Jump to content
Miri

Naveta Discovery este gata de lansare

Recommended Posts

Dupa mai bine de doi ani de zile de cand nu a mai trimis nici o naveta in spatiu, NASA va lansa maine, miercuri 13 iulie, catre Statia Spatiala Internationala naveta Discovery.

Tentativa de reluare a zborurilor spatiale dupa tragedia navetei Columbia care s-a dezintegrat la intrarea in atmosfera este un act de curaj atat la nivelul NASA cat si al celor sapte astronauti care formeaza echipajul. Specialistii care vor ramane la sol cred ca NASA a atins ‘un nivel acceptabil de risc’ si sunt increzatori in securitatea navetei Discovery. Este cea de a 114-a misiune si isi propune testarea de noi proceduri si de echipamente; in plus, livrarea de piese de schimb si combustibil pentru Statia Spatiala Internationala. Lansarea este programata pentru seara zilei de miercuri si potrivit specialistilor exista 70 la suta sanse de conditii meteorologice favorabile pentru lansare. Pentru a putea fi plasata pe o orbita care sa îi permita sa se conecteze la Statia Spatiala Internationala, Discovery nu poate fi lansata decat în perioada 13-31 iulie. Daca rateaza aceasta ocazie, Discovery mai poate fi lansata în perioada 9-24 septembrie. (Catalin Mosoia)

Sursa: Europa FM

Addenda:

In pofida unui incident minor, NASA va lansa in aceasta seara naveta Discovery in incercarea de a relua zborurile spatiale. Un panou al navetei Discovery a fost deteriorat în urma caderii unei bucati de plastic de la una dintre ferestre, însa acest incident nu este de natura sa afecteze programul lansaii navetei, au declarat oficialii americani.

Oficialii NASA au declarat ca bucata de plastic s-a desprins marti în timpul activitatilor de rutina de la rampa de lansare, unde Discovery este pregatita de zbor. Nu se cunoaste motivul caderii fragmentului de plastic care s-a aflat la originea incidentului. "Pentru moment, incidentul nu are impact asupra lansarii" de miercuri, a declarat Stephanie Stilson, unul dintre responsabilii acestei misiuni. Fiecare dintre cei 7 astronauti asteapta cu nerabdare momentul decolarii iar cand se vor indrepta spre naveta vor lua si muzica pe care intentioneaza sa o asculte de–a lungul celor 12 zile ale misiunii. Este vorba de muzica celor trei B: Bach, Beethoven si Beatles. Reluarea zborurilor cu naveta Discovery este primul pas din viziunea NASA asupra explorarilor spatiale. Va fi una din cele mai bine monitorizate misiuni spatiale. Camerele de luat vederi, au fost montate la sol, pe aripile avioanelor, pe insasi naveta Discovery si in exteriorul Statiei Spatiale Internationale. (Catalin Mosoia)

Sursa: Europa FM

Link to comment

La ora 22:50 la noi va fi lansarea, daca am calculat corect. Probabil ca va decurge fara probleme. Practic Columbia nu s-a dezintegrat din cauza unei erori de fabricatie sau a vechimii, ci a unui incident nefericit (o placa a fost lovita la lansare de gheata, ceva ce nu se intampla totusi toata ziua). Daca nu ma insel asta va fi STS-114, deci au avut 113 misiuni, din care doua nu s-au mai intors, Columbia si Challenger, prima din cauza unei chestii cu sansa mica de a se mai intampla, a doua din cauza erorii umane si a politicii (a fost pe Discovery Channel documentarul, practic inginerii se asteptau la un dezastru dar n-a vrut nimeni sa le asculte observatiile pt acea misiune).

Link to comment

Da, procentul extrem de mic, avand in vedere ca este o masinarie care decoleaza cu un rezervor imens de hidrogen lichid atasata, zboara in spatiul cosmic, sta cateva zile, se intoarce prin temperaturile alea. Fizica si tehnologia necesare sunt impresionante, si atatea misiuni fara esec sunt o realizare de exceptie. Numai ca intervin factori politici si economici. O naveta costa vreo 25 de miliarde de dolari, deci nu poti construi alta sa inlocuiesti pe cea pierduta (de ex dupa Challenger, cred ca au construit Endeavor sau Atlantis, dar a durat ceva si au avut nevoie). Instruirea oamenilor, antrenamente... costurile sunt imense, sunt multi impotriva programului spatial (pe motiv ca mii de milioane de dolari pe an ar fi mai bine alocate in alte domenii in SUA), si totul trebuie sa mearga perfect, de fiecare data. Probabil ca si daca dupa 500 de misiuni, ar mai exploda o naveta, ar fi iarasi tragedie pt toata lumea.

Anyway, cel mai tare site despre NASA si explorarea spatiala este www.space.com care au reporteri chiar in NASA, specialisti, etc... Pe site exista si acum un live feed cu naveta (tocmai ma uit la el, sta cuminte pe rampa de lansare), dar lansarea va fi probabil si la CNN. Site-ul insa il recomand tuturor pasionatilor de astronomie, pt ca intr-adevar sunt tari (de ex cand robotii de pe Marte, Spirit si Opportunity, au trimis inapoi primele poze, au fost dupa doar 3 minute si pe site).

Cica o placa din invelisul termic, daca e bagata nu stiu cat timp la cuptor la temperatura mare, si apoi se inchide focul, poti baga imediat mana dupa ea si sa o iei, pt ca deja e rece blink.gif Atat de rapid disipa caldura.

Link to comment

Pai STS inseamna se pare Space Transport System, denumirea data de NASA pt vehicule spatiale reutilizabile. Sunt formate din naveta (orbiter vehicle - OV), dupa motoare (SRB) si rezervorul gigant de combustibil.

Interesant e ca primul OV trebuia sa se numeasca Constitution, dar fani ai serialului Star Trek au scris masiv la Casa Alba, si deci prima naveta s-a numit Enterprise (OV-101). A fost folosita doar pt teste, de rezistenta, de tehnologie, s-a demonstrat ca poate zbura singura in atmosfera, dar fara motor (planeaza pana la aterizare, de aia trebuie sa fie totul foarte precis), a trecut cam toate testele... Enterprise nu a fost niciodata in spatiu, iar acum se gaseste in custodia muzeului Smithsonian.

Navetele sunt construite de niste firme din California, care au castigat contractul cu NASA, motoarele de altcineva, etc... Prima naveta propriu-zisa a fost Columbia (OV-102), apoi Challenger (OV-099), si apoi Discovery si Atlantis (103 si 104), cea mai noua fiind Endeavor (OV-105), livrata in 1991. Navetele au fost numite dupa diverse vapoare celebre (exceptand Enterprise): Columbia, una din primele fregate americane, lansata in 1836, Challenger dupa o alta nava a Marinei SUA, care a explorat Atlanticul si Pacificul intre 1872 si 1876, Discovery dupa nava in care harry Hudson a decoperit in 1610 golful Hudson, Atlantis dupa un vapor al unui institut oceanografic care a parcurs peste jumatate de milion de mile explorand oceanele, iar Endeavor dupa un vapor al capitanului Cook.

Challenger a explodat la 73 de secunde dupa lansare, pe 28 ianuarie 1986, din cauza unei defectiuni a unui motor. Din cate stiu, multi ingineri au prezis ca se va intampla acest lucru, deoarece materialele nu erau suficient de bune, dar n-au fost ascultati, deoarece lansarea fusese amanata deja de cateva ori. Dupa accident stiu ca s-a hotarat ca orice inginer din NASA, indiferent de cat de (ne)importanta este functia sa, poate opri lansarea daca vede probleme undeva. 7 oameni au murit, intre care si primul civil ce urma sa plece in spatiu, o invatatoare americana, care castigase un concurs pt a ajunge acolo, in urma unei campanii a NASA de a trimite un profesor in spatiu pt a populariza explorarea spatiala in randul tinerilor.

Dupa ce si Columbia a fost pierduta (o bucata de gheata care se formeaza pe rezervorul central la lansare, din cauza condensului si a hidrogenului, s-a desprins dupa lansare si a lovit in cadere o placa din scutul termic; la reintoarcerea pe Pamant, dupa cateva zile in spatiu, din cauza acelor placi lipsa plasma care se formeaza in jurul navetei a dus la distrugerea acesteia). Naveta a explodat in timp ce calatorea cu 12500 de mile pe ora (Mach 18) la o altitudine de cam 60 km, 7 oameni au murit. De atunci s-au adus multe modificari flotei ramase, de exemplu radiatoare exterioare pt a impiedica formarea ghetii, posibilitatae de a inspecta scutul termic in spatiu (ceea ce am inteles ca vor si face, in aceasta misiune), posibilitatea de a repara scutul termic (ceea ce am inteles ca e imposibil de facut in spatiu, de catre astronauti, dar poate au gasit o solutie), plus o nava gata de lansare oricand pt a veni in ajutorul celeilalte in caz ca se descoepra in spatiu ca nu se poate intoarce in siguranta (in acest caz, Atlantis este gata de lansare si ea).

Modificarile au durat vreo 2 ani, plus teste, concluzii, proceduri, multi au fost impotriva acestor chestii pt ca au costat enorm, dar NASA a avut noroc ca in aceasta perioada sa aiba niste succese, precum robotii de pe Marte (erau proiectati sa reziste 60 de zile parca, si transmit de 2 ani poze si date, desi au trecut prin pierderi de energie, impotmoliri, probleme la aterizare, afundare in nisip, etc. Mie robotii aia mi se par si mai de necrezut decat navetele... cineva pe pamant a reusit sa construiasca niste roboti care rezista la temperaturi de minus 100 si mai mult, furtuni de nisip, se alimenteaza de la un soare slab, fac poze in jur, analizeaza solul, fac teste biologice si la nivel microscopic, transmit toate datele inapoi pe Pamant... si fac asta de 2 ani fara incetare, desi au fost construiti fara ca functionarea lor sa se poate testa inainte.

Pt imagini de pe Marte, daca vreti sa vedeti cum e desertul acolo, sunt la http://www.space.com/bestimg/index.php?cat=rover cateva.

Pentru informatii despre navete, functionare, detalii, sunt la http://science.ksc.nasa.gov/shuttle/ destule, umblati prin directoarele alea dupa htm-uri si imagini. Sunt acolo si informatii despre toate misiunile STS, si despre motoare si tot...

O chestie draguta care merita vazuta este discul auriu pus pe sonda Voyager, cu scopul ca poate intr-o zi e gasit de extraterestrii. E un fel de disc, pe care e codata informatie, mai exact 150 si ceva de imagini de pe pamant, sunete, informatii despre noi, cu tot cu instructiuni de decodare cat mai simple. Toate imaginile pot fi gasite pe http://re-lab.net/welcome/images.html si e interesant de vazut in primul rand cum invata astia un extraterestru sa inteleaga ce e un metru, o secunda, cum zicem noi la oxigen, cum arata planeta, cum ii invata cifrele noastre pt a le putea apoi da date... Sunt in primele imagini acolo toate, nu degeaba se zice ca matematica e un limbaj universal.

Link to comment

Pana la urma s-a amanat lansarea, se pare ca senzorul de nivel al carburantului nu functiona bine, si dadea indicatii false despre nivel... asa ca acum golesc rezervorul ca sa vada cum reactioneaza senzorul (rezervorul e ala mare cat un bloc, pe care sta naveta, contine ceva mai mult de 2 milioane de litri de hidrogen si oxigen lichid). Daca se dovedeste ca trebuie sa intri in rezervor sa umble la senzor, probabil ca va fi nevoie sa scoata naveta de pe rampa si sa o duca in hangar, ceea ce ar complica mult lucrurile, mai ales ca fereastra de lansare se incheie la 31 iulie si spera sa fie gata pana atunci. Deocamdata nu se stie daca lansarea a fost amanata pe termen scurt, sau pe unul mult mai lung.

Link to comment

Update: naveta a stat ceva mai mult de o saptamana in orbita, la lansare tot au fost niste probleme cand o bucata de spuma sau gheta desprinsa de pe naveta a lovit iar scutul termic. Dupa transferul proviziilor pe ISS, astronautii au inspectat naveta, au reparat ceva minor, si s-a decis ca este sigura pt reintoarcerea pe Pamant. Ca urmare, azi pe la pranz naveta Discovery s-a desprins de Statia Spatiala Internationala si a inceput manevrele de parasire a orbitei in vederea aterizarii, care va avea loc luni dimineata.

Link to comment

Naveta Discovery a aterizat cu succes azi, dupa ce aterizarea de ieri din Florida a fost anulata din cauza norilor prea grosi la o altitudine foarte mica. Si azi era la fel pe acolo, asa ca naveta a aterizat in California, in partea cealalta a Americii, azi la ora 15:12 ora Romaniei, era inca intuneric in California, dar totul a mers bine.

Peste vreo saptamana vor duce naveta in Florida. In caz ca va intrebati cum o transporta in partea cealalta a continentului (naveta nu poate zbura singura, nu e gandita pt asa ceva), ei bine exista doua avioane ale NASA, doua 747, care pot cara naveta. Nu in cala avionului, ci deasupra, agatata de avion in partea de sus. Am gasit doua imagini mai jos, plus un articol despre asta:

user posted image

user posted image

http://www.nasa.gov/news/special/747_Shuttle_Carriers.html

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...