Jump to content
Luci

O nouă specie: peştele-broască cu ochi de om

Recommended Posts

Exemplarele de Histiophryne psychedelica au ochii situaţi în partea anterioară a capului şi se deplasează cu ajutorul unor “motoare cu reacţie” interne.

Imagine IPB

Majoritatea peştilor au ochii situaţi în părţile laterale ale capului, însă un om de ştiinţă a confirmat existenţa unei specii carnivore noi de peşte-broască, cu ochii situaţi în partea anterioară a capului, ca la oameni. Aspectul ciudat al peştelui care şi-a făcut recent loc în cataloagele de inventar ale zoologilor este sporit de bărbia şi obrajii cărnoşi.

Istoria noii specii, botezată Histiophryne psychedelica (numele face referire la aspectul psihedelic al peştelui), a început în 2008, când nişte scufundători au fotografiat, cam la 10 metri în largul coastelor Insulei Ambon din Indonezia, un peşte care nu mai fusese observat în regiune, deşi acolo se fac scufundări de mai bine de 20 de ani.

Pozele au ajuns într-un final în mâna ihtiologului Ted Pietsch de la Universitatea Washington, care a confirmat, cu ajutorul unor analize genetice şi morfologice, că este vorba despre o specie nouă. Publicitate

“Este un exemplu fantastic al rezultatelor pe care le poate produce procesul de selecţie naturală”, a declarat Pietsch, citat de LiveScience.com.

Lista de ciudăţenii continuă

Pe lângă ochii situaţi în partea anterioară a capului, o serie de alte elemente contribuie la înfăţişarea ciudată a peştelui, cum ar fi pielea gelatinoasă cu aspect cărnos şi lăsat şi dungile albe care pornesc de la ochi şi îi brăzdează corpul. Pigmentaţia extravagantă joacă un rol mimetic, permiţându-i peştelui să se ascundă printre coralii veninoşi localizaţi pe fundul mării.

“Peştele-broască psihedelic probabil că face parte din lunga listă de animale inofensive şi mai puţin oneste, care au evoluat imitând frumuseţea animalelor veninoase”, a declarat Leo Smith de la The Field Museum din Chicago.

Noul peşte are şi abilitatea de a-şi alungi capul, ceea ce face ca ochii să i se mute în lateralele capului, atunci când traversează prin diverse fisuri. Fiecare dintre maxilarele lui Histiophryne psychedelica conţine între două şi patru rânduri de dinţi minusculi, care îi permit să se hrănească cu feluriţi peşti mai mici şi creveţi. Exemplarele din noua specie îşi fac veacul în perechi, ferindu-se de spaţii deschise. Preferă să se ascundă în diverse fisuri şi găuri, precum şi sub rocile de pe fundul mării. Peştele se deplasează cu ajutorul unui “motor cu reacţie” intern, expulzând jeturi de apă printr-un orificiu situat în partea posterioară a corpului.

Origini misterioase

În regiunea Insulei Ambon s-au făcut scufundări intense pentru mai bine de 20 de ani, însă noua specie de peşte a fost observată abia anul trecut, de către angajaţii bazei de scufundări Maluku Divers. În iunie 1992, personalul de la Acvariul Dallas observase două exemplare de peşte-broască cu un tipar ciudat de pigmentaţie, într-un transport de peşti vii venit din Bali, Indonezia, însă nimeni nu şi-a făcut timp să le studieze.

Locul de provenienţă a peştelui este astfel învăluit în mister. E posibil să fi trăit ani buni în ape mai adânci, iar în ultima perioadă să-şi fi schimbat habitatul. “Genul acesta de peşti oscilează între apele adânci şi cele mai puţin adânci, unde se duc pentru a-şi depune icrele şi pentru a se înmulţi”, a subliniat Pietsch, adăugând că ar fi fost normal ca acest ciclu reproductiv să fi fost observat în trecut, lucru care nu s-a întâmplat.

Multe animale cu pigmentaţie ţipătoare, precum noua specie de peşte-broască, sunt toxice, culorile aprinse recomandându-le inamicilor să-şi aleagă alt meniu. În cazul noului peşte este vorba însă de mimetism, neînregistrându-se vreo doză de toxicitate în ceea ce-l priveşte

Infoportal

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...