Jump to content
FujiPa

Licenta Chrome acorda Google drepturi depline asupra continutului utilizatorilor

Recommended Posts

Imagine IPB

La scurt timp dupa lansarea unuia dintre cele mai asteptate browsere de internet, Google Chrome, bloggerii si forumurile de specialitate au descoperit in licenta EULA pentru software o precizare care a dat nastere unei noi dezbateri de "conspiratie". Update: Compania a modificat licenta, fiind eliminata orice posibilitate de a suspecta Google in legatura cu drepturile de autor.

Punctul 11 din licenta Google Chrome stipula miercuri ca "prin trimiterea, postarea sau afisarea continutului, dvs. acordati Google o licenta permanenta, irevocabila, valabila oriunde in lume, gratuita si neexclusiva de a reproduce, adapta, modifica, traduce, publica, reprezenta public, expune public si distribui orice Continut pe care il trimiteti, postati sau afisati in cadrul sau prin intermediul Serviciilor". Aceasta precizare a determinat un val de critici la adresa Google, compania fiind acuzata ca isi poate asuma oricand, oricum, orice continut incarcat, descarcat sau afisat prin intermediul Google Chrome.

Implicatiile pentru un astfel de text sunt vaste si pot deveni extreme, mergand de la utilizarea continutului produs de mass-media sau bloguri pentru portaluri de stiri proprii Google, pana la spionaj industrial - Google avand dreptul de a folosi informatiile obtinute in orice fel doreste, inclusiv vanzare catre concurenta. In combinatie cu programe de email accesate prin web, posibilitatile sunt nelimitate si pot viza oameni obisnuiti si emailuri personale, profesionisti din orice domeniu si putand merge pana la informatii confidentiale si care privesc siguranta de stat.

"Ca lucrurile sa fie simple pentru utilizatori, incercam sa folosim acelasi set de termeni legali pentru multe dintre produsele noastre", a declarat Rebecca Ward, Senior Product Counsel pentru Google Chrome, contactata de FrontNews. "Uneori, cum este cazul Google Chrome, aceasta inseamna ca termenii legali pentru un anumit produs pot include termeni care nu se aplica acelui produs", a adaugat Ward, precizand ca Google incearca sa remedieze situatia si ca modificarile se vor aplica retroactiv pentru toti utilizatorii Chrome.

Desi protestul la adresa punctului 11 din licenta a capatat caracter international, singura modificare efectuata de Google in licenta pana joi este introducerea unui paragraf in punctul 11, care stipuleaza ca utilizatorul pastreaza drepturile de copiere si orice alte drepturi asupra continutului trimis sau afisat prin Google Chrome. Efectele legale ale acestui paragraf sunt insa discutabile atata timp cat doar precede prevederile initiale si nu le inlocuieste.

Cu alte cuvinte, autorul pastreaza drepturile, dar ofera Google posibilitatea gratuita de a face orice cu continutul.

Update: Paragraful 11 din licenta pentru Google Chrome acum stipuleaza ca "Autorul pastreaza toate drepturile de proprietate intelectuala si orice are alte drepturi detinut asupra continutului incarcat, descarcat sau afisat prin intemediul Serviciului". Restul textului a fost complet sters pentru a evita neintelegerile.

Disputa drepturilor de autor si confidentialitatii nu este o premiera pentru Google

In august 2007, odata cu lansarea Google Docs, utilizatorii de internet din toata lumea au creat un val de proteste similar cu cel din prezent dupa ce licenta pentru program continea aceeasi prevedere. In fata criticilor, Google a revenit asupra termenilor, precizand: "Nu cerem drepturile de proprietate si nici controlul asupra continutului din Google Docs sau Spreadsheets. Pentru documente pe care alegeti sa le partajati cu altii, ne acordati dreptul de a afisa documentele acelor persoane si de a modifica documentele astfel incat sa fie afisate corect pentru diferite setari. Google nu va folosi drepturile mai mult de atat".

Formularea delicata a termenilor de utilizare nu a afectat numai Google, ci si companii precum Adobe sau AOL, care au modificat licentele pentru programe confruntati cu temerile utilizatorilor referitoare la confidentialitate sau drepturi de proprietate intelectuala.

Comentariile postate pe blogurile internationale arata insa ca Google Chrome nu este singurul browser de internet care permite companiilor sa acceseze datele transferate de utilizatori. Consensul este (aproape) general: Companiile nu incearca sa utilizeze continutul fara drepturi, ci doar isi asigura cadrul legal pentru a executa ceea ce li se cere, ca si in cazul Google Docs. Un comentariu important este si faptul ca Google Chrome are codul de programare public, ceea ce inseamna ca utilizatorii pot modifica functionalitatea browserului pentru a-si asigura confidentialitatea chiar si fata de Google.

Chrome are 3% cota de piata la mai putin de o zi de la lansare

Site-ul Clicky, furnizor de date statistice, arata ca in mai putin de 24 de ore Google Chrome a obtinut o cota de piata de 3,63%, clasandu-se pe locul patru, dupa Internet Explorer, Firefox si Safari.

Google Chrome a fost primit de utilizatorii de internet cu aprecieri mixte, partile pozitive fiind viteza, aspectul simplist, stabilitatea si codul-sursa publice, in timp ce aprecierile negative au fost centrate pe partea legala, de licenta, dar si pe aspectul simplist, de data aceasta considerat a fi exagerat. O parte din utilizatori au criticat pe forumuri sau bloguri si lipsa uneltelor de particularizare sau a add-on-urilor, considerand insa ca versiunea prezenta este in stare "incipienta", iar dezvoltarile ulterioare vor include si uneltele dorite.

Acest articol a fost incarcat pe FrontNews.ro utilizand Google Chrome.

Sursa : FrontNews

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...