Jump to content
LeX LuTHoR

Invizibilitatea devine realitate

Recommended Posts

IPB Image

Harry Potter poate nu a vorbit despre plasmoni în seria fantastică scrisă de J. K. Rowling, dar cercetătorii de la Universitatea din Maryland folosesc această tehnologie nou apărută pentru a dezvolta o mantie de invizibilitate care există dincolo de lumea vrăjitorilor adolescenţi.

O echipă de cercetare de la A. James Clark School of Engineering din Maryland, compusă din Profesor Christopher Davis, Dr. Igor Smolyaninov şi Drd. Yu-Ju Hung, a folosit tehnologia plasmonilor pentru a crea prima mantie de invizibilitate în spectrul vizibil din lume. Oamenii de ştiinţă au aplicat aceeaşi tehnologie şi pentru a crea un microscop cu o superlentila revoluţionară cu ajutorul căruia se pot vedea detalii la scară nanometrica, imposibil de văzut cu microscoapele optice convenţionale.

În general vorbind, când vedem un obiect, de fapt vedem lumina din spectrul vizibil care este reflectată de obiectul respectiv. Mantia de invizibilitate a echipei din Maryland refracta lumina incidenta în aşa fel încât lumina ocoleşte mantia, fără să fie reflectată, făcând-o astfel “invizibilă”.

Dispozitivul mantiei de invizibilitate este un sistem bidimensional de inele concentrice (vezi poza) create într-un strat subţire şi transparent de plastic acrilic (PMMA), depus pe un substrat de aur. Plasticul şi aurul fiecare au proprietăţi refractare diferite. Plasticul structurat pe aur crează efecte “refractare negative” în diferite zone, care ”îndoaie” plasmonii ? unde electronice generate când lumina loveşte o suprafaţă metalică în anumite condiţii ? în jurul regiunii dispozitivului.

Această manipulare face ca plasmonii să apăra ca şi cum s-ar fi mişcat în linie dreaptă. În realitate ei au fost ghidaţi pe lângă mantie ? într-un mod similar cu apa dintr-un râu curgând pe lângă o piatră ? ascunzând astfel mantia şi obiectul dinăuntrul ei de lumina vizibilă. Invizibilitatea creată de acest fenomen nu e absolut perfectă din cauza pierderilor de energie din filmul de aur.

Echipa de cercetători a obţinut această invizibilitate în condiţii foarte speciale. Mantia are doar 10 microni în diametru; comparativ, un fir de păr uman are între 50 şi 100 de microni diametru. De asemenea mantia foloseşte un interval limitat din spectrul vizibil ? dispozitivul este iluminat sub un unghi cu un laser operând pe lungimea de undă de 532 nm- şi poate “acoperi” numai o zonă bidimensională. Este o provocare serioasă extinderea la folosirea tridimensională a mantiei, deoarece oamenii de ştiinţă ar trebui să controleze undele luminoase atât magnetic cât şi electric, pentru a conduce lumina pe lângă obiectul ascuns. Această tehnologie e posibil să fie aplicabilă pentru început numai pentru obiecte mici şi cu forme specifice.

sursa : scipedia

Link to comment

Clar va fi spionajul avantajat si chiar paznicii vor fi mai eficienti.

Off topic: supravegherea barbatului infidel este o prostie si o pierdere de timp - daca vrea sa insele, nu ai cum sa il schimbi nici sa-l dezveti; nu o va face azi, o va face maine si tot asa. Asta e un sfat pt cei bolnavi de gelozie - lasati-o balta cu urmarirea.

Link to comment

Clar va fi spionajul avantajat si chiar paznicii vor fi mai eficienti.

ma nu va fi! la "case mari" tu iti dai seama ce sisteme de securitate exista? atata timp cat exista particule (nu conteaza culoare, vizibilitatea) ele vor fi detectate si in niciun caz vizual. nici nu cred ca exista sisteme de detectare care se bazeaza pe vaz.. mi se pare imposibil.. nu stiu.. mi se pare useless (poate e bun in razboaiele astea cu gangsteri gen Becali =)) )

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...