Jump to content
LeX LuTHoR

România-Rusia, o relaţie prea mult timp amorţită

Recommended Posts

Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, merge la Moscova pentru a pune pe baze pragmatice colaborarea politică şi pentru a reechilibra balanţa economică dintre cele două state. Prezenţa şefului diplomaţiei române vine pe fondul unei situaţii economice nu tocmai roz în Rusia şi al unor noi ameninţări din partea Gazprom că va opri gazele către Ucraina.

IPB Image

Aşa cum a declarat încă de la preluarea mandatului, ministrul Diaconescu doreşte să pună pe baze ?pragmatice” cooperarea dintre România şi Rusia, deoarece cei 130 de ani de relaţii bilaterale au fost marcate de rupturi bruşte, relansări optimiste şi atacuri făţişe.

?În relaţia cu Rusia contează dialogul la cel mai înalt nivel, pentru că în acest cadru se iau deciziile. Ruşii au o şcoală diplomatică foarte serioasă şi strictă. Colaborarea dintre statele noastre este influenţată de anumite aspecte din trecut şi care blochează anumite perspective. Avem o cooperare care nu este exploatată până la capăt. În plus, aceasta este influenţată de relaţia cu terţi, ca de exemplu relaţia cu Republica Moldova şi Kosovo”, declara recent Diaconescu.

Una caldă, alta rece

Semnalele care au venit în ultima vreme de la Moscova spre Bucureşti au fost şi ele, în parte, amestecate.

În timpul ?războiului gazului” ruso-ucrainean, Rusia a dorit să atragă de partea sa România, dar după verdictul Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga privind împărţirea platoului continental al Mării Negre, presa rusă, mai ales cea apropiată puterii, a încercat să învrăjbească România şi Ucraina.

Prezenţa de astăzi a şefului diplomaţiei române în capitala rusă nu a fost trecută cu vederea. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko, a anunţat miercuri că în cadrul convorbirilor dintre miniştrii Serghei Lavrov şi Cristian Diaconescu accentul se va pune pe extinderea relaţiilor economice şi comerciale dintre cele două ţări.

Se vor examina şi probleme de actualitate internaţională, cum ar fi consolidarea stabilităţii în Balcani, dezvoltarea cooperării în bazinul Mării Negre, la ONU şi OSCE, şi combaterea terorismului.

Nesterenko a subliniat că partea rusă este interesată să aibă un schimb de opinii cu partea română cu privire la ?căile de perfecţionare a sistemului de securitate şi stabilitate în Europa, inclusiv în contextul iniţiativei Moscovei vizând încheierea unui nou acord de securitate euroatlantică”.

Purtătorul de cuvânt al MAE rus a mai adăugat că la întrevederea dintre cei doi miniştri vor fi aduse în discuţie şi problemele relaţiei dintre Rusia şi UE, dar şi normalizarea dialogului dintre Rusia şi NATO.

De remarcat este şi faptul că şeful diplomaţiei române va ţine un discurs cu tema ?Relaţiile româno-ruse după aderarea la UE în 2007”, la Academia Diplomatică a Ministerului rus de Externe. Politica externă a României după 1990 a fost construită exclusiv pe considerente geostrategice şi mai puţin economice, spun analiştii.

E drept că astfel s-a reuşit integrarea în Alianţa Nord-Atlantică şi în Uniunea Europeană, dar pe ?frontul” de Est lucrurile au stagnat sau chiar s-au răcit.

Semne de dezgheţ

Abia în 2003 a fost semnat Tratatul de bază româno-rus, ratificat de parlamentele celor două ţări. Un an mai târziu, premierul Adrian Năstase a mers la Moscova însoţit de un număr mare de oameni de afaceri români, dar s-a dovedit ulterior că aceştia nu au reuşit să pătrundă pe piaţa rusă. În 2005, preşedintele Traian Băsescu a făcut o vizită în Federaţia Rusă şi a declarat că România doreşte să lase în urmă complexele istorice şi să privească spre viitor.

La puţin timp după aceea, Băsescu făcea o declaraţie ce nu a rămas fără urmări în planul relaţiilor bilaterale: ?De-a lungul istoriei, Marea Neagră a fost considerată mai mult sau mai puţin un lac rusesc”.

Au urmat aproape trei ani de îngheţ până la întrevederea dintre Băsescu şi fostul lider de la Kremlin, Vladimir Putin, cu ocazia summitului NATO din aprilie 2008, de la Bucureşti, când relaţia dintre cele două ţări a dat semne de redinamizare.

La începutul acestui an, şeful statului român le spunea diplomaţilor acreditaţi la Bucureşti că ?anul 2008 a deschis anumite perspective în relaţia cu Rusia, exprimându-şi dorinţa ca, în 2009, România să continue pe acest traseu, iar la baza acestora să stea un pragmatism folositor ambelor ţări.

Şi din partea Moscovei s-a arătat mai multă disponibilitate. Luna trecută, premierul Putin a declarat că este de acord ca România să încheie un contract direct, fără intermediari, pentru gazele naturale importate din Federaţia Rusă.

Tot în această perioadă au avut loc mai multe întâlniri între oficiali ai gigantului gazier rus şi cei ai Transgaz care au abordat posibilitatea ca gazoductul rusesc South Stream să treacă şi prin România.

IPB Image

Conştientizând problemele economice pe care le are România, cred că o relaţie pragmatică cu Rusia ar fi foarte benefică. Avem o cooperare care nu este exploatată până la capăt. - Cristian Diaconescu, ministru de Externe

Presa rusă spune lucruri trăsnite

Înaintea vizitei ministrului român de Externe în capitala Rusiei, presa de la Moscova a publicat articole deloc prietenoase la adresa României. Tonul l-a dat ziarul ?Pravda“, care oferă cu generozitate explicaţii despre amânarea vizitei preşedintelui Traian Băsescu în Ucraina. Autorul articolului vorbeşte despre ?pretenţiile teritoriale“ ale Bucureştilor, afirmând că oficialii români privesc ?cu insistenţă“ spre regiunea Cernăuţi a Ucrainei, unde se află o importantă minoritate românească.

Atacurile au continuat cu un scenariu incredibil lansat de publicaţia Forum.msk, care susţine, nici mai mult, nici mai puţin, că România şi-ar crea propriul arsenal nuclear şi că este pe cale să adere la clubul statelor nucleare. Ziariştii ruşi au ajuns la această concluzie după explozia produsă la Centrul de cercetare ştiinţifică pentru apărare nuclearo-bacteriologică-chimică din Bucureşti.

sursa : adevarul.ro

Link to comment

Atacurile au continuat cu un scenariu incredibil lansat de publicaţia Forum.msk, care susţine, nici mai mult, nici mai puţin, că România şi-ar crea propriul arsenal nuclear şi că este pe cale să adere la clubul statelor nucleare. Ziariştii ruşi au ajuns la această concluzie după explozia produsă la Centrul de cercetare ştiinţifică pentru apărare nuclearo-bacteriologică-chimică din Bucureşti.

sursa : adevarul.ro

:rofl1:

cand vor avea romanii bombe nucleare, va veni sfarsitul lumii! =))

Link to comment

Din mai multe surse se zvoneste ca Romania ar avea arsenal nuclear .

Nu stiu ce sa mai cred .

Se stie ca in ziare se mai scriu prostii dar se pare ca romania detine niste arme nucleare .

P.S Pre multa prietenie intre America si Romania , nu credeti ?

Link to comment

Vad ca stirea cu armele nucleare a starnit rasul multora dintre voi. In caz ca nu stiati,pe vremea lui Ceausescu nu mai era mult si aveam si asa ceva... Urmariti prin decembrie sau pe 26 ianurie parca (e ziua lui de nastere) emisiunile TV dedicate memoriei sale si o sa fiti uimiti cate lucruri inedite aflati despre tovarasu' Ceasca.

Link to comment

Rectific : România-Rusia, o felaţie prea mult timp amorţită :)))

Asta e . Suntem la cheremul lor ei fiind in momentul de fata peste noi militar si tehnologic si depindem de resursele lor insa nu uitam ca facem parte din UE si nu mai e ca inainte sa fim "curva" tuturor .

Link to comment

insa nu uitam ca facem parte din UE si nu mai e ca inainte sa fim "curva" tuturor .

Eu cred ca e invers,de cand suntem in UE,facem exact cum ne zic noii stapani.Pe cand inainte,aveam cat de cat o distinctie ca stat.Cand a fost problema recunoasterii Kosovo,si Romania a zis NU in sedinta UE,credeti ca i-a pasat cuiva?

"A cine,romanii?Da-i incolo,de parca ne pasa de ei,lasatii in suferinta lor"

Cam asta-i parerea europenilor despre Romania si politica noastra.

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...