Jump to content
LeX LuTHoR

Sindicatele din invatamant pregatesc boicotarea anului scolar

Recommended Posts

Sindicatele din invatamant sunt solidare in privinta declansarii actiunilor de boicotare a anului scolar. Eliminarea sporurilor, a primelor si neacordarea salariilor restante vor determina, potrivit principalelor confederatii, un lant de proteste fara precedent ce vor cuprinde intreaga tara.

Membrii Consiliului National al Federatiei “Spiru Haret” au fost de acord ieri cu boicotarea examenelor nationale, a închiderii anului scolar si a tezelor cu subiect unic, liderii celor patru federatii din educatie urmând sa stabileasca împreuna un calendar al actiunilor de protest. Potrivit Consiliului National al “Spiru Haret”, se poate ajunge chiar la greva generala daca ordonanta privind eliminarea sporurilor va fi aprobata în forma actuala. Reprezentantii celor patru federatii din învatamânt vor avea o întâlnire comuna, astazi, pentru a hotarî un calendar al actiunilor de protest. Liderii celorlalte trei federatii din învatamânt s-au aratat solidari cu “Spiru Haret”. Presedintele executiv al Federatiei “Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat, dupa discutiile de la Ministerul Muncii, ca reprezentantii cadrelor didactice nu sustin proiectul de ordonanta privind eliminarea sporurilor, deoarece acesta diminueaza grav veniturile salariale ale personalului din învatamânt, încalcând o lege organica, respectiv Statutul cadrelor didactice. “Pâna la aceasta ora nu exista niciun acord, nu se poate încheia niciun acord, respingem actualul proiect de ordonanta de urgenta si ne vom întâlni cu toate federatiile din învatamânt, pentru a lua o decizie privind urmatoarele forme de protest. Este posibil sa ajungem la greva generala si la blocarea examenelor nationale. La întâlnirea de mâine i-am invitat si pe premierul Boc, presedintele Senatului, Mircea Geoana, ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, vicepremierul Dan Nica si presedintele Traian Basescu”, a spus Marius Nistor. Liderul Federatiei “Spiru Haret” a subliniat faptul ca reprezentantii Ministerului Muncii le-au propus sindicalistilor sa renunte la trei articole, cele care privesc salariul de merit, fondul de premiere si sporul de antena pentru ca articolul 20 cu privire la reducerea cheltuielilor de personal sa fie eliminat din proiectul de ordonanta. Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, care a venit la întâlnire dupa aproximativ trei ore de la începere, a declarat ca urmeaza ca sindicatele si Ministerul Muncii sa semneze o minuta, care va fi asumata politic, cu privire la ce s-a discutat pâna în prezent pe acest proiect de ordonanta.

Petcu a spus ca Ministerul Muncii va încerca sa transfere problemele specifice diferitelor categorii la ministerele de care apartin, respectiv Ministerul Educatiei, Ministerul Sanatatii si Ministerul de Interne, urmând apoi ca o decizie finala sa fie luata la nivel de prim-ministru.

Salarii neplatite din decembrie anul trecut

Aproximativ 200 de angajati de la sucursalele Turceni si Rovinari ale Energoconstructia au intrat, marti, în greva generala, reclamând ca nu si-au primit salariile de mai multe luni. Angajatii au iesit, marti dimineata, în curtea unitatilor, plângându-se ca administratia nu le-a mai achitat salariile din luna decembrie a anului trecut. “În ianuarie ne-au trimis în concediu fara plata, luna trecuta ne-au dat ceva de prin noiembrie, iar acum ar trebui sa luam salariul pe decembrie. Pâna la Paste poate ne dau si vreo prima de Craciun. Nu ne mai aduce nimeni piese de schimb, lefurile sunt mici si, decât sa muncim pe nimic, mai bine stam si vedem daca ne plateste cineva pe lunile trecute”, a declarat unul dintre muncitorii aflati în greva la sucursala Rovinari. Protestatarii sustin ca nu vor relua lucrul pâna când nu vor primi salariile restante. Muncitorii de la Energoconstructia au mai întrerupt lucrul si la sfârsitul anului trecut, când asteptau sa primeasca salariile pe lunile de toamna. La ArcelorMittal Galati, situatia a devenit si mai tensionata, deoarece sindicatele nu sunt de acord cu decizia patronatului de a trimite oamenii in somaj tehnic, prin rotatie, de la 1 aprilie. Conducerea combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati a hotarât trimiterea în somaj tehnic a tuturor celor 12.500 de salariati, în sase transe de câte zece zile, au anuntat liderii sindicali de pe platforma. Aproape 10.000 de siderurgisti vor organiza un mare miting în Capitala în luna aprilie si vor participa la mitinguri în toata tara, daca nu se reia productia la ArcelorMittal Galati, a declarat secretarul general al Metarom, Nicolae Coman. Sindicalistii Cartel Alfa au anuntat ca de luni încep protestele de strada. Sindicalistii vor picheta sediile Ministerului Muncii, Guvernului si partidelor.

Protest al taximetristilor bucuresteni

Aproximativ 400 de reprezentanti ai firmelor de taximetrie din Bucuresti au protestat, ieri, în Piata Costitutiei, cerând închiderea si desfiintarea dispeceratelor firmelor de taxi din Ilfov care functioneaza ilegal pe raza municipiului Bucuresti. Astfel, printre firmele care, desi au obtinut autorizatie de functionare pentru Ilfov, functioneaza în Bucuresti, se regasesc automobile ale firmelor “Metropola”, “Modern”, “Pelicanul”, “Taxi 200”. Patroana firmei de taximetrie “Leone”, Maria Stef, a declarat ca fenomenul pirateriei în rândul taximetristilor din Bucuresti s-a agravat, fiind peste 4.500 de automobile care vin pentru aceasta activitate în Capitala. Potrivit Mariei Stef, citata de Mediafax, pe lânga înmultirea numarului de taximetre în Capitala, automobilele înregistrate în Ilfov au un tarif diferit fata de cele din Bucuresti, dezavantajandu-le pe acestea din urma. “Chiar daca firmele de taximetrie din Bucuresti au scazut tarifele, cei din Ilfov practica un pret de 1,4 lei pe km (14.000 lei vechi) în conditiile în care desfasoara o activitate ilegala pe raza Capitalei”, a declarat Stef. Totodata, reprezentantii taximetristilor cer Primariei Capitalei crearea spatiilor speciale de taxi, precum si permiterea accesului pe aeroporturile Otopeni si Baneasa în conformitate cu Legea 68/2008.

sursa : infoportal

Link to comment

Deaja m-am saturat de profesorii astia ma ... dar nu ca deaja mi-e sila cand citesc stiri despre ei , e Romania pe primul loc la invatamant ? NU , ce face un profesor la scoala ? altii fumeaza in ore altii lasa copii sa faca ce vrea altii bat copii in clasa isi bat joc de ei si altele ... ce are de facut un profesor asa greu la scoala ? da sigur sa predea o lectie si nici aia nu o preda uneori cand nu au chef de ora incep sa bage cate 30 de exercitii si profesorul incepe sa citeasca ziare si vor salariu de 50 de milioane ... pai ce sa zic de omul ala ma care e mecanic auto si sta toata ziua cu mainile in ulei ? sau de cei care lucreaza pe santiere si iarna e vai de mama lor cum e sa stai la etajul 5 intr-o cladrie fara geamuri sa vedeti cum e acolo ... aia munca aia trebuie platita nu un profesor amarat care vine in clasa preda o lectie si vrea salariu de 50 de milioane ... cine le mananca ma un an din viata elevii ? daca e un elev si face pe dracu in patru il trimiti la director ii pui un 2 in catalog ii scazi notal a purtare si ai rezolvat problema nu trebuie sa-ti bati capul cu ei ..sau il dai afara din clasa dar tot timpul cauta scuze si vor salarii tot mai mari ca vai ma ce mi-au facut nesimtitii aia de elevi la ora , de ce nu i-ai dat afara din clasa ? de ce nu le-ai pus un 2 in catalog ? ca pe tine te plateste la fel .... ce oameni ma si in Romania asta toti vor salarii mari dar pentru ce ?! cand vom vedea si noi ca Romania e macar pe locul 5 la invatamant da ma atunci vei putea spune meritati o marire de salariu dar nu ca asa au ei chef sa castige mai multi bani si gata vrem salarii mai mari greve si alte tampenii ...

Link to comment

bine mah ei au impresia ca sunt cele mai importante persoane din lume, caci ei contribuie la formarea noastra...bla bla bla...si pe bune ca se tot plang atata unde naiba vezi salariat cu vacanta de 2 sapt de craciun, vacanta de o saptamana intre sameste, vacanta de o sapt de pasti, si sa nu uitam 3 luni sa frece menta vara...bah la cat lucreza sunt destul de bine platiti...stres la servici nu au nu stiu cine stie ce, doar daca ei vreau sa faca pe desteptii si isi pun capu cu noi, care nu ne lasam si le facem zile negre, 6-8 ore de lucru pe zi e mult!? pt ei da...doamne la un asa program vrei sa ai salar echivalent cu cel al unui director de banca...oare cand o sa se trezeasca la realitate mult iubitii nostri profesori

Link to comment

Eu mai mult de 10 milioane nu le-as da . Pentru ce sa ia atatia bani ? Care-s meritele lor ? Ca sunt din ce in ce mai multi analfabeti si mai multi manelisti ? Ca un copil iese mai prost decat intra ? Ca arata la televizor cum isi fac copii de cap la ore si profesorii bat elevii ?

+ ca ei fac multi foarte multi bani din meditatii neimpozabili .

Dar de aia care muncesc vara pe 40 de grade in santiere si ia 10 mil aia de ce nu mai ies in strada?

Parerea mea.

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...