Jump to content
Domino628

Reforma in invatamant!

Recommended Posts

În timp ce profesorii pregătesc greva generală, ieri, preşedintele Băsescu a venit cu un pachet legislativ care va schimba din temelii învăţământul românesc. Astfel, examenul de bacalaureat nu va mai fi unic, ci diferenţiat în funcţie de filiera şi profilul liceului, elevii urmând să primească în loc de note, punctaje similare testelor internaţionale. De asemenea, proiectul, care e creaţia Comisiei pentru Educaţie la Preşedinţie, condusă de fostul ministru Mircea Miclea, prevede că elevii vor fi evaluaţi la finalul fiecărui ciclu de studiu şi la terminarea clasei a II-a, a IV-a, a VI-a şi a IX-a. Studiile liceeale se vor încheia cu o diplomă de absolvire, foaie matricolă şi portofoliu de educaţie permanentă, dispărând obligativitatea susţinerii examenului de bacalaureat. Acesta va reprezenta o formă de evaluare naţională la care poate avea acces orice absolvent de liceu şi se va susţine gratuit într-o singură sesiune. Clasa pregătitoare, adică cea pentru copii de 5 sau 6 ani, devine obligatorie şi intră în structura învăţământului de bază.

“Sunt necesare corecţii acolo unde se constată că tinerii nu au formarea aşteptată. Sistemul trebuie centrat pe evaluarea şi formarea competenţelor. Elevii nu mai pot fi ţinuţi în litera unei cărţi fie ea şi aprobată de Ministerul Educaţiei”, a spus preşedintele Traian Băsescu, anunţînd şi faptul că şcolile vor dispune de biblioteci virtuale.

Practic, în termen de un an de la promovarea legilor, toate unităţile de învăţămînt ar urma să fie conectate la o platformă de e-learning, astfel încît lecţile celor mai buni profesori să fie accesibile oricărui elev din orice şcoală. Modul în care este organizată programa şcolară va suferi, de asemenea, modificări. Astfel, 20% din orele alocate învăţămîntului obligatoriu şi 30% din orele alocate la nivel de liceu or fi decise la nivelul şcolii de către Consiliul de administraţie şi comitetele e părinţi. În plus, fiecare profesor va avea la dispoziţie 25% din orele alocate disciplinei proprii pentru a adapta predarea la caracteristicile elevilor.

Acelaşi proiect mai prevede şi faptul că directorii şcolii vor fi selecţionaţi prin concurs, urmând a încheia contracte de management cu autorităţile locale. Salarizarea va fi la rîndu-I diferenţiată, ceea ce înseamnă că profesorii îşi vor primi lefurile în funcţie de performanţa de care dau dovadă. Mai exact, dascălii vor fi evaluaţi în fiecare an.

Universităţile vor funcţiona şi ele după noi reguli. Rectorii ar urma să fie numiţi în urma unui concurs organizat la nivelul senatelor. O dată ajunşi în funţie, şefii de universităţi îşi vor putea numi în mod direct prorectorii şi decanii facultăţilor. Autonomia universitară va creşte şi prin faptul că instituţiile de învăţământ superior ăşi vor înfiinţa după bunul plac facultăţile, nemaifiind nevoie de parcurgerea procesului birocratic ce se finalizează prin hotărâre de guvern.

Sursa

Ce parere aveti? :D eu zic ca e normal sa dam bac-ul diferit,in functie de profil!

Link to comment

Sunt de acord sa se dea bacul in functie de profil,dar ganditi-va ce anarhie urmeaza.Cei care trebuie sa dea acum bacul,ce fac daca nu se mai da?Ca sa nu zic de promotia de anu viitor (inclusiv eu) care nici nu stim ce se va intampla,ce fel de bac vom da...daca mai dam.Oricum meritam o greva la sfarsit de an :beer:

Link to comment

Ei tot timpul fac greva :)) si in majoritatea cazurilor nu primesc nimic :D.

Pentru ca majoritatea profesorilor nu isi risca cu adevarat meseria, daca pleaca 50 % din cadrele didactice sa vezi cum o sa creasca salariile sau ... pentru ca suntem in Romania posibil sa ne umple scolile de suplinitori bata :-S

Link to comment

Sunt 2 optiuni aici : dai repede si scapi sau mai pui nitel osul la treaba.

Mama este contra repetarii anului si o cred pe buna dreptate : fac pregatire la :

romana 35 ori 4

arhitectura 60 ori 4

geografie 40 ori 4

sport 0 (zero) ori 8 :))

asta vine 540 RON pe luna

Link to comment

Ce reforma cand nu treci clasa daca nu dai bani pe meditatii ??? Cand am fost nevoit sa ma mut in alta scoala in clasa a 2-a pentru ca venea profa beata la scoala si batea pe cine apuca ??? M-am mutat in alta scoala alt calvar cocalari si bani pe meditatii ceruri in fata bani pentru "fondul scolii" profesori cu 2 masini directori cu vile. Atatia ani pierduti degeaba sa le da Domnu ce merita au facut burta mare pe banii nostrii scoli daramate baii de iti vine sa vomiti mirosuri si un jeg de nu iti vine sa crezi si asta in bucuresti CAPITALA EUROPEANA

ps. CAND O SA MOARA TOTI IN CHINURI ATUNCI O SA FIE REFORMA PANA ATUNCI O LUAM IN MANA TOTI

Link to comment

Sunt 2 optiuni aici : dai repede si scapi sau mai pui nitel osul la treaba.

Mama este contra repetarii anului si o cred pe buna dreptate : fac pregatire la :

romana 35 ori 4

arhitectura 60 ori 4

geografie 40 ori 4

sport 0 (zero) ori 8 :))

asta vine 540 RON pe luna

Fara suparare dar faci pregatire si la geografie??

Si bacul e o panarama in momentul de fata . Spre exemplu clasele de filologie nu sunt obligate sa sustina examenul de bacalaureat proba de matematica insa clasele de matematica informatica sunt obligate sa sustina proba de limba romana . Sunt de acord la lb. romana e limba nationala insa ar trebui o diferentiere ca nr. de ore e diferit la profile . Sa se dea ca si la matematica pe grade in functie de profil si la romana .

Asta ar fi o modificare pentru examenul in momentul de fata , un examen pe care il vad ca o irosire a timpului si a banilor elevilor . Cu admiterea la facultate era mai bine , era si competitivitatea pentru locurile de la facultate mai mare si nu erai obligat sa inveti la niste materii pe care probabil nu le vei folosi ..

Link to comment

Parerea mea este ca, in ultimii ani au fost, si inca mai sunt prea multe reforme in invatamant. Nu zic ca nu ar fi necesare reformele insa scopul acestora sant niste rezulate mai bune, care apar insa pe masura ce se fac simtite efectele ultimei reforme... Ca si cum ai planta un sambure de mar si in 3 4 ani sa culegi din copac 100kg de mere :crazy:

p.s. au ajuns toti politicienii(cioflingarii) sa schimbe la 4/5 ani din temelii sistemul de invatamant :hair:

nici elevii, nici parintii, nici profesorii nu mai stiu in ce perspectiva sa abordeze scoala :|

Link to comment
Guest Blaidy

ici elevii, nici parintii, nici profesorii nu mai stiu in ce perspectiva sa abordeze scoala

Simplu, invata cativa ani si daca sunt descurcareti pleaca din cacatul nostru mioritic.

Link to comment

E bine ca BAC-ul o sa se dea in functie de profil .. Stiu ca si pana acum se dadea in functie de profil dar nu in totalitate...Adica eu la Mate-Info dau mate M1 si la romana acelasi BAC cu cei de la profil filologie in timp ce ei dau M4 sau deloc ... Nu e corect ... si oricum mie mi se pare FOARTE greu BAC-ul la mate-info ..

Cati dintre voi ati dat BAC-ul la M1?Povestiti cum a fost :D ... Eu sunt clasa a X-a ..mai am 2 ani totusi ..

Link to comment

In sfarsit :D cred ca include si profesorii >:)

# Probele de la bac sunt in mare parte la alegere deja.

Din cate stiu, parca erau evaluati in fiecare an :-?. Pe parcursul verii, prin August era un examen de evaluare :).

Vorbe in vant, nimic mai mult.

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...