Jump to content
LeX LuTHoR

26 ianuarie 1989, ultima aniversare a Tovarasului

Recommended Posts

IPB Image

"Unit in cuget si in simtiri, mai unit decat oricand, intregul popor roman cinsteste ziua de nastere, indelungata activitate revolutionara a celui care, inrolat in lupta revolutionara din anii celei mai fragede tinereti, intruchipeaza astazi cele mai inalte virtuti ale muncitorilor Romaniei (...)", scria in articol.

Felicitari de la Gorbaciov

Sub poza "Tovarasului" e postata o poezie dedicata lui: "E-un timp solemn, cand si mai larg e zborul, spre-naltul timp al zilei viitoare, ca-n Ceausescu are Pamantul luptelor izbanditorul". Tot pe prima pagina erau publicate si urarile transmise de Gorbaciov prin ambasadorul rus de la Bucuresti.

Mihail Gorbaciov ii ura lui Ceausescu "felicitari cordiale, impreuna cu urari de multa sanatate si fericire, de noi succese in activitatea de inalta raspundere din fruntea partidului", mai scrie "Scinteia" cu prilejul ultimei sarbatoriri a zilei de nastere a lui Nicolae Ceausescu. Potrivit articolului, Ceausescu a transmis liderului de la Kremlin "salutul sau si cele mai bune urari".

Coltul de jos al primei pagini era rezervat artistilor. Eugen Barbu ii dedica un articol denumit "Erou al pacii", in care Ceausescu e numit "sol neobosit" pentru ca a facut multe calatorii pentru pace intre popoare. "(...) Un om politic care militeaza consecvent pentru triumful unor asemenea idealuri merita stima si pretuirea umanitatii!

Un asemenea om sta in fruntea Romaniei. Lui ii aducem omagiul nostru, ca unui stralucit Erou al Pacii". Un alt material, semnat de data aceasta de un demnitar din Comitetul Executiv, Emil Bobu, vorbeste despre "contributia de inestimabila valoare teoretica si practica a tovarasului Nicolae Ceausescu la intarirea rolului partidului".

Reportaj cu urari din tara

Reporterii si corespondentii de la "Scinteia" semnau o pagina cu titlul "Cu poporul, pentru popor, cu oameni, pentru oameni", in care se relateaza despre muncitorii de la diverse intreprinderi care-si exprima parerea despre ziua lui Ceausescu.

Tot oficiosul de partid relateaza despre evenimentele organizate "in intreaga tara pentru sarbatorirea zilei de nastere a tovarasului".

Depozite de arme in RFG

O stire despre Republica Federala Germania, preluata de la agentia TASS, descrie un raport privind activitatea elementelor neonaziste. Astfel, Ministerul vest-german de Interne descoperise atunci 33 de depozite folosite de neonazisti pentru arme si munitii. In aceste locuri s-au gasit arme si munitii furate din depozitele NATO sau ale Bundeswehrului.

Telegrama pentru australieni

O alta informatie de politica externa se refera la telegrama trimisa de Nicolae Ceausescu guvernatorului general al Australiei, Ninian Stephen, cu ocazia zilei nationale. In scrisoare, Ceausescu aminteste de vizita pe care a facut-o cu un an in urma si spera ca relatiile de colaborare dintre cele doua tari "vor cunoaste o dezvoltare continua, pe multiple planuri".

Somaj mare printre femei

De la rubrica "Agentiile de presa - pe scurt" aflam ca, in tarile occidentale, "femeile continua sa reprezinte una dintre categoriile sociale cele mai afectate de somaj. Astfel, in Spania, rata somajului in randul femeilor e cu 27,5% mai mare fata de cea a barbatilor. La fel se intampla in Italia, Belgia, Olanda si Grecia.

Programul tv

Programul tv de ziua lui Ceausescu incepe la ora 19.00 si e plin de emisiuni dedicate lui. Primul material e un documentar dedicat intregului popor. Urmeaza un spectacol literar-muzical-coregrafic. Programul serii mai cuprindea un documentar "cu poporul pentru popor". Seara se incheia la 21.50 cu telejurnalul.

sursa : infoportal

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...