blând, zâmbind:

- Ştii că ai dreptate dumneata?? Aşa e!? Vezi?? confundasem. În adevăr, a reuşit d. Ghiţă Niţescu.

- Aşa da! a răspuns plin de satisfacţie d. Niţă Ghiţescu.

Şi d. director, grav, se retrase-nchizând uşa.

GREŞEALA:

Pe variantă: - Domnul Ghiţă Niţescu

Original: - Domnul Niţă Ghiţescu.

Datorită acestei greşeli, textul nu are niciun sens, astfel s-a creat o mare îmbârligătură. Citiţi cu atenţie textul de pe Variantă

sursa:zmera.ro

Posted

stiu stiu :)

am observat , dar eu ,ca un baiat inteligent, mi-am dat seama de greseala...stiam ca de fapte este vorba de Ghita,al mai naspa,...

si doar iam zis profei de romana :) nu mo crezut... :)

bine ca am citit mai demult asta...multi nu au inteles nik din text :)

Posted

stiu stiu :)

am observat , dar eu ,ca un baiat inteligent, mi-am dat seama de greseala...stiam ca de fapte este vorba de Ghita,al mai naspa,...

same here :D

se vede clar ca a fost facut intentionat.

Posted

Parerea mea ca era cel mai bine sistemul cu admitere la facultate pe baza de examen.. 8-| ma rog... aiurea..

aici.ee.vb.de.admiterea.la.licee....

oricum.raman.la.parerea.ca.examenele.de.capacitate.erau.mult.mai."bune"

Posted

Sa fiu sincer in timpul tezei m-am cam incurcat...dar nu am dat importanta...desi nici acuma nu am inteles care era castigatorul :))))...am observat abea dupa teza cand discutam cu colegii mei...care observasera...oricum sper sa se anuleze punctul sau ceva ca eu nu vreau sa mai dau odata teza :|....SI DA NUMAI IN ROMANIA E ASA :banghead:

Guest MaGic_MaStEr
Posted

Mda,nici nu ma mir :|,doar traim in Romania.

Posted

Parerea mea ca era cel mai bine sistemul cu admitere la facultate pe baza de examen.. 8-| ma rog... aiurea..

Zau ca nu vad legatura :-??

Numai in Romania se poate intampla asa ceva :|

Numai in Romania exista oameni care fac greseli, nu? Sau mai bine zis exista oameni. Restul tarilor sunt perfecte din toate punctele de vedere.... not.

Pentru o astfel de greseala corect ar fi sa acorde punctele tuturor, ca au gresit sau nu.

Posted

Pentru o astfel de greseala corect ar fi sa acorde punctele tuturor, ca au gresit sau nu.

si crezi ca o sa se acrode puncte?

fi serios...o sa zica ca trebuia sa scrie ce o inteles din text(fara sa stie poveste) mai exact...nimica

Posted

si crezi ca o sa se acrode puncte?

fi serios...o sa zica ca trebuia sa scrie ce o inteles din text(fara sa stie poveste) mai exact...nimica

Exact asa au spus, ca nu conteaza ca s-a gresit un nume, noi trebuia sa comentam exact cum era textul... O mare prostie

Posted

Exact asa au spus, ca nu conteaza ca s-a gresit un nume, noi trebuia sa comentam exact cum era textul... O mare prostie

ce anume ati avut de comentat la text? sau ce trebuia sa faceti

Posted

ce anume ati avut de comentat la text? sau ce trebuia sa faceti

Scrie o compunere de 15-20 randuri, in care sa-ti exprimi opinia despre semnificatiile sau despre mesajul fragmentului citat din poezia "Inceput", de Nicolae Labis (formularea clara/logica a opiniei, motivarea acesteia, prin referire la structura textului si la procedeele de expresivitate). 12 puncte

Nota! Vei primi 8 puncte pentru continut si 4 puncte pentru redactare. In vederea acordarii punctajului pentru redactare, compunerea trebuie sa se incadreze in limita de spatiu ceruta.

:blink: #-o

am auzit ca s-a decis sa se dea punctaj maxim la asta tuturor copiilor, nu stiu dak e adevarat.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...