Jump to content
LeX LuTHoR

Predicţie ştiinţifică: următorul mare cutremur în România, în intervalul 2000-2010

Recommended Posts

Într-o lucrare prezentată în 1974, seismologul George Purcaru, profesor la Universitatea din Frankfurt, a anticipat cutremurul din 1977 şi a prezis un alt mare seism, pentru intervalul 2000-2010.

IPB Image

Predicţia ştiinţifică referitoare la devastatorul cutremur din 4 martie 1977 era centrată pe anul 1980, acesta fiind mijlocul unui interval de eroare cu o marjă de +/- 5 ani (1975-1985).

Predicţia s-a adeverit, însă cu o eroare de trei ani, cutremurul venind mai devreme. Această abatere de la predicţie ar putea avea urmări asupra seismului prezis să se producă cel târziu în 2010.

“Pentru că între anii 1940 şi 1973 nu au apărut şocuri puternice, este de aşteptat ca seismul din 1980 să aibă o magnitudine de aproximativ 7”, afirma Purcaru în 1974. ?De asemenea, dacă seismul apare mai târziu, atunci cutremurul din 2000-2010 va fi mai mic." Cutremurul prognozat de Purcaru pentru intervalul centrat pe anul 1980 a avut loc însă mai devreme în timpul acelui interval, având o magnitudine de 7,1.

Cutremurul prognozat pentru intervalul 2000-2010 poate apărea cu o întârziere de 2-3 ani, iar în acest caz putem vorbi de un eşec ştiinţific, de o alarmă falsă.

Pot fi prezise ştiinţific cutremurele?

Această predicţie are la bază o metodă cu ajutorul căreia pot fi anticipate cutremurele cu o magnitudine mai mare de 6,75 grade Gutenberg-Richter. Seismele din 1986 şi 1990 nu au putut fi însă prevăzute.

Metoda de predicţie este rezultatul analizării cutremurelor cu o magnitudine mai mare de 6,75 produse în zona Vrancea, între anii 1100 şi 1974.

Cutremurele din zona Vrancea se produc la adâncimi cuprinse între 60 şi 170 de kilometri. Cele mai multe cutremure au loc la adâncimi de 80-150 de kilometri, iar cele mai puternice au aproximativ 7-7,5. Rareori seismele produse aici au o magnitudine mai mare de 6 grade. De obicei, cutremurele care au loc în Vrancea nu sunt urmate de replici.

În afară de seismul din Vrancea, din 1977, Purcaru a mai prezis, cu succes, trei cutremure. Unul dintre acestea este seismul produs la 2 aprilie 2007, în Insulele Solomon. În acest caz, a fost prezis locul cutremurului şi magnitudinea lui. Locul unde se produce un cutremur constituie o problemă în alte zone cu activitate seismică. În Vrancea, zona în care se produc cutremurele este atât de restrânsă încât prezicerea locului unde un seism va avea loc este inutilă. Zona seismică în care se află insulele Solomon are, în schimb, o lungime de 2.000 de kilometri.

Predicţia ştiinţifică a cutremurelor este o activitate recentă, a cărei istorie începe în anii ?60. Acest demers presupune urmărirea a trei variabile: locul, magnitudinea şi momentul producerii cutremurului. Dintre acestea, însă, momentul este cel mai greu de prezis. “Este la fel ca în cazul prezicerii decesului unei persoane”, explică Purcaru. “Uneori, medicul le poate spune unor pacieni că mai au câteva luni de trăit, dar niciodată nu pot anticipa momentul exact al decesului.”

Purcaru afirmă că seismele sunt predictibile, însă specialiştii întâmpină dificultăţi, în acest demers, pentru că nu dispunem de toate datele necesare. “Natura se supune unor legi, iar fenomenele se repetă”, explică seismologul motivul pentru care este încrezător în posibilitatea anticipării hazardelor geofizice.

Unele cutremure, însă, nu pot fi, la momentul actual, prezise ştiinţific nici măcar asociindu-le o marjă de eroare. Unul dintre acestea este cel produs la 12 mai 2008, în China, la Sichuan. Cutremurul respectiv a avut o magnitudine de 7,9-8 grade şi s-a soldat cu moartea a aproape 70.000 de persoane.

sursa : adevarul.ro

Link to comment

Daca era un interval mai mic, sa zicem de 1 an .. si chiar se intampla, poate il credeam, dar cand incep cu intervale de 10 ani, bineinteles ca trebuie sa fie un cutremur si nu se stie niciodata daca va fi minor sau va fi unul mare.

Sunt mai multi factori din cauza carora apar cutremure.

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...