Jump to content
LeX LuTHoR

Obama gata să renunţe la planurile scutului antirachetă

Recommended Posts

Washingtonul i-a spus Moscovei că ajutorul Rusiei în a lua o hotărâre asupra programului nuclear al Iranului ar face ca planurile de scut antirachetă pentru Europa să nu mai fie necesare, a afirmat luni un cotidian rus, citând surse de la Casa Albă, relatează RIA Novosti, pe site-ul său internet, potrivit Agerpres.

IPB Image

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a făcut această propunere asupra Iranului într-o scrisoare adresată omologului său rus Dmitri Medvedev, afirmă Kommersant, făcând trimitere la oficiali americani care nu au fost identificaţi.

Programul nuclear controversat al Iranului a fost citat de Statele Unite ca fiind unul dintre motivele aflate în spatele planurilor lor de a instala o bază de rachete în Polonia şi un radar în Republica Cehă. Rusia s-a opus puternic acestui scut antirachetă, văzut de ea ca o ameninţare la adresa securităţii sale naţionale. Disputa a încordat relaţiile dintre cei doi rivali ai 'războiului rece', deja tensionate asupra altor divergenţe.

Cei doi lideri au făcut un schimb de scrisori şi au avut o convorbire telefonică după ce Obama a fost învestit în ianuarie, afirmă Kommersant. Prima întâlnire la nivel înalt ruso-americană urmează să aibă loc spre sfârşitul acestei săptămâni, când ministrul rus al afacerilor externe se va întâlni cu secretarul de stat american Hillary Clinton la Geneva.

Moscova încă nu a răspuns la propunerea lui Obama, precizează ziarul, adăugând că este puţin probabilă o decizie în timpul întâlnirii Lavrov-Clinton.

Se prea poate ca chestiunea să fie discutată când Obama şi Medvedev se vor întâlni la Londra la 2 aprilie pe marginea summitului liderilor mondiali ai G20 asupra crizei financiare. Potrivit unor informaţii apărute mai înainte, Medvedev l-a invitat de asemenea pe liderul Statelor Unite să viziteze Rusia şi data primei vizite a lui Obama în cea mai mare ţară din lume ar putea fi anunţată în capitala britanică.

Într-un interviu acordat duminică presei spaniole, Medvedev a declarat că el speră să discute problema apărării antirachetă cu Obama la Londra. El şi-a exprimat de asemenea speranţa că noua administraţie de la Washington va da dovadă de o 'abordare mai creativă' a acestei chestiuni decât predecesorii săi.

sursa : adevarul

Link to comment

o parere nu se spune asa .. trebuie sa motivezi

uite mie imi place obama pt ca ii democrat , e tanar , si nu are aceleasi idei tampite pline de ura ca ale lui bush .

nu mi-a placut niciodata Bush...si Obama la fel...cum a zis si rzv Obama e o mascota a Americii...

Link to comment

' date='Mar 3 2009, 19:00' post='3552831']

sincer nu prea ma intereseaza acest subiect,dar nu inteleg de ce sa se renunte la scuturi..cu ce deranjeaza :|

pai scutul ala nu vine din macro-cosmos,trebuia construit => multi bani . + mizam acum pe o pace mondiala.. daca avem asa ceva.. cine sa ne atace ? extraterestrii ?

Vorbiti si voi on-topic

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...