Jump to content
LeX LuTHoR

Facultăţi urmate degeaba

Recommended Posts

AI CARTE, DAR N-AI PARTE. Absolvenţii universităţilor din ţară au mari probleme în găsirea unui loc de muncă pentru că oferta educaţională nu este adaptată la cerinţele pieţei.

IPB Image

Numai 21 lasută dintre absolvenţii universităţilor din ţară îşi găsesc un loc de muncă şi asta abia după un an sau 18 luni de la terminarea facultăţii, arăta un raport înaintat Uniunii Europene anul trecut. Asta înaintea declanşării crizei economice mondiale şi îngheţării locurilor de muncă.

În aceste condiţii, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a prezentat ieri un program pe care-l desfăşoară în 20 de facultăţi din ţară şi care, după studii aprofundate ale ofertei universitare, se va finaliza cu implementarea unui model de adaptare a ofertei educaţionale la cerinţele pieţei muncii.

Doar patru domenii au căutare

Programul se va desfăşura doar în patru domenii de studiu:

* inginerie mecanică,

* drept,

* tehnologia informaţiei,

* ştiinţele comunicării.

?Am considerat că sunt domeniile primordiale, au numărul cel mai mare de cereri“, a explicat Mihaela Vlăsceanu, coordonator de proiect. Rămân neluate în calcul alte facultăţi care, din păcate, îşi găsesc din ce în ce mai puţini adepţi tocmai din pricina faptului că nu au căutare pe piaţa muncii.

Dacă unui doctor îi scrie în frunte că a terminat Facultatea de Medicină şi un inginer sigur a stricat o pereche de încălţări în cei cinci ani în care a mers la Universitatea Politehnică, există facultăţi care pun în portofoliul studentului multe iluzii, iar pe diplomă o semnătură şi calitatea de ?licenţiat“ într-un domeniu ce nu-şi găseşte întotdeauna echivalent într-o meserie.

Chiar dacă studiile superioare îţi pot asigura un loc de muncă în învăţământ, absolvenţii fug ca dracul de tămâie de predatul la catedră.

Plăcerea nu-ţi asigură un job

Victor a dat la Facultatea de Istorie, specializarea Istorie, din plăcere, fiind conştient că posibilităţile de a lucra în domeniu sunt limitate după terminarea ei. ?Poate obţin o bursă de cercetare în afară. Mai pot să merg la un institut de cercetare, la un muzeu. Mai am posibilitatea să mă strecor şi să încerc în presă sau diplomaţie“, spune tânărul, în anul doi la facultate. Victor crede că Istoria e o facultate unde se vine pentru diplomă, nu din pasiune. ?90% dintre colegii mei nu au nicio treabă cu istoria, au dat doar de dragul de a fi la facultate sau n-au mai avut loc în altă parte“, crede acesta.

Facultatea de Istorie mai are două specializări în curs de acreditare, Relaţii Internaţionale şi Istoria Artei, care atrag mai mulţi studenţi decât domeniul Istorie.

În fiecare an, Facultatea de Istorie are aproape 200 de absolvenţi. ?Numărul de locuri de muncă la muzee e într-adevăr mic, dar nici specialiştii nu sunt atât de mulţi. La arhive sau muzee ajung studenţii noştri cei mai buni, oricum. Absolvenţii noştri sunt recrutaţi şi în jurnalism, diplomaţie, la edituri“, spune Daniela Zaharia, secretar ştiinţific la Facultatea de Istorie. Să predea la catedră nu se îngrămădeşte nimeni. ?Noi vedem după numărul celor care vin să-şi ia definitivatul, că nu prea sunt doritori“, adaugă Zaharia.

Filosofia nu-ţi dă de mâncare

Renunţarea în masă la facultate după primul an de studiu e un fenomen întâlnit şi la Facultatea de Filosofie. ?Cei care nu pot face faţă nivelului de studiu, renunţă după primul an. E un lucru frecvent“, spune Constantin Stoenescu, prodecanul Facultăţii de Filosofie. Chiar dacă e adeptul zicalei ?universitatea face profesori“, acesta este conştient că majoritatea celor care aleg filosofia mai fac o altă facultate în acelaşi timp, una de pe urma căreia se pot şi angaja.

?Strategia studenţilor e alta. Folosesc competenţele pe care le dobândesc în alte domenii. Îi vom regă si pe aceşti studenţi la ziare, instituţii publice. Mulţi dintre ei au un job încă din timpul facultăţii, aşa că sunt asiguraţi. Mulţi studiază filosofia pentru deschiderea culturală pe care le-o oferă“, crede prodecanul.

Victorstudent la Facultatea de Istorie

"90% dintre colegii mei nu au nicio treabă cu istoria, au dat doar de dragul de a fi la facultate sau n-au mai avut loc în altă parte."

Studii de 1 milion de euro

* Proiectul ?Adaptarea activă a educaţiei universitare la cerinţele pieţei muncii“ se va desfăşura în 20 de facultăţi din toată ţara.

* Proiectul costă 950.000 de euro, din fonduri PHARE, iar firmele care au câştigat licitaţia sunt Mott MacDonald Ltd., S.C. Educaţia 2000+ Consulting SRL şi Fundaţia Centrul Educaţie 2000+.

* Programul are două componente: evaluarea ofertei educaţionale pe fiecare domeniu de studiu şi anchete sociologice pentru identificarea cerinţelor pieţei muncii. După realizarea studiilor, experţii vor elabora modele de planuri de învăţământ apropiate de cerinţele angajatorilor. Universităţile din ţară pot alege să implementeze sau nu programele-cadru.

sursa : evz.ro

Link to comment

Parerea mea este ca foarte mult conteaza si incadrarea..indiferent ce facultatea ai ...cand te duci sa te angajezi ..nu scrie muncitor necalificat...esti salariat cu studii superioare...si esti incadrat la un alt salariu de baza decat un necalificat.....In plus am exemplu in familie...a terminat facultatea de istorie si este director de asigurari la romexterra bank.........conteaza si cat de capabil esti......conteaza daca ai si trecut pe la facultate si ai ramas cu ceva in cap..nu doar ai fost prezent cu numele pe niste liste. Pilele ...da...au si ele locul lor...acum fiecare cu norocul lui in viata :) .

Link to comment

ce rost mai are sa dai la facultate ? nu vezi ce posibilitati ai dupa ce faci o facultate?:| Nule.. zero.. mai bine stai acasa, decat sa cheltui bani degeaba.

bineinteles ca isi are rostul... arata-mi tu o firma care, dintre un om cu facultate si unul fara il alege pe cel fara facultate si eu ma duc la OTV...

Link to comment

bineinteles ca isi are rostul... arata-mi tu o firma care, dintre un om cu facultate si unul fara il alege pe cel fara facultate si eu ma duc la OTV...

si cate firme din astea exista in momentul de fata? de asta e un procent asa scazut al persoanelor care nu`si gasesc un loc de munca dupa ce termina o facultate. Nu exista infrastructura necesara dezvoltari unei piete de munca cat de cat acceptabila.

Link to comment

bineinteles ca isi are rostul... arata-mi tu o firma care, dintre un om cu facultate si unul fara il alege pe cel fara facultate si eu ma duc la OTV...

is destui care nu se uita numai la ce scrie pe diploma ci si la ce stie sa faca persoana respectiva.is atatia oameni fara facultate cu un potential mai mare decat al celor cu facultate.mai bine stii practic decat teoretic!

Link to comment

Deja au inceput cu comisiile de studiere la ceea ce se preda la facultati. Fiind sectie de TCM, reprezentativa pentru politehnica ne-au ales pe noi. Si se pare, ceea ce se stie de ani de zile exista si acum. Cum ziceau si domniii de la ARACIS ieri, in facultate faci 80% teorie si 20% practica, cand ar trebui sa fie cel putin 60% teorie si 40% practica. EX: La specializarea mea tehnolog in C.M. , fac doar 6 ore de practica la 2 saptamani, si acelea pe strunguri si masini unelte care le foloseau si bunicii. Dar stau sa se puna praf pe masini cu comanda numerica de sute de mii de Euro ca nu stiu sa le foloseasca maistrii si profesorii. ex masini de frezat, rectificat in 5 axe, strunguri etc, brate robotizate.(se chinuie un profesor sa realizeze un program pentru aschiat pe un brat cu 6 grade de libertate cel putin 3 ore, pe cand un student ii ia cel mult 1.5 ore), deci ce sa invatam la fac?

Link to comment

In Romania :)) facultatea este egal cu 000000.0 sa fie clar...defapt se stie si este clar :tiphat: uitati'va in jur....

Well,nu chiar.

Consider ca in Romania la momentul actual te ajuta foarte putin sa te formezi in domeniul pe care il urmezi si in majoritatea cazurilor nu vei avea un job legat de facultatea terminata.

Link to comment

is destui care nu se uita numai la ce scrie pe diploma ci si la ce stie sa faca persoana respectiva.is atatia oameni fara facultate cu un potential mai mare decat al celor cu facultate.mai bine stii practic decat teoretic!

e drept ca nu se uita la ce scrie pe diploma, dar iti cere sa o ai ;). si daca nu pentru altceva, afla ca un om cu studii superioare porneste automat de la un salariu minim sensibil mai mare decat al celui fara studii.

Link to comment

" PLACEREA NU-TI ASIGURA UN JOB " total adevarat.

Si eu am fost nevoit sa aleg o facultate gandindu-ma la viitorul post de munca, desi inclinatiile mele erau intr-un cu totul alt domeniu,dar care nu prea era la cautare. Si sunt N in aceeasi postura ca mine.

Link to comment

" PLACEREA NU-TI ASIGURA UN JOB " total adevarat.

Si eu am fost nevoit sa aleg o facultate gandindu-ma la viitorul post de munca, desi inclinatiile mele erau intr-un cu totul alt domeniu,dar care nu prea era la cautare. Si sunt N in aceeasi postura ca mine.

Nu gandesti bine, la un moment dat vei regreta.

PLACEREA NU-TI ASIGURA UN JOB

Cine a spus ? in cazul de fata placerea = pasiune, pasiunea mereu te duce unde vrei tu, altfel nu ar fi pasiune cu adevarat. Daca tu crezi insa ca pasiune = pierzi timpu si te distrezi, nu vorbim de acelasi lucru, aici vorbim de pasiune intr-un domeniu in care te implici si ajungi sa-l cunosti, de aia ajungi sa-ti placa si devine o pasiune, cel putin asa vad eu lucrurile.

Hai sa-ti dau un exemplu concret si la subiect, pasiunea mea se afla in domeniul IT si AUDIO (stau 2 ore sa fac o incinta acustica, senzatie fenomenala cand o termin si o ascult, din care am un beneficiu e 150 lei(exemplu), aceasta incinta in alte 3-30 ore se si da, in cel mai bun caz am comanda inainte si se livreaza direct; sa nu mai vorbim in domeniul IT, cate cereri sunt la sisteme de operare si service cat cuprinde unde beneficiu e 95 %, vorbim de sume MARI ! ).

Astea sunt 2 din pasiunile mele unde...ma distrez cu prietenii, ascult muzica etc, in timp ce-mi fac treaba...ce sa mai vorbim de pauze, daca n-am chef de lucru o zi dorm si gata, timp pentru tine, ai cat cuprinde...singur te organizezi, oricum munca o faci din placere deci nu devine NICIODATA o povara...rezultatele apar in functie de gradul tau de ,,pasionat".

Multa lume crede ca pasiune intr-un domeniu = sa-ti placa si atat, uita ca mai trebuie adaugat sa cunosti cea ce-ti place, iarasi multa lume cand ajung sa cunoasca un domeniu cu adevarat, se sperie...si deodata se inclina spre alte ,,pasiuni", ce pot sa zic... Nu ai cum sa faci bani din pasiunile tale daca nu cauti perfectiune, sau cel putin inclinatia spre ea.

P.S Niciodata un om de rand care merge zi de zi la munca sa faca placinte cu mere, nu ajunge la performantele unui maratonist daca nu-l atrage.

,,O medalie la Olimpiada este visul oricarui sportiv" pentru ca-l pasioneaza, pe mine de exemplu nu ma incanta o medalie si multi altii gandesc la fel. Sper ca m-am facut oarecum inteles.

Link to comment

bineinteles ca isi are rostul... arata-mi tu o firma care, dintre un om cu facultate si unul fara il alege pe cel fara facultate si eu ma duc la OTV...

Aici depinde si de cat de cababil esti,pt ca firmele serioase fac asa:

-Ai facultatea X cu 10,ai nu stiu cate diplome,specializari,etc.Esti acceptat pt interviu.

-La interviu ti se da o proba practica.Stai si te uiti ca boul pt ca tu nu stii decat formule matematice invatate pe de rost ca un reportofon.Ti se spune frumos ca nu au nevoie de tine :) si atunci te intrebi "de ce oare?"

Cand faci un liceu sau o facultate trebuie sa stii ce vrei,la ce te pricepi.De ex nu faci liceul la profil Telecomunicatii si pe urma te duci la facultatea de Geografie sau Limbi Straine :blink: wtf?

Link to comment

da...asa e la noi...cei mai buni pleaca in afara..pe bani multi la firme mari..iar majoritatea..tot in afara pleaca dupa ce termina o facultate...la cules de capsuni...europenii is semianalfabeti si nu au cultura generala si is patroni..iar romanii nostri cu facultate le culeg capsunile ... legea junglei.. :| -_-

Link to comment

daca esti bun in ceva si esti pasionat , nu ai cum sa nu te faci remarcat si apoi jobul vine foarte ushor

ps: in ultimii doi ani de faculta incepi sa lucrezi sa faci practica ( poate chiar mai rpd ) , o sa incepi sa cunosti diferite persoane sa iti faci relatii si daca chiar vrei e imposibil sa nu reusesti

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...