Jump to content
LeX LuTHoR

Nabucco, ţeava care încinge UE

Recommended Posts

România, alături de câţiva aliaţi, susţine că gazoductul Nabucco trebuie să se numere printre proiectele-cheie cărora liderii europeni urmează să le aprobe finanţarea la Summitul Consiliului European ce se încheie vineri la Bruxelles.

IPB Image

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Nabucco va fi în documentul final al Consiliului European de primăvară, adăugând că România are argumente pentru a susţine menţionarea proiectului Nabucco în documentul final. ?Nabucco va fi în documentul final“, a spus Băsescu. ?România nu blochează şi nu va bloca niciodată... Dar are argumente ca Nabucco să fie în documentul final“, a precizat Băsescu, răspunzând unei întrebări din partea jurnaliştilor.

România a blocat luni consensul la discuţiile din cadrul reuniunii miniştrilor de Externe ai UE care urmau să adopte proiectul de concluzii al Summitului european de primăvară (ce se urma să se desfăşoare joi şi vineri), pe motivul că, la capitolul energetic, nu se mai făcea referire directă la gazoduct, formula ?pachetul Nabucco” fiind înlocuită cu sintagma ?coridoare sudice”.

Poziţia Bucureştiului este susţinută şi de Austria, Polonia şi de Slovacia. La summitul ce se încheie vineri la Bruxelles, ţara noastră este reprezentată de preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc.

Premierul polonez Donald Tusk a declarat şi el că speră că Nabucco va fi înscris în mod clar pe această listă a proiectelor energetice finanţate din pachetul de relansare economică. Şi NATO ar prefera ca proiectul Nabucco să fie specific menţionat în documentele UE şi să nu fie folosită terminologia generală de ?coridoare sudice”. ?Atât timp cât UE nu va avea o viziune coerentă şi unitară în legătură cu proiectele energetice, nici NATO nu va putea să-şi implementeze viziunea strategică pentru siguranţa energetică”, a apreciat pentru NewsIn un expert NATO sub acoperirea anonimatului.

Încă din decembrie, guvernele statelor UE negociază fără prea mare succes pe marginea unei liste de proiecte legate de energie în care ar urma să fie investite 5 miliarde de euro. Mai multe state, printre care şi Germania, refuză să aprobe însă finanţarea Nabucco, ce ar permite din 2013 transportul de gaz de la Marea Caspică, ce ar reduce considerabil dependenţa Europei de gazul rusesc, considerând că proiectul nu este suficient de avansat pentru a contribui la relansarea imediată a economiei europene.

sursa : infoportal

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...