Jump to content
turbomaxim

Verdict la Haga: România a câştigat 9.700 km pătraţi de platou continental, 79% din suprafaţa disputată

Recommended Posts

Posted

Curtea Internaţională de Justiţie s-a pronunţat marţi în procesul dintre România şi Ucraina, privind platoul continental de la Marea Neagră. Judecătorii au dat dreptate României, şi nu consideră că insula Şerpilor este relevantă pentru delimitarea platoului continental. Nici lungimea coastelor nu a fost luată în considerare, un alt argument folosit de partea română în pledoariile de la Haga.

În urma prezentării verdictului, datele impuse de Curte vor fi introduse în calculator, pentru a fi generată linia de demarcaţie. Potrivit lui Bogdan Aurescu, hotărârea recunoaşte jursidicţia suverană a României pe o suprafaţă de platou continental de 9700 kilometri pătraţi, adică 79,34% din zona disputată, de aproximativ 12.000 de kilometri pătraţi.

Preşedintele Traian Băsescu, aflat în ungaria a salutat decizia Curţii pe care a calificat-o drept "o mare victorie pentru România" şi s-a arătat mândru de reuşita dreptului internaţional românesc.

Agentul României la Haga, Bogdan Aurescu s-a declarat optimist înaintea pronunţării verdictului. "Echipa României aşteaptă cu calm verdictul Curţii. Oricare ar fi decizia Curţii, nu există niciun fel de îndoială că linia trasată va fi corectă şi echitabilă."

La Haga, judecătorul Higgins a prezentat premizele de la care a plecat decizia judecătorilor. A fost o expunere foarte tehnică, în care au fost prezentate latitudinile şi longitudinile luate în considerare de judecători. Aşteptarea generală era ca membrii Curţii să dea o rezoluţie intermediară, trasând linia undeva între liniile propuse de România şi Ucraina.

Insula Şerpilor a fost principalul punct al diferendului, iar miza a constat în special în zăcămintele de petrol şi gaze descoperite în apropierea ei. Acestea ar ga?ranta României independenţa energetică timp de mai mulţi ani. Principalul punct al pledoariei României a con?stat in demonstrarea faptului ca Insula Şerpilor nu este locuibilă.

Practic, scopul procesului de la Haga a fost trasarea unei linii care să stabilească suprafaţa de platou continental ce revine fiecăreia din cele două ţări.

Decizia de marţi este definitivă şi trebuie pusă în aplicare imediat de către ambele ţări.

Procesul de la Haga dintre România şi Ucraina stârneşte reacţii aprinse şi în Rusia. Dacă până acum Occidentul a ţinut partea Kievului, în conflictul dintre Ucraina şi Rusia, în actuala dispută cu Bucureştiul, Vestul sprijină România. Deloc surprinzător, dacă se ia în calcul faptul că pentru Bruxelles, România reprezintă Occidentul, susţin experţi ruşi citaţi de Pravda.

Analiştii de la Kiev susţin că Ucraina are mari şanse să piardă procesul de la Curtea Internaţională de Justiţie.

Daca s-au descoperit resurse de petrol si gaze, acestea vor fi exploatate de inca un infractor cu guler alb. Va rasari inca un miliardar, iar romanii tot saraci vor ramane si vor plati preturi exorbitante la propriile lor resurse. Daca pe romani nu-i exploateaza strainii se gasesc intotdeauna destui romani care sa-si exploateze propriul popor. Clasa politica din Romania e un cerc inchis in sistem mafiot iar romanii sunt simpli spectatori. Romania e un stat mafiot iar romanii sunt straini in propria lor tara. Oricat de optimist ti-ai impune sa fii, constati pe zi ce trece ca ti-e tot mai greata de pamantul asta blestemat si de oamenii care il locuiesc.

Felicitari OMV si restului de capuse care vor exploata zona.

Posted

tocmai am vazut la stiri :D... mi se pare o stire super buna :)) ...nu mai sa nu se supere ucrainieni sa o dam in razboaie :)

Posted

tocmai am vazut la stiri :D... mi se pare o stire super buna :)) ...nu mai sa nu se supere ucrainieni sa o dam in razboaie :)

Sa se supere?:))Ne mai datoreaza cateva teritorii....

Posted

Pas important? da, sa zicem, daca am sti sa investim si sa exploatam ceea ce tocmai am obtinut atunci va fi un pas important pana atunci degeaba :))

Posted

Da, super! Abia peste 10 ani vom putea exploata ce "am castigat"

Chiar daca nu ne alegem cu nimic pentru ca sunt altii mai smecheri, este o lovitura grea pentru Ucraina hahahah.Nenorocitii fac scheme acum,si mai au datorii la noi.S-a spus clar ca insula nu ne revine, ea a ramas Ucrainei. E vorba doar de platoul continental (adica doar ce se afla in jurul insulelei mai precis resursele)

Ce a ajuns Romania asta?Noi i-am eliberat pe unguri si pe bulgari si acum suntem batjocorit de toti.Imi vine sa plang.

Posted

Chiar daca nu ne alegem cu nimic pentru ca sunt altii mai smecheri, este o lovitura grea pentru Ucraina hahahah.Nenorocitii fac scheme acum,si mai au datorii la noi.S-a spus clar ca insula nu ne revine, ea a ramas Ucrainei. E vorba doar de platoul continental (adica doar ce se afla in jurul insulelei mai precis resursele)

Ce a ajuns Romania asta?Noi i-am eliberat pe unguri si pe bulgari si acum suntem batjocorit de toti.Imi vine sa plang.

Mama ce patriot esti...eu vreau doar sa-mi fie mie bine...daca de maine am face parte din Rusia sincer nu mi-ar pasa. :)

#nu incepe cu mesaje din alea ca altii au murit sa-mi fie mie bine...

@anw..daca tot esti asa patriot de ce te-ai mutat din tarA?

Posted

eu zic..ca o sa se agite apele..sau rusii cel putin din aceasta cauza :)

#totusi e un lucru bun..oricum..era teritoriu Romanesc ala..

aici cam ai dreptate, parca stiam ca Rusia are in Crimeea docuri inchiriate(de la Ucraina) pe o perioada lunga de timp pentru flota din Marea Neagra

oricum am privi chestiunea, este o mare victorie :roflag: ....si cred ca v-om fi apreciati ceva mai mult cand vine vorba de diplomatie :roflag:

Posted

aici cam ai dreptate, parca stiam ca Rusia are in Crimeea docuri inchiriate(de la Ucraina) pe o perioada lunga de timp pentru flota din Marea Neagra

oricum am privi chestiunea, este o mare victorie :roflag: ....si cred ca v-om fi apreciati ceva mai mult cand vine vorba de diplomatie :roflag:

Am castigat o bila neagra in fata Rusiei si Ucraina

Posted

Am castigat o bila neagra in fata Rusiei si Ucraina

=))))) hai ma ca esti penal..ce pot sa faca ? e adevarat..ca suntem granita intre Rusia si Vest... :) si orice bucata de teren castigata repezinta un avantaj.. :) dar oricum nu au ce ne face.. hai sa fim seriosi ;)

Posted

=))))) hai ma ca esti penal..ce pot sa faca ? e adevarat..ca suntem granita intre Rusia si Vest... :) si orice bucata de teren castigata repezinta un avantaj.. :) dar oricum nu au ce ne face.. hai sa fim seriosi ;)

Care bucata de teren? Mai avem o insula cu resurse naturale pe care o sa vrem sa o revendicam dar daca intervin rusii adio.Gandeste inainte sa vorbesti

Posted

Care bucata de teren? Mai avem o insula cu resurse naturale pe care o sa vrem sa o revendicam dar daca intervin rusii adio.Gandeste inainte sa vorbesti

din cate am inteles eu, jurisdictia asupra acelei "stanci" (fiindca asta este concluzia celor de la Haga ca nu poate fi vorba de o insula) ramane sub steagul Ucrainei...ceea ce am castigat noi, Romania, este o "bucata" din largul Marii Negre, de unde am putea exploata in interes national zacamintele aflate acolo.

Posted

din cate am inteles eu, jurisdictia asupra acelei "stanci" (fiindca asta este concluzia celor de la Haga ca nu poate fi vorba de o insula) ramane sub steagul Ucrainei...ceea ce am castigat noi, Romania, este o "bucata" din largul Marii Negre, de unde am putea exploata in interes national zacamintele aflate acolo.

Am scris si eu asta mai sus

Posted

"era un mod de a spune" sa zicem.. ai inteles acu?am inteles despre ce vorbeai tu.. :) vad ca tu insa nu m-ai inteles...spune tu acu..ce ar putea face rusii?sa ne bage atomice la Bucuresti? =)) :) hai sa fim seriosi..fiecare tara se lupta..pentru fiecare bucata de pamant sau apa..e normal.. :)

Posted

In legatura cu articolul respectiv, pentru exploatarea resurselor din acea zona, ar fi necesara o investitie de aprox 2 miliarde de euro, bani pe care nu i-ar risca nimeni asa usor avand in vedere criza economica din ziua de azi.

Posted

In legatura cu articolul respectiv, pentru exploatarea resurselor din acea zona, ar fi necesara o investitie de aprox 2 miliarde de euro, bani pe care nu i-ar risca nimeni asa usor avand in vedere criza economica din ziua de azi.

Nu este de mirare ca rezervele importante de resurse au atras atentia marilor jucatori mondiali de pe piata petrolului, cu mult timp inainte de pronuntarea verdictului companii precum Total, Royal Dutch Shell si British Petroleum declarandu-se interesate sa investeasca sume importante in prospectarea si exploatarea rezervelor de petrol si gaze din Marea Neagra.

sursa

Posted

Asta e o victorie diplomatica si a dreptului international. In rest nu suntem cu nimic mai castigati , decat cu teritoriul in sine. Legat de exploatarea acelor resurse , in primul rand nu se stie exact cantitatea si in niciun caz nu Romania direct o sa le exploateze. Probabil o sa vina o companie multinationala sa faca prospectiunile pe banii ei si o sa primeasca drept de exploatare , astfel Romaniei revenindu-i o cota parte din profit ( suma infima de regula )

Posted

Am prins un "pont" azi la servici cum ca drepturile de exploatare a resurselor din teritoriul pe care tocmai l`am castigat au fost deja vandute inca de anul trecut ;), de pe vreamea fostei guvernari, pe criteriul "daca vom castiga noi procesul cu Ucraina, exploatezi tu", si mai mult ca sigur vor face treaba "buna" :)) .Posibil asa ceva?Defapt, ce e imposibil in Romania? :)):))

Posted

o sa se gaseasca cine sa investeasca

@sunt de parere ca e un pas important pentru romania

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...