Jump to content
Parazitu'

[Reguli noi antifumat în România]

Recommended Posts

Posted

De la 1 ianuarie, fumătorii îşi pot aprinde ţigara în restaurante, baruri şi discoteci doar dacă există spaţii izolate de cele pentru nefumători.

Camerele pentru fumă tori trebuie să fie ventilate, să nu se afle în zona de trecere şi să nu ocupe mai mult de 50% din suprafaţa restaurantului sau a barului.

?Excepţie fac restaurantele cu o suprafaţă mai mică de 100 de metri pătraţi. Patronii acestora pot decide dacă restaurantul este exclusiv pentru fumători sau pentru nefumători“, afirmă Magdalena Ciobanu, expert al Ministerului Sănătăţii la Comisia Europeană pentru controlul tutunului. Tot de la începutul acestei luni, fumătorii îşi pot aprinde ţigara la serviciu doar dacă au amenajat un spaţiu ventilat, destinat exclusiv acestui viciu.

Începutul anului mai aduce interzicerea totală a publicităţii la tutun, cu excepţia magazinelor unde se vând numai ţigări şi alcool.

?Trebuie să dispară inclusiv afişele cu reclamă la ţigări de pe tăviţele pe care se dă restul în magazinele mici“, mai spune Magdalena Ciobanu.

O altă măsură este aplicarea pictogramelor pe toate pachetele cu produse din tutun (ţigări din foi, cutii de trabuc etc.), nu doar pe cele cu ţigarete.

PROGRAMUL MINISTERULUI SĂNĂTĂŢII

Gratuităţi pentru cei care vor să renunţe

Aproximativ 20 de persoane din toată ţara au apelat zilnic în ultimele patru luni ale anului trecut la programul Tel Verde STOP FUMAT, lansat de Ministerul Sănătăţii. Numărul de telefon 08008.786.738.628 poate fi apelat gratuit doar din reţeaua Romtelecom, de luni până vineri, între orele 8.00 şi 20.00. ?Aici puteţi pune întrebă ri punctuale despre fumat. De asemenea, specialiştii noştri vă pot ajuta să găsiţi un medic apropiat de localitatea în care locuiţi care să vă ajute să renunţaţi la tutun“, afirmă Magdalena Ciobanu.

Pe site-ul www.stopfumat.eu puteţi găsi o listă cu medici din aproape toate reşedinţele de judeţ, la care vă puteţi face o programare. Tratamentul este gratuit şi constă în consiliere medicală şi psihologică şi poate fi însoţit de medicamente care să vă ajute să scăpaţi de dependenţa de tutun.

Sursa: infoportal.ro

:happy1:

Posted

nu se va respecta chestia asta , cum nu a fost respectata nici pana acum ...un mic tam tam si bla bla de inceput...dupa aceea lumea va uita si se va intoarce la vechiurile obiceiuri...

Posted

Mda ce sa zic... Nu, chestia asta nu se va respecta. De ce? Pai hai sa ne gandim putin. Asta ar insemna ca 90% din restaurante si cluburi sa intre in renovare pentru amenajarea spatiilor. NOT GONNA HAPPEN!

Eu stiu doua tipuri de localuri. Cele in care se fumeaza si cele care nu. Ca baga ei o incapere mica pentru nefumatori, da. Dar sa se imparta 50/50 mi se pare o aberatie pentru ca intr-un club sau bar spre exemplu 90% din cei prezenti fumeaza. In localurile in care merg eu, sunt foarte putini cei care nu fumeaza. Foarte putini ma refer 2-3 la 50 de oameni.

Posted

asa si la mine in oras majoritatea sunt localuri in care SE FUMEAZA .. sunt si cele cum s'ar zice 50/50 dar si in jumatatea cealalta a localului vad fum ca se ridica de la mese =))

si sa o luam si asa dak un grup de prieteni 3 4 10 15 nu cont ies la un suc trebuie sa existe macar 1 care nu fumeaza .. ceilalti fumeaza ei dak se aseaza la fumatori acel 1 ce face ? pleaca in jumatatea cealalta de bar ? mai bine ramanea cum era :D

Posted

sa respecti pe nefumator este mai important decat orice. Vrei sa bagi un cui de cosciug? iesi afara, stai in frig si in ploaie si fa-ti damblaua. Eu personal sunt fumator, dar nu imi place sa hotarasca altul pt mine daca sa imi puta hainele a tutun sau nu. E o mare lectie de civilizatie.

Posted

oricum se scumpesc tigarile :)) in curand no sa mai vrea nime sa fumeze :)) io fumez...da pot oricand sa ma las...deci nui mare paguba pt mine.

nu e chiar asa usor sa te lasi de fumat.. :)

Posted

Nu cred ca acest lucru se va intampla , pot sa spun ca sunt total de acord cu Buugy , mergi intr-un local vii acasa mirosind din cap pana in picioare a fum . Plus ca exista altii care la fum excesiv le lacrimeaza ochii :) . Mi se pare o idee buna cu loc amenajat pentru nefumatori dar curand lucrul acesta nu se va intampla .

Posted

In sfarsit, m-am saturat sa ma tot duc in oras si sa miros tot a fun de tigara :wub:

true , desi nu stiu daca se va aplica cum trebuie

din partea mea poate sa fie interzis peste tot fumatul :))

Posted

In Elvetia am vazut foarte multe persoane care fumau pe strada si cand se duceau la restaurant,tot afara se duceau sa fumeze...Alta civilizatie,mult superioara si conceptiei UE

Posted

' date='Jan 6 2009, 09:06' post='3360508']

ar fi bine..dar nu cred ca se va respecta pentru suntem in Romania...

same. :) nu mi-am exprimat parerea in primul topic..sa mi-o exprim aici.. :)

# totusi n-ar strica sa fim mai curati..pe strazi cel putin sa nu mai facem mizerie ca animalele :)

Guest stefteo21
Posted

Ar face bine sa se respecte, m-am saturat sa tot miros a fum dupa ce ies de undeva. Asta depinde de numarul de indivizi care sunt dispusi sa respecte regulile. Dar ca un paradox tot taranul orasean va face cum il taie capul, consider ca niste amenzi bine plasate din partea oamenilor capabili i-ar mai stimula putin. ;)

Posted

Intr-adevar se respecta..am fost zilele astea in niste baruri si chiar ne-a pus sa ne mutam...dar pe mine nu ma ajuta ca sunt nefumator si 95 % din prietenii mei fumeaza...si de fiecare data cand ies in oras trebuie sa stau si eu in fumul lor. :(

Posted

it's all good -_- ^_^

In sfarsit au facut ceva bun pentru nefumatori.

La toate barurile mici vei gasi clar: "In aceasta unitate se fumeaza!" :P ...

Degeaba fac astia ... pot umbla cu pistoalele pe strazi sa ne impushte ... pe cei care fumam ... ca tot nu rezolva nimic ...

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...