Jump to content
skaroxFX

Internet cafe-ul, cronica unei morţi anunţate

Recommended Posts

Internet cafe-ul, cronica unei morţi anunţate

IPB Image

La sfârşitul anilor ?90 erau cam peste tot. Puşti chiulangii, tineri avizi după informaţie sau afacerişti cu conturi de email într-o lume care nu renunţase încă definitiv la poşta tradiţională populau miile de săli de internet din România primului deceniu postcomunist.

Net cafe-urile îşi trăiau viaţa în cea mai bună dintre lumile posibile. Echipamentele IT erau încă suficient de scumpe pentru a speria iremediabil bugetele transparente ale românilor. Era epoca “strânsului curelei”, iar pentru copiii postdecembrismului internet caf?-urile au fost, cu adevărat, “luminiţa de la capătul tunelului”.

Cei puţini care-şi permiteau “cutia magică”, dotată cu vreun Pentium mai răsărit şi, desigur, o placă video Voodoo, păreau mai degrabă condamnati să eşueze, în final, tot la sala de net.

Conexiunile oferite utilizatorilor casnici erau aproape un coşmar, intermediat de celebrele modemuri dial-up ce permiteau viteze de download de maximum 6-7 kilobiţi pe secondă. Cine îşi aminteşte nopţile febrile în care ore întregi erau dedicate unui amărât de update, cu speranţa mereu atârnând de-un fir de aţă ca legătura să nu se întrerupă subit, ştie povestea înainte ca ea să fie rostită. Pentru ceilalţi, lumea magică a internet caf?-ului, cu “long night-urile” de pomină, cu rivalităţile de la Starcraft si Counter-Strike sau pur şi simplu cu demult uitatul mIRC rămâne o istorie rece şi impersonală.

A fost odată ca niciodată?

?ar putea începe simplu orice cronică despre situaţia actuală a internet caf?-ului în România. Nostalgia este inevitabilă. Cu atât mai mult cu cât sălile de net sunt astăzi o prezenţă mai degrabă accidentală. Logica a funcţionat implacabil şi aici, după toate regulile economice ale cererii şi ofertei. Cât timp utilizatorii casnici de pc-uri au fost puţini, iar oferta de conectare la internet prohibitivă, sălile au fost pline. Erau îndeajuns câteva calculatoare şi o conexiune bună pentru ca succesul să fie garantat.

Calitatea serviciilor era mai degrabă un moft. Zeci de mâini “chinuiau” zilnic aceleaşi tastaturi, aerul devenea câteodată irespirabil (legislaţia antifumat era încă o invenţie a viitorului), dar nimeni nu se plângea. La “sală” puteai să stai pe net! ? asta era tot ceea ce conta cu adevărat. Dezastrul pândeşte la colţ Apoi, încet-încet, totul a început să se năruie pentru internet caf?-uri. Posesorii casnici de pc-uri au devenit din ce în ce mai mulţi. Fenomenul decisiv a fost însă extinderea internetului în bandă largă.

Cu timpul, oricine a început să-şi permită acasă conexiunea de care, pe vremuri, beneficiai doar la sală. Calculul a fost simplu şi scurt. Sălile s-au golit treptat, dar sigur. Multe au dispărut, câteva s-au reprofilat. Aşa au apărut “lan party”-urile, forma organizată şi reglementată a orelor haotice de demult, când “jucătorii” pierdeau ore bune prin sălile de net pentru a termina campania la Starcraft.

Cel mai mult au avut însă de suferit internet caf?-urile aflate la periferie. Cu adevărat, aceste săli au fost în primii ani de explozie a internetului în România singurii provideri de servicii IT accesibile publicului larg. Apariţia reţelelor de cartier le-a decis însă soarta. Pur şi simplu nu aveau cum să reziste competiţiei.

Marile speranţe

Mai norocoase au fost internet caf?-urile centrale. Cel puţin cele din Bucureşti. Aflate lângă marile centre universitare, ele au reuşit să evite dispariţia subită diversificându-şi oferta.

Este suficient să intri într-un astfel de loc astăzi pentru a înţelege această evoluţie. Mai degrabă populate cu studenţi străini care profită de costurile scăzute pentru a vorbi cu cei de-acasă, sălile de net, câte mai sunt, au îmbrăcat o cu totul altă haină decât cea purtată la sfârşitul anilor ?90. Cu siguranţă, una mult mai septică. Administratorul te va întreba grijului dacă doreşti un loc la fumători sau la nefumători, dar, indiferent de locul ales, vei descoperi că gălăgia şi freamătul de pe vremuri au fost înlocuite de o atmosferă uşor marţială în care fiecare îşi vede de treaba lui. Pe de altă parte, diversificarea serviciilor este uluitoare.

Pentru cine nu a mai intrat de ani buni într-un internet caf?, şocul poate fi major. De la servicii de xerox şi fax, până la inscripţionarea de dvd-uri ? totul este oferit de puţinele săli rămase “în viaţă”. În epoca de glorie a internet caf?-ului aveai probleme majore dacă încercai să-ţi utilizezi discheta, cd-ul sau memory-stick-ul din dotare. Mai mereu urmau parlamentări nesfârşite cu administratorul sălii, adesea încheiate în defavoarea utilizatorului. Astăzi însă, o asemenea atitudine ar însemna sinucidere curată.

LA CONTROL

Birocraţia creşte costurile

Nu doar concurenţa ofertei de « internet acasă » a subminat viitorul sălilor de net din România. În haosul legislativ de la sfârşitul anilor ?90, mai nimeni nu controla legalitatea internet caf?-urilor.

Cu timpul însă, lucrurile au început să se schimbe. În momentul în care au înţeles că internetul deschide o piaţă informaţională şi economică imensă, decidenţii politici au realizat că este nevoie de reglementare. Tot calculul s-a făcut, desigur, în spirit românesc. A se citi “birocratic”. Simplu spus, zece calculatoare şi o conexiune “beton” nu mai sunt suficiente. Legislaţia a devenit mult mai restrictivă. Un singur exemplu: ambianţa muzicală din internet caf?.

Orice agent economic care utilizează fonograme în scop ambiental este obligat să o facă doar în urma achiziţionării lor legale şi a încheierii unor contracte cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România ? Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA), cu Uniunea Producătorilor de Fonograme din România (UPFR) şi cu Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM). Rezultatul? Invariabil, preţuri mai mari pentru clienţii internet caf?-urilor.

TIMPURI NOI

România, pe val

Conform statisticilor ITU (Uniunea Internaţională de Telecomunicaţii), România este printre ţările cu cea mai mare rată de dezvoltare în sectorul serviciilor de internet. Cifrele o arată cât se poate de clar. Dacă în anul 2000 erau înregistrate aproximativ 800.000 de persoane abonate la internet, în 2007 peste 5 milioane de oameni beneficiau de acces la reţea. Totul în condiţiile în care rata de penetrare a internetului atingea, în martie 2008, 53,9% (12 milioane de utilizatori români).

Conexiunile în bandă largă au cunoscut şi ele o adevărată explozie, ceea ce explică, dacă mai era nevoie, dispariţia internet caf?-ului din peisaj. Peste 1,7 milioane de conexiuni broadband erau funcţionale în România la sfârşitul anului trecut. Toate cifrele de mai sus “se leagă” în prezenţa unei informaţii decisive: piaţa autohtonă de pc-uri este în continuă creştere. Rapoarte succesive ale IDC (International Data Corporation) demonstrează acest lucru.

De la an la an, rata de comercializare a pc-urilor a crescut în România, volumele de vânzări avansând procentual la fiecare trimestru. Pe o piaţă unde aproape 38% reprezintă “felia” laptop-urilor (desktopurile nefiind nici ele într-o pantă descendentă), dispariţia internet caf?-urilor este cu totul explicabilă. Pur şI simplu, era lor a apus. Broadband-ul şi hotspot-urile fac astăzi legea.

O oră petrecută într-un internet-caf? este taxată cu minimum 3,5 ron, în condiţiile în care orice ofertă decentă de internet la domiciliu nu costă mai mult de 35-40 de ron pe lună.

sursa : evz.ro

Link to comment

Foarte frumos articolu' si total adevarat .. probabil majoritatea linkmaniacilor am trecut candva prin faza internet cafe-urilor.

Imi aduc aminte cand eram mic.. si mergeam la sala mai multi.. jucam motto racer in retea.. heh :)

Deja cand a aparut cs-ul.. era ceva total nou si spectaculos..toata sala il juca non stop. Cand au aparut abonamentele rds pt internet broadband cu doar 9$ deja a inceput incet incet falimentul salilor de net..iar acum chiar sunt majoritatea inchise :)

Link to comment

ce nu a daramat basescu in bucuresti cand a fost primar, au dat faliment din lipsa de clienti. Au fost vremuri frumoase cu nopti albe la AvP, starcraft si MirC...Asta e legea modificarii tehnologice.

P.S. Azi ascult muzica pe telefon la casti si cand eram mic am strans bani cateva luni de zile sa imi cumpar un RIC. Mai stie cineva ce e ala???

Link to comment
Guest stefteo21

98% din locuitorii romaniei au un home pc .. internetu e ca painea calda .. nu se poate fara .. , deci :) e banal. E placut sa mergi cu prietenii sa joci unu langa altu ceva .. un warcraft 3 , starcraft .. etc , dar in rest.. nu prea

Ai facut tu calcule exacte din care a rezultat ca 98% e procentul exact? :))

Link to comment

Nu cred ca o sa dispara avand in vedere ca unele competitii gen PGL cer ca toti membrii sa fie dintr-o sala afiliata ( a fost un exemplu, poate mai sunt mai multe ) si cred ca peste tot exista anumite persoane care prefera sa mearga la o sala de internet sa se joace, singur sau cu prietenii.

Da, e adevarat ca din vreo 8-9 sali cate era in Vaslui, s-au ajuns la vreo 2 mai mari, dar asta din cauza calculatoarelor .. au vrut sa faca bani cu niste 'rasnite' si nu au reusit si nu mai vroiau sa investeasca in asta.

Link to comment

ai fost prea tare :))

a fost si un studiu la stirile pro tv acu's cateva luni si spuneau ca foarte putine locatii din romania nu au acces la internet , si aproape orice roman are acasa un PC , eu am exclus persoanele peste 65 ani (nu ca si aia nu ar avea , o parte .. ) , am luat in calcul persoanele mai tinere .. logic

ps , ce o fost asa tare ?

Link to comment

Vremuri 8->,tare frumos era cand mergeam la sala sa joc cs/mu/fifa 2002/red allert impreuna cu amicii sau iarna cand mergeam la sala numai sa ma incalzesc,era cald tare inauntru :)),nu aveam centrala pe atunci acasa. Dar dupa ce mi-am luat un pc mai bun acasa/mi-am pus si net,n-am mai dat pe acolo nici sa vad daca se mai duce lumea.

Cand ma uitam la cei mai mari cum joaca cs si incercam "sa prind" si eu ceva de la ei . Copilarie :).

Link to comment

Era si timpul sa se duca aceste net cafe-uri , oricum o sa ramana cele afiliate PGL , cand imi aduc aminte cati bani am cheltuit la sala de net din cartierul meu .... si cate saptamani nu ma duceam la scoala , au , au , au ... iarna toata ziua o petreceam acolo , cu ciocolata in bot si NFS2 sau CS . :)

Ce vremuri ...... :crybaby:

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...