Jump to content
Adi

Ochiul bionic, soluţia oamenilor de ştiinţă pentru nevăzători

Recommended Posts

Imagine IPB

Cercetătorii americani de la Universităţile Northwestern şi Illinois au creat o cameră video capabilă să reproducă vederea umană, asemenea unui ochi bionic.

Noua descoperire va revoluţiona media digitală, iar într-o zi ar putea chiar reda vederea celor nevăzători, susţin cercetătorii americani citaţi de Daily Mail.

Inovaţia americanilor reprezintă încă un pas înainte către tehnologia considerată science-fiction până acum, prezentată în filme precum Terminator cu Arnold Schwarzenegger în rolul principal.

Progresul înregistrat săptămâna aceasta de americani constă în crearea unei camere cu suprafaţă curbată de detectare. Această suprafaţă copiază efectul luminii de la subiectul care ''loveşte'' retina umană curbată, pe care îl transformă în imagini, transmiţând mesaje prin nervul optic către creier.

Această suprafaţă curbată permite capturarea unor imagini mai precise şi clare, fără diostorsionări, dar şi un câmp vizual mai larg, asemănător ochiului uman.

''Camerele tradiţionale se concentrează pe mijlocul imaginii, dar lasă marginile neclare. Având o lentilă curbată această cameră permite însă o vizualizare a întregii imagini, la fel ca şi vederea umană (...) Până acum am dezvoltat doar o cameră, dar ea deschide calea către multe alte posibilităţi în viitor, inclusiv pentru uzul uman'', a declarat profesorul Yonggang Huang de la Universitatea Northwestern, unul dintre cercetătorii implicaţi în acest proiect.

Sursa: Realitatea.net

Link to comment

Problema nu e ca pana acum n-ar fi existat ceva sa inlocuiasca ochiul uman, s-ar fi putut folosi o camera de genul celor din telefoanele mobile, evident, cu performante mult mai slabe decat ochiul uman, dar decat nimic, tot ar fi fost ceva, nu? Obstacolul ce trebuie depasit e transformarea semnalului electric generat de camera de luat vederi intr-un impuls nervos ca si cel generat de retina. Acolo e dificultatea, asa ca aceasta camera de luat vederi nu reprezinta un progres in acest domeniu (deocamdata).

Link to comment

am vazut un film de genu :D cu un baiat de se naste orb si ii era implantat pe creier un microcip :) si avea niste ochelari legati de el :D in fine destul de aproape de ochiu asta ;;)

daca chiar s-ar realiza asa ceva pe viitor multi oameni ar putea sa vada si ei pt prima data pe ce lume traiesc si sa isi vada rudele si prietenii care le-au fost alaturi atatia ani

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...