Jump to content
LeX LuTHoR

Un joc video despre războiul din Irak stârneşte mânia veteranilor

Recommended Posts

Catalogat drept “obraznic” şi “grosolan”, jocul e acuzat că răscoleşte amintiri dureroase în scopuri comerciale.

IPB Image

Un joc video pentru consolele XBox şi Playstation 3, axat pe una dintre cele mai controversate bătălii din Irak şi care va fi distribuit sub sigla producătorului nipon Konami, a stârnit mânia veteranilor şi a rudelor victimelor războiului.

“Six Days in Fallujah” va fi axat pe evenimentele celei de-a doua ofensive de la Falluja, botezată operaţiunea “Phantom Wars”, care a avut loc între 7 noiembrie şi 23 decembrie 2004. Se estimează că în această perioadă au fost ucişi în jur de 1500 de insurgenţi, în principal datorită folosirii de către armata americană a fosforului alb, o substanţă incediară, care produce arsuri ale pielii şi ale căilor respiratorii.

Deşi fosforul alb nu ilegal, multe voci din comunitatea internaţională cer ca substanţa să fie încadrată în categoria armelor chimice. Victimele din rândul armatei americane s-au ridicat atunci la cifra de 38.

Memoriile soldaţilor americani, sub formă de joc video

Creat cu ajutorul unor puşcaşi marini care au luat parte la cea de-a doua ofensive de la Fallujah, care le-au pus pe tavă programatorilor filmuleţe, fotografii şi note de jurnal, jocul video este programat pentru lansare în 2010. “Soldaţii au vrut să-şi spună povestea printr-un joc video deoarece au crescut jucându-se”, a declarat John Choon, manager de proiect la Konami Digital Entertainment.

Nu toată lumea este însă de acord cu ideea jocului: un colonel din armata britanică şi tatăl unui soldat american ucis în Irak se opun apariţiei lui pe piaţă, pe motiv că va răscoli anumite amintiri dureroase.

“E mult prea devreme să faci un joc despre un război încă în desfăşurare. E o reacţie obraznică la unul dintre cele mai importante evenimente din istoria modernă”, şi-a exprimat nemulţumirea mult-decoratul colonel britanic Tim Collins, adăugând că jocul dă dovadă de o lipsă de sensibilitate faţă de evenimentele petrecute la Falluja.

“Glorificarea pierderilor de vieţi omeneşti din Irak este o dovadă de prost gust”, crede şi Reg Keys, tatăl unui soldat american care şi-a pierdut viaţa în 2003. “Decizia e cu atât mai grosolană dacă ne gândim la evenimentele care s-au petrecut la Falluja. Ele ar trebui păstrate în analele istoriei, nu trivializate într-un joc video”, a mai adăugat Keys. “Voi cere ca jocul să fie interzis”, a conchis americanul.

Orori distractive

Jocul video “Six Days in Fallujah” este dezvoltat în prezent de compania Atomic Games. “Pentru noi, provocarea este crearea unui joc care pe de-o parte să prezinte ororile războiului într-o formă distractivă, iar pe de alta să le permită oamenilor să arunce o privire asupra unui eveniment istoric”, a explicat miza jocului preşedintele Atomic Games, Peter Tamte. “Scopul nostu este să prezentăm perspectivele tuturor, atât cea a soldaţilor americani, cât şi cele ale civililor blocaţi în oraş şi ale insurgenţilor”, a mai adăugat acesta.

În 2003, Sony a renunţat la intenţia de a crea un joc video despre războiul din Irak, carea ar fi urmat să se intituleze “Shock and Awe”, după ce se confruntase cu un val de critici. Într-o declaraţie făcută ulterior, reprezentanţii companiei japoneze au declarat că ideea a fost “o regretabilă eroare de judecată”.

sursa : infoportal

Link to comment

Da, dar ar trebui sa li se ia in considerare si parerea celor care au fost la razboi. Cum ti se pare ca baiatul unui soldat sa joace si sa-i zica, "uite tati, nu ai fost si tu aici?". Cel putin asa vad eu lucrurile, dar nu pot sa-i condamne pe cei care au facut acest joc, mi se pare la fel de normal sa-l comercializeze.

“E mult prea devreme să faci un joc despre un război încă în desfăşurare. E o reacţie obraznică la unul dintre cele mai importante evenimente din istoria modernă.“

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...