Jump to content
LeX LuTHoR

Fauna din oceanele polare, mai bogată decât se credea

Recommended Posts

Fauna din oceanele Arctic şi Antarctic este mai bogată şi mai diversă decât credeau biologii, potrivit rezultatelor furnizate de o expediţie organizată de Census of Marine Life (CoML).

IPB Image

"Oceanele şi mările de la cei doi poli, departe de a fi nişte deşerturi din punct de vedere biologic, au prezentat o diversitate şi o abundenţă surprinzătoare", a declarat Ian Poiner, preşedintele comitetului ştiinţific CoML.

CoML a documentat, până în prezent, 7.500 de specii animale în Oceanul Antarctic şi 5.500 în Oceanul Arctic, potrivit datelor biologice colectate din 1.000 de puncte diferite.

Cele mai multe dintre noile specii descoperite sunt, în special, nevertebrate.

În total, fauna marină planetară cuprinde, potrivit celor mai recente estimări, între 230.000 şi 240.000 de specii.

Cercetătorii au fost surprinşi, totodată, să descopere 235 de specii de animale care trăiesc atât în oceanul Arctic, cât şi în cel Antarctic, în ciuda faptului că ele sunt separate de aproximativ 11.000 de kilometri.

IPB Image

Antarctica - Anemonă de mare: Stephanthus antarcticus

De asemenea, oamenii de ştiinţă au citat cinci specii de balene şi aproape 100 de specii de crustacee, mai multe varietăţi de păsări, viermi şi melci de mare - care seamănă cu pteropodele - care migrează tot mai mult către nord, odată cu încălzirea oceanelor.

IPB Image

Oceanul Arctic - Arctic pycnopodia

Această descoperire ridică numeroase întrebări despre originea acestor vieţuitoare şi despre cum au ajuns să trăiască la cele două extreme ale Terrei.

Biologii au precizat că, în prezent, se efectuează numeroase teste ADN pentru a verifica dacă este vorba de specii identice.

IPB Image

Antarctica - Antarctic pycnogonid

Cel mai recent recensământ al vieţuitoarelor din apele polare a fost efectuat în perioada 2007 - 2008 şi a mobilizat peste 500 de oameni de ştiinţă din 25 de ţări. Ei au fost nevoiţi să lupte cu valuri de peste 16 metri, în Oceanul Antarctic, iar uneori, au lucrat în Oceanul Arctic sub protecţia unor brigăzi armate private, care-i apărau de atacurile urşilor polari.

Acest recensământ a fost lansat în 2000, iar publicarea concluziilor finale este prevăzută pentru octombrie 2010. Proiectul a fost finanţat de guvernele statelor participante, ONU şi organizaţii private care militează pentru protecţia naturii.

sursa : mediafax

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...