Jump to content
LeX LuTHoR

Vaticanul pune capăt “războiului de gherilă” antievoluţionist

Recommended Posts

ficialii Sfântului Scaun au afirmat răspicat, la dezbaterea aniversară în cinstea lui Darwin, că există o deplină concordanţă între doctrina catolică şi biologia evoluţionară, acuzându-i pe cei care au propagat falsa impresie că Vaticanul s-ar opune evoluţiei. Susţinătorii creaţionismului nu au fost invitaţi la discuţii

IPB Image

Vaticanul a respins afirmaţia marelui biolog şi activist ateu Richard Dawkins potrivit căreia teoria evoluţionară demonstrează că Dumnezeu nu există, susţinând că, din contră, evoluţia darwiniană şi povestea creaţiei din Cartea Genezei sunt “perfect compatibile”, scrie ,,The Times??.

În cadrul conferinţei de cinci zile, organizată de Universitatea Pontificală Gregoriană din Roma pentru a aniversa 150 de la publicarea “Originii Speciilor”, care a luat sfârşit sâmbătă, teologii Sfântului Scaun au spus că, chiar dacă creştinii cred că Dumnezeu a “creat toate lucrurile”, Vaticanul nu “se pune în calea realităţilor ştiinţifice”. Afirmaţia a fost făcută în prezenţa şi spre admiraţia unor biologi, paleontologi, specialişti în genetica moleculară şi filozofi din întreaga lume.

Incompatibilitate zero între evoluţie şi mesajul Bibliei

Rafael Martinez, care predă filozofia ştiinţei la Universitatea Pontificală Santa Croce din Roma, a afirmat că, deşi reacţia teologilor, intelectualilor şi preoţilor catolici la teoria darwinistă a fost una “general negativă” în secolul al XIX-lea, “declaraţiile recente ale Papilor au susţinut deplina concordanţă între doctrina catolică şi biologia evoluţionară”.

Un exemplu clar este afirmaţia Papei Ioan Paul al II-lea din 1996: “Evoluţia este mai mult decât o ipoteză”.

Cu toate acestea, el a ţinut să precizeze că nu multă lume cunoaşte această poziţie şi că a început să fie propagată falsa impresie că “Sfântul Scaun se opune evoluţiei”. L-a întărit şi monseniorul Gianfranco Ravasi, mai-marele Consiliului Pontifical pentru Cultură, care a susţinut în cadrul conferinţei că “nu există nici o incompatibilitate a priori între evoluţie şi mesajul Bibliei”.

La rândul său, cardinalul William Levada, şeful Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, a etichetat drept “absurdă” afirmaţia lui Richard Dawkins că evoluţia demonstrează că Dumnezeu nu există şi i-a atacat “pe cei care au o interpretare fundamentalistă a Bibliei pe care o vor predată copiilor lor în şcoli alături de evoluţie sau în locul acesteia”.

Designul inteligent - “blasfemie” faţă de creştini şi oamenii de ştiinţă

Ronald Numbers, care predă istoria ştiinţei şi a medicinei la Universitatea din Wisconsin, a spus că creaţionismul - interpretarea literală a genezei - şi designul inteligent (ID) - descendentul său modern care susţine că viaţa este mult prea complexă pentru a se dezvolta doar prin intermediul evoluţiei şi că o putere superioară a contribuit la modificările suferite de specii de-a lungul timpului - s-au împrăştiat dincolo de graniţele Statelor Unite şi s-au “globalizat??, infiltrându-se sub varii versiuni în sânul islamismului, iudaismului şi creştinismului.

Francisco Ayala, fost preot şi, în prezent, profesor de ştiinţe biologice şi filozofie la Universitatea din California, a mers mai departe şi a catalogat aceste două teorii drept “blasfematoare” atât faţă de creştini, cât şi faţă de oamenii de ştiinţă.

Sfârşitul războiului de gherilă împotriva evoluţionismului

Marco Politi, observatorul de la Vatican al ziarului italian ,,La Repubblica??, a spus că această conferinţă a marcat “sfârşitul războiului de gherilă purtat împotriva evoluţionismul de unele sectoare ale ierarhiei ecleziaste care se credeau protejate de Papa Benedict”.

Observatorul s-a referit aici la cardinalul vienez Christoff Schoenborn, fost student şi apropiat al Papei Benedict al XVI-lea, care, acum trei ani, a stârnit controversă susţinând pentru ,,New York Times?? că teoria selecţiei naturale nu se pupă cu credinţa creştină, pledând pentru designul inteligent. L-a completat Gennaro Auletta, profesor de filozofie la Universitatea Gregoriană, care a susţinut că designul inteligent “nu este o terorie ştiinţifică, chiar dacă se consideră a fi”.

Susţinătorii ID, excluşi de la dezbateri

De cealaltă parte, cei care îmbrăţişează creaţionismul şi designul inteligent s-au răsculat pentru că nu au fost invitaţi să participe la conferinţă, potrivit Associated Press.

Discovery Institute, principala organizaţie care sprijină cercetarea designului inteligent, a susţinut că a fost împiedicată să-şi prezinte opiniile în cadrul dezbaterilor din moment ce acestea au fost organizate în colaborare cu Fundaţia John Templeton, o organizaţie americană nonprofit care a criticat mişcarea ID.

Organizatorii conferinţei de cinci zile au precizat marţi, în deschiderea evenimentului, că susţinătorii acestei teorii nu au fost invitaţi pentru că s-a dorit o dezbatere intelectuală riguroasă pe ştiinţă, tehnologie şi filosofie, iar designul inteligent nu se încadrează în acest profil.

sursa : infoportal

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...