Jump to content
LeX LuTHoR

Tehnologia va salva omenirea sau ne va distruge pe toţi?

Recommended Posts

Sărăcia, lipsa de educaţie, religia sau pur şi simplu credinţa că tehnologia face rău îi îndepărtează pe foarte mulţi oameni de calculatoare şi carduri, iar pe alţii îi împinge la gesturi extreme, mergând până la încercări de la distruge ceea ce ştiinţa a inventat.

IPB Image

În timp ce în România, de exemplu, foarte mulţi tineri care îşi doresc un calculator nu au acces la el din lipsă de fonduri, în alte state tehnologia este refuzată din cu totul alte motive.

80% din sătenii din România doresc acces la internet

Românii par deschişi către IT, chiar dacă de multe ori lipsurile nu le permit să cumpere calculatoare sau să se conecteze la Internet. Un studiu comandat de Ministerul Comunicaţiilor şi dat publicităţii în octombrie 2008 arăta că 80% din sătenii din România, cu vârste cuprinse între 16 şi 65 de ani, vor să utilizeze calculatorul, iar jumătate din populaţia rurală este dispusă să facă eforturi pentru a învăţa să navigheze pe Internet.

De fapt, studiul a făcut parte dintr-un proiect intitulat ?Economia bazată pe cunoaştere”, administrat de Ministerul Comunicaţiilor şi care a pus la bătaie nouă milioane de dolari pentru cei care au dorit să achiziţioneze tehnologii inovatoare pe care să le folosească în afaceri.

Totuşi, de la teorie până la practică distanţa este mare, iar România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte accesul la Internet. Astfel, doar 24% din români au posibilitatea de a intra pe site-uri, în timp ce în UE procentul mediu este de 54%, potrivit datelor pe care le avea Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor în noiembrie 2008.

Majoritatea oamenilor consideră însă că ştiinţa şi tehnologia ne oferă un viitor mai bun.

?Progresul ne va distruge pe toţi”- a considerat “Unabomber”, declanşând o ?cruciadă împotriva tehnologiei”

Chiar dacă poate părea ciudat pentru cei care vor un calculator şi nu au posibilitatea de a achiziţiona unul, există şi persoane care nu doresc să aibă de-a face cu tehnologia, considerând că este extrem de dăunătoare.

Un caz celebru al unui personaj care iniţial s-a situat în tagma oamenilor de ştiinţă, dar care ulterior a devenit cel mai mare duşman al ei, este cel al profesorului american Theodore Kaczynski (foto).

În 1970, profesorul de matematică de la Universitatea din California a decis să se retragă la o cabană din munţi, în Montana, de unde a declanşat o ?cruciadă împotriva tehnologiei” exprimată prin acte teroriste, după cum ne arată site-ul Poliţiei Române, la rublica “Dosare celebre”.

16 bombe, în 20 de ani

Între anii 1975 şi 1995, Kaczynski a plasat 16 bombe, în locuri vulnerabile, vizând ţinte precise. Trei persoane au fost ucise, iar alte 28 rănite grav, inclusiv profesori şi studenţi. Multe dintre atentate au avut loc în campusuri universitare.

"Progresul ne va distruge pe toţi" ? considera el, susţinând că, prin acte de terorism, va atrage atenţia marilor corporaţii şi personalităţi. FBI-ul l-a căutat pe profesorul american ani şi ani la rând, timp în care a interogat peste 10.000 de suspecţi şi a cheltuit 50 de milioane de dolari.

O scrisoare ? capcană pe care Kaczynski a trimis-o în iunie 1980 preşedintelui United Airlines, Perci Wood, care s-a ales cu răni grave, i-a determinat pe ofiţerii FBI să-i dea atentatorului porecla “Unabomber” (particula "una" provine de la University şi de la United Airlines care au fost ţintele iniţiale ale atacurilor sale).

Un atac care a avut loc în 1987, la un magazin de calculatoare, a scos la iveală că atacatorul era “un bărbat ciudat, îmbrăcat în echipament de munte”, după descrierea casierei. Experţii Poliţiei Federale au evaluat motivaţia ucigaşului şi au conchis că frustrări repetate l-au împins pe "Unabomber" să se răzbune pe simboluri tehnologice şi pe oamenii care se identificau cu acestea.

Turnat la F.B.I. de fratele său

Agenţii F.B.I îl considerau un "nebun solitar", care acţiona ghidat de o ură neîmpăcată. După mai mulţi ani de investigaţii eşuate, Grupul Special de Operaţii al F.B.I., însărcinat cu rezolvarea cazului, a fost temporar dizolvat. Grupul s-a reunit însă din nou, după ce “Unabomber” a trimis un comunicat la redacţia ziarului “New York Times”, explicând că autorul bombelor era "Freedom Club" ("Clubul Libertăţii"), frecventat de anarhişti antitehnologie şi anticivilizaţie.

Următoarea sa victimă a fost Thomas Moser, director al Agenţiei de Publicitate "Burson Morsteller, care a luptat să repare imaginea şifonată a Companiei Exxon, după ce compania a produs o catastrofă ecologică.

Amish, cei care se feresc de tehnologie

Chiar dacă motivaţia lor şi modul de a se manifesta sunt total diferite de ceea ce a încercat profesorul Kazcynski, comunitatea Amish, care trăieşte tot în SUA, este recunoscută pentru că evită anumite tehnologii moderne. Membrii Amish nu privesc tehnologia ca pe ceva dăunător şi pot cere acceptul să o introducă în plan local.

n Pennsylvania, episcopii Amish se întâlnesc primăvara şi toamna, pentru a discuta probleme curente, inclusiv răspunsul pe care îl vor da noilor tehnologii, după care vor transmite informaţia către pastori şi diaconi într-o şedinţă ulterioară.

Astfel, în fiecare comunitate se dezvoltă anumite practici, datorită acestei guvernări pe orizontală. Spre exemplu, în unele districte Amish este permisă folosirea panourilor termo-solare. Electricitatea a fost respinsă până în 1920 şi din cauza acţiunilor unui episcop server, ca reacţie împotriva unor comunităţi mai liberale şi pentru a evita contactul cu lumea din afară.

Aşadar, din cauza interzicerii timpurii a electricităţii, nu au putut fi luate decizii individuale privind folosirea noilor invenţii, cum ar fi televizorul.

Folosirea anumitor aparate electrice este permisă

Electricitatea poate fi folosită, în unele situaţii, atunci când este produsă fără a accesa firele exterioare de înaltă tensiune.

Bateriile, de asemenea, sunt câteodată acceptate.

Multe comunităţi folosesc generatoarele electrice pentru aparatele de sudură, reîncărcarea bateriilor sau maşinile care amestecă laptele. Alte comunităţi folosesc aparate electrice, cum ar fi maşinile de tăiat iarbă, iar unele familii deţin frigidere care merg cu cherosen.

Restricţiile nu sunt făcute să provoace suferinţă. Persoanelor cu dizabilităţi le este îngăduită folosirea cărucioarelor motorizare şi electricitatea este permisă pentru aparatele medicale din casă.

Celor care încalcă regulile li se acordă luni bune pentru a rezolva problemele, astfel încât pot folosi calculatorul pentru a-şi conduce afacerea sau pot îndepărta firele electrice dintr-o casă nouă.

sursa : adevarul.ro

Link to comment

bah nu tehnologiea ne va distruge ci goana dupa tehnoligie si cei care o vor folosii in scopuri malefice, ca sa zic asa....

Ca si raspuns. Ce ar trebui sa facem daca tehnologie ne va distruge. Sa spargem tot si sa traim in pestera???

chiar aqum ma duc sa imi arunc pc-ul pe geam ca sa nu ma distruga ...

Link to comment

bah nu tehnologiea ne va distruge ci goana dupa tehnoligie si cei care o vor folosii in scopuri malefice, ca sa zic asa....

Ca si raspuns. Ce ar trebui sa facem daca tehnologie ne va distruge. Sa spargem tot si sa traim in pestera???

chiar aqum ma duc sa imi arunc pc-ul pe geam ca sa nu ma distruga ...

:)) hai ca deja.. :>

pe de-o parte ne va salva,pe de alta..nu :)

Link to comment

Nu ne distruge , ne face mai prosti....

right..

Nimeni nu mai citeste o carte, toti cauta un rezumat deja facut.

Odata cu dezvoltarea tehnologiei, nu o sa mai fie nevoie de munca manuala, munca depusa de oameni ca toti merg pe "de ce sa nu construim un robot care sa usureze munca, investim cativa bani la inceput dar ne scoatem pe urma, nu-i dam salariu lunar, etc.."

Mai rau, ii tampeste pe copii, unde's vremurile in care jucam in fiecare zi fotbal afara ? Acu toti joaca Fifa pe calculator ..

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...