Jump to content
LeX LuTHoR

Şcoala părinţilor - locul unde înveţi cum să-ţi creşti copilul

Recommended Posts

Posted

Cursurile sunt gratuite iar specialiştii care le susţin sunt voluntari

Proiectul este interactiv, respinge pedeapsa şi violenţa, ca metode de educare

IPB Image

O mămică se plânge că nu înţelege de ce nu o ascultă copilul, ajuns la vârsta adolescenţei. Femeia spune că munceşte peste program ca să-i ofere toate condiţiile să înveţe, însă el este tot mai distant şi mai recalcitrant, are izbucniri de violenţă verbală, trânteşte uşile şi dă muzica la maximum, iar orice sfat îl primeşte cu ?Nu” în braţe. Psihologii şi asistenţii sociali de la sectorul 6 spun că mămica este un candidat potrivit pentru ?Şcoala părinţilor”, proiect care îi învaţă pe cei mari cum să se descurce cu copiii care au ajuns la pubertate. Deşi perioada este cunoscută drept una dintre cele mai dificile, cei mai mulţi părinţi se dovedesc neputincioşi, o dată puşi în faţa faptului împlinit.

?Programul de genul acesta există de foarte mult timp în alte ţări europene şi şi-a dovedit eficienţa în timp. În primul rând, cursurile sunt interactive, părinţii sunt puşi în diferite situaţii pentru a vedea cum reacţionează, sau întreabă ei, în funcţie de problemele pe care le au. Cursurile sunt destinate tuturor părinţilor din sector care au copii cu probleme emoţionale sau comportamentale, nu numai cazurilor sociale sau celor care provin din medii defavorizate”, a explicat pentru Gândul Mihaela Drăgoi, şef serviciu Comunicare la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din sectorul 6.

Deocamdată s-au înscris doar mămici

La primele cursuri au participat numai mămici, care s-au dovedit extrem de interesate de metodele de educare prezentate de psihologi. Acestea s-au plâns că nu pot comunica deloc cu copiii, relaţia este una conflictuală, existând riscul să dezvolte un comportament deviant.

?Proiectul este, în primul rând, unul de prevenire. Părinţii primesc şi informaţii despre dezvoltarea biologică şi psihosocială a copilului, despre abilităţile pe care le dobândeşte în această perioadă de vârstă, despre nevoile pe care le are în ceea ce priveşte preocuparea pentru aspectul fizic, timpul petrecut alături de prieteni şi dorinţa de a fi apreciat pentru ceea ce gândeşte şi ceea ce ştie să facă. Anturajul este de multe ori o problemă, iar comportamente precum fumatul, consumul de alcool sau droguri apar din nevoia de afirmare şi de a fi acceptat în grupul de prieteni”, mai spune Mihaela Drăgoi.

Profesorii: patru psihologi, un medic şi un asistent social

Cursul se desfăşoară o dată pe săptămână şi poate dura între o oră jumătate şi două ore jumătate, fiind necesară o grupă de opt- zece persoane. Psihologii care au participat la primele cursuri spun că majoritatea părinţilor tind să reacţioneze violent sau să îi pedepsească pe copii, însă acest proiect promovează dezvoltarea unei relaţii de prietenie, prin care adolescentul să înţeleagă că atitudinea părintelui nu este una de control, ci este preocupat de soarta lui.

Proiectul este susţinut de patru psihologi, un medic şi un asistent social, fiind destinat părinţilor care au copii cu vârsta cuprinsă între 10 şi 16 ani. Cursurile sunt gratuite, iar specialiştii enumeraţi sunt voluntari.

sursa : infoportal

Posted

"Proiectul este interactiv, respinge pedeapsa şi violenţa, ca metode de educare"

orice copil trebuie .. "educat" prin pedeapsa

ia sa nu le mai dea 1 saptamana bani de buzunar .. i'si dau seama singuri ce au gresit

sau n variante pot sa dau :D

copiilor care le oferi totul . aceia i'si iau lumea in cap

Posted

E ok, un singur lucru ma deranjeaza, parintii care nu sunt in stare sa-si educe copilul.

Exemplu de copil needucat: acasa se cearta cu parintii nu se intelege, nu-i asculta, il doare in cot dar la scoala daca cineva il insulta de mama, DOAMNE, face pe nebunu.

Degeaba se plang mamele, toate cazurile de care am dat in care copilul nu-si asculta parintii au fost pe drept, copilul lor se simtea mai bine cu ,,prietenii", e normal, din moment ce un parinte isi petrece 10 % din viata cu copilul, de unde atata tupeu sa mai aiba si pretentii ? chiar le-am spus unor parinti ca sunt atat de indiferenti (ei habar nu au ce face copilul lor, habar nu au ca-i un drogat, un ratat, un tupeist needucat care foarte posibil sa ajunga in parnaie) ei cred ca totul este ok, pentru ca nu exista comunicatie, lipsa de interes, de timp(pentru multi o scuza) din partea parintilor a stricat totul, ce mis e pare foarte grav e faptul ca nu-si recunosc greseala.

Ce pot sa zic mai mult decat, mi-e mila de ei, probabil nu au fost nici ei la randul lor prea stralucit educati.

Posted

tot mai multi parinti devin violenti cu copii lor cand acestea fac o boacana.

s-au ajuns chiar si la cazuri de internare in spital :(

Guest HateLord
Posted

Bine ca s-a inventat, macar asa invata unii parinti sa-si creasca plozii, insa pacat de faptul ca nu prea se duce lumea <_<

Posted

' date='Mar 16 2009, 13:23' post='3606125']

"Proiectul este interactiv, respinge pedeapsa şi violenţa, ca metode de educare"

orice copil trebuie .. "educat" prin pedeapsa

ia sa nu le mai dea 1 saptamana bani de buzunar .. i'si dau seama singuri ce au gresit

sau n variante pot sa dau :D

copiilor care le oferi totul . aceia i'si iau lumea in cap

De acord cu tine.Parintii isi pot educa singuri copii,fara ajutorul cuiva,doar sa stie cum.O mica pedeapsa cred ca i-ar face sa-si dea seama de greselile facute

Posted

Parintii isi pot educa singuri copii,fara ajutorul cuiva,doar sa stie cum.O mica pedeapsa cred ca i-ar face sa-si dea seama de greselile facute

pai si daca nu stiu cum, nu au nevoie de ajutorul cuiva?

Posted

este o idee interesanta..macar cineva sa mearga la aceste cursuri,nu ca altii care spun ca (virgula) copilul sau este bine,educat,au o relatie nemaipomenita :) sa le fie rusine etc.

mama m-a educat cum a stiut ea,mi-a spus ce este important in viata,ce putem,cum putem,iar de nu-mi da bani de o apa acolo ceva..nu fac haz de necaz..prefer sa imi dea ea in alta zi mai multi bani sa ma duc sa-mi iau ceva folositor sau care sa-mi faca placere :)

Posted

trebe sa fii destept pentru ca copilul tau sa poa sa invete ceva de la tine daca esti prost de bubui poti sa faci cati copii vrei ca de la tine sigur nu o sa invete mare lucru decat prostie in romania majoritatea oamenilor is prostia sa ca nu va faceti iluzii despre happy family and stuff like that pentru ca asa ceva nu este in romania mai ales din cauza traiului infect, nu poti sa cumperi copilului ce vrea etc deci e degeaba toata porcaria asta

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...