Jump to content
turbomaxim

Proiect de lege pentru revenirea la termenul de "ţigan" în loc de "rom", propus de Jurnalul Naţional

Recommended Posts

Posted

Jurnalul Naţional propune, printr-un proiect de lege, revenirea la termenul de "ţigan" în loc de "rom". Asta pentru a se evita confuzia între această etnie şi români.

Jurnaliştii susţin că demersul lor este justificat prin faptul că infracţiunile comise de etnicii ţigani în Italia sau în alte state occidentale au dus la nefericita confuzie între rom şi român.

Asocierea faptelor comise de romi cu poporul român, prezentat ca un popor de violatori sau hoţi, are efecte negative nu numai asupra ţării noastre ca imagine. Românii de bună credinţă, care nu încalcă legea, sunt huliţi pe nedrept.

Potrivit Jurnalului Naţional, s-a ajuns la situaţia paradoxală în care România nu mai înseamnă în presa internaţională ţara Nadiei Comăneci, a lui Brâncuşi sau a lui George Enescu, ci o ţară de barbari.

Posted

foarte corect .. stitati ca Iliescu e tigan :> ?

Nu si nici nu ma interesa.

Stire neinteresanta,in loc sa voteze legi adevarate,voteaza prostii.

Guest HateLord
Posted

Nu conteaza cum li se va spune tiganilor, tot oameni sunt si nu toti sunt niste %#$!^& :). Unii sunt chiar cumsecade

@Se scrie rRom, nu "rom", aia e ciocolata :)

Posted

@narcisa de ce tigan e un "termen prea discriminant"? asa se cheama. asa s-au chemat si asa e normal sa se cheme si de acum incolo. putea la fel de bine sa se fi folosit orice alt termen.

tu stii de ce se cheama ei rromi? pentru ca asa au vrut ei. dupa revolutie, au venit cu pretentii ca ei nu mai vor sa fie denumiti tigani ci rromi 8-|

daca s-ar face un referendum, as fi prima care m-as duce sa votez. orice strain asimileaza denumirea de rrom cu cea de roman which is not fair!!

Posted

Tigan mi se pare un termen prea discriminant. Nu toti rromi sunt violatori si hoti.

Tigan,tigan,tigan.Nu e nimic jignitor.Daca ei si-au creat o reputatie rea printre romani normal ca am inceput sa le privim numele cu ura si dispret.De acea ii mai spun cuiva "esti un tigan ordinar" chiar daaca el nu e rrom,am privit numele lor ca etnie ca pe un cuvant jignitor deoarece ei si-au creat aceasta reputatie.

Posted

foarte corect .. stitati ca Iliescu e tigan :> ?

Nastase ce e :))? Si mai sunt... Tigani li se zice de cand se stiu :-??. Ei vor sa elimine asimilarea cuvantului "rrom" cu romanii, pe care o fac strainii :).

Guest stefteo21
Posted

de maine ii vom numi ciori sau regi ..credeti ca numele ar schimba comportamentul ?? eu zic ca NU :)

Pai nu le-ar schimba comportamentul dar ar putea fi deosebiti mai usor de restul populatiei. :)

Guest Xspeed
Posted

Tigan mi se pare un termen prea discriminant. Nu toti rromi sunt violatori si hoti.

discriminare si rasism

NU exista cand vine vorba de tzigani

nu se aplica

nu se potrivesc

nu trebuie sa existe in acelasi context

nu trebuie folosite

Posted

da, multi confunda rom cu roman, ceea ce e cu totul altceva

sa fim seriosi, rar vezi cate un tigan 'bun la suflet' pe strada, care sa ajute o batrana sau ceva... sau pardon, 'rom'

Posted

in toate scrierile lui Slavici, Sadoveanu, Creanga apare cate o referire la "tigani" dar nicaieri nu le zice "rom"-i ...

aceasta asociere rom-roman e ca o decadere a demnitatii fiecaruia dintre noi, as zice eu chiar o blasfemie...

Posted

' date='Mar 3 2009, 22:36' post='3553921']

poate asa ne lasa italienii in pace :)))

stai frate linistit ca nu numai "rromi" fura,violeaza,omoara...in italia...sunt si romani

oricum multi confunda "rromi" cu "romanii" ceea ce nu este corect pt ca sunt 2 cuvinte total diferite ;)

Posted

asta e masura care s-ar putea lua pt a reface imaginea romaniei???? sa redenumesti virusul din computer si traiesti cu falsa impresie ca el sa nu mai actioneze? :blink:

imaginea este compromisa de ani de zile, iar o spoiala nu va reface nimic, sa fim seriosi si cu picioarele pe pamant; capul politicienilor este in nori, asta am vazut - prin neluarea nici unei masuri de combatere a tiganilor si faptelor lor. :dooh: :hair:

oricum este o masura, adica un 1% de initiativa, un inceput. :crybaby:

Posted

discriminare si rasism

NU exista cand vine vorba de tzigani

nu se aplica

nu se potrivesc

nu trebuie sa existe in acelasi context

nu trebuie folosite

Si te miri de ce lumea mai are si parti de regres...

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...