Jump to content
Luci

Încă un pas până la citirea minţii

Recommended Posts

Capacitatea de a citi gândurile unei persoane cu ajutorul unei maşinării a ajuns mai aproape de realitate după ce oamenii de ştiinţă britanici au demonstrat că pot descifra memoria cuiva analizând doar activitatea electrică a creierului uman.

Centrul memoriei şi al navigării din creier, considerat odinioară prea haotic pentru a fi decodat, ar putea fi descifrat în curând. Folosind un scanner cerebral, cercetătorii de la University College din Londra au reuşit să identifice locul exact în care se aflau patru subiecţi ferecaţi într-o cameră virtuală, folosindu-se de activitatea lor cerebrală, scrie publicaţia “Wired”.

Cercetătorii britanici s-au axat pe hipocampus, regiunea din creier responsabilă cu procesarea relaţiilor spaţiale şi a memoriei de scurtă durată. Pe măsură ce oamenii se mişcă, activarea hipocampusului îi ajută să-şi dea seama unde se află.

Studiile pe animale nu au reuşit însă să lege de memorie activitatea acestei regiuni, iar cercetările pe cobai au demonstrat că memoria spaţială este înmagazinată aleatoriu. Publicitate

Astfel, până acum părea să nu existe un tipar pe care oamenii de ştiinţă să-l poată descifra şi aplica pentru a citi amintirile oamenilor.

Viitoare piste de cercetare pentru Alzheimer

Chiar dacă nu a reuşit încă să smulgă amintiri direct din creierul uman, experimentul celor de la University College din Londra promite viitoare coridoare de cercetare în privinţa unor boli precum Alzheimer, în cazul căreia dezorientarea şi pierderea memoriei merg mână în mână.

“Modul în care funcţionează milioanele de neuroni ale hipocampusului este o întrebare fundamentală în neuroştiinţă. Încă nu ştim cum este organizat codul neural hipocampal pentru a activa şi întreţine memoria”, spune Eleanor Maguire, coautor al studiului.

Cercetătorii au folosit imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională pentru a măsura fluxul de sânge din hipocampus la patru subiecţi care au navigat printr-o cameră virtuală. Ţinta lor au fost grupurile de neuroni identificate de Maguire într-un studiu anterior realizat pe şoferi de taxi londonezi, ale căror hipocampusuri erau superdezvoltate graţie anilor de navigare mentală pe străzile labirintice.

După ce au analizat tiparele de activare şi le-au corelat cu mişcările subiecţilor, echipa londoneză a observat că aceste şabloane pot fi folosite pentru a prezice locul în care o persoană îşi imaginează că se află.

Cel puţin 10 ani până la citirea integrală a minţii

Cu toate acestea, spun cercetătorii, citirea integrală a minţii este încă destul de departe de realitate. “Mai sunt cel puţin zece ani, poate chiar mai mult, până să putem citi efectiv gândurile unor persoane într-o sesiune rapidă, atunci când ei nu vor asta. Ar fi util să începem discuţiile de natură etică pe această temă în viitorul apropiat, deşi mai este cale lungă până la ceva practic”, a anticipat Demis Hassabis, un alt autor al studiului şi cercetător în domeniul inteligenţei artificiale, citat de “The Independent”.

Infoportal

Link to comment

oamenii astia de stiinta chiar vor sa afle tot...dupa parerea mea e o tampenie...acuma citesc partial mintea umana, dar peste 10 ani iti zic ce gandesti :)) ideea e ca ne aflam in stadui de evoloare, dar goana asta dupa cat mai multe informatii ne poate fi si fatala, in plus de experimentul de la Geneva ce se mai aude ca si acolo astia au vrut sa determine cum a luat nastere pamantul

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...