LeX LuTHoR Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 Mâzgăleala pe hârtie poate stimula atenţia oamenilor şi ajută la o mai bună memorare a textelor sau a discursurilor dificile, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Plymouth din Marea Britanie, informează AFP. În urma cercetării întreprinse, specialiştii au constatat că voluntarii care au mâzgălit o foaie de hârtie în timp ce ascultau un mesaj telefonic au reţinut cu 30% mai multe detalii în comparaţie cu cei care nu făceau nimic în timp ce ascultau acelaşi mesaj. Informaţiile comunicate telefonic aveau o durată de două minute şi jumătate, iar mesajul cuprindea nume de localităţi şi persoane. Voluntarii care desenau pe hârtie au reuşit să memoreze opt nume din cele ascultate, spre deosebire de grupul celor inactivi în timpul audiţiei, care au ţinut minte aproape şase nume. ?Atunci când o persoană efectuează o sarcină plictisitoare, precum ascultarea unei conversaţii telefonice neinteresante, aceasta va fi cuprinsă de reverie, fapt care îi va deturna atenţia de la activitatea principală şi îi va scădea nivelul de performanţă”, a explicat coordonatorul studiului, Jackie Andrade. Potrivit cercetătorilor, acest studiu confirmă ideea că mâzgăleala este mai degrabă o modalitate care-i ajută pe oameni să efectueze mai bine o sarcină, decât o distracţie inutilă, în faţa căreia trebuie să reziste, aşa cum li s-a spus în copilărie. sursa : infoportal
c1ocan Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 Misto, nu am mai auzit pana acuma de asa ceva . Ps: ma apuc de mazgalit
Guest The_KniveS Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 Misto, nu am mai auzit pana acuma de asa ceva . Ps: ma apuc de mazgalit P.S. tine faza dak mazgalesti si in paint?? sau trebuie doar pe coala de hartie?
Guest HateLord Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 P.S. tine faza dak mazgalesti si in paint?? sau trebuie doar pe coala de hartie? ))))))))))))))))))))))))))))))) ON: Nu cred asa ceva..
RealityAlex Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 dap si eu sunt regele charles ce tampenia asta nu mai stiu ce stiri sa mai inventeze
celmaislabaN Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 e posibil sa fie adevarat, intradevar si la scoala cand un profesor vb ceva, stai aiurea te gandesti la ce stiu eu ce, esti total pierdut :)
Phyxyon Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 Mai era o interpretare . E ca si cu memoria vizuala , fiecarui cuvant ii atribui o "mazgalitura" si apoi cand te gandesti la acele mazgalituri iti revine in minte numele insa de obicei doar fragmente si restul le deduce creierul .
[IlluSioN] Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 si eu retineam numele localitatilor dak aveam o foaie si un pix .. ca doar le scriu acolo
vLaur Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 Daca o luam logic,cred ca au dreptate.Mult mai mult timp tinem minte un desen decat ceva scris,dar totusi asta nu inseamna ca,chiar tot ce se poate scrie poate fii si desenat. Daca nici asa nu da roade apelam la piracetam
The Wizard Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 de asta nu am retinut nimic din liceu...nasol daca n-am scris la ore.
Fury Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 prin mazgaleala se refereau a lua notite nu? , pentru a fi si atent si a desena ceva tampenii pe o foaie iti trebuie o asa zisa "atentie distrubutiva" :P
Sparky[SV] Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 Atunci dc nu ne lasa profesorii sa "desenam" la spatele caietului cand ei vorbesc ?
HipnotykBoy Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 Sunt si multe alte lucruri ambientale care iti sporeste capacitatea de memorare sau concentrare...cum ar fi si culoarea galben ..sau o muzica linistitoare (aici depinde)..
andy31 Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 e ca si la pictura , cand iti spune muzica ai inspiratie , numai ca putin invers -_-
acelasi_bandit Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 io de obicei mazglesc dar nu retin nimic :crazy:
HipnotykBoy Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 pai daca mazgalesti si te gandesti si la altceva normal ca nu retii nimic..trebuie sa fi cu gandul acolo ..
spauny Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 dak nu mazgalesti te ia somnu si nu mai asculti nimik.. asha dak mazgalesti ramai treaz si retii mai multe
florin Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 pai la cat mazgalesc eu.. -_- trebuia sa am o memorie .. si nu prea am
Mayhem Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 la mine e invers, daca ma apuc sa mazgalesc numai sunt atent la ce spune respectivul si pierd tot sirul de informatii
oick Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 ^ Nu asa ar fi normal?Daca sunt atent la ce mazgalesc in foaie nu mai aud ce nume adrese insira ala :-"
LuckyShot Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 ce e asa ciudat? e logic pana la urma. atunci cand asociezi memoria vizuala cu cea auditiva retii mai mult si mai bine. mi s-a intamplat si mie de atatea ori...
mihai91 Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 chiar interesant ; ce o sa le dau in nas la toti profesorii din liceu cand se mai iau de mine ca mazgalesc caietele