Jump to content
tasedano

Dependenta de jocurile de noroc, la fel de periculoasa ca drogurile

Recommended Posts

Tot mai multi romani cer ajutorul psihiatrilor pentru o afectiune necunoscuta pana de curând de medicina traditionala. Dependentii de jocuri de noroc sunt ajutati sa scape de viciu prin terapie comportamentala, psihologica, dar si prin tratament medicamentos.

Un tanar de la o facultate cu profil economic, singur la parinti, a pierdut la ruleta o casa recent retrocedata. Parintii erau intelectuali - mama functionara, cu studii superioare si tatal inginer. Practic, un pusti de 18 ani a pierdut casa pentru care bunicii luptasera 20 de ani sa si-o ia inapoi. Portetul dependentului de jocuri de noroc, schitat de psihiatrul Irina Dan, de la Spitalul ?Prof. Dr. Alexandru Obregia”, din Bucuresti, arata ca majoritatea victimelor acestui sindrom sunt baieti cu varste intre 20 si 32 de ani, cu un IQ superior. Acestia sunt absolventi de liceu sau in curs de pregatire universitara, proveniti din familii medii instarite si care se invart in medii cu pretentii. Justificarea lor pare sa fie aceeasi. Toti dependentii au inceput sa joace pentru a da lovitura, pentru a avea, dintr-odata, fara efort, banii si stilul de viata pe care l-ar castiga in timp. Cu alte cuvinte, au vrut sa obtina o masina mai frumoasa decat a sefului, sa-si permita o vila si excursii pentru care altfel ar munci ani de zile.

Cazinoul exercita o atractie irezistibila

“Cand sunt acasa, cand am de invatat, eu nu ma simt bine. Exista un moment al zilei, de regula dupa-amiaza, in care imi vine ideea sa ma duc sa imi mai incerc norocul o data, povesteste un tanar venit la tratament. Pur si simplu nu ma pot stapani, e ca foamea sau ca dorinta de a mai fuma o tigara”, adauga dependentul. “E o atractie irezistibila, o componenta aproape patologica. Nu se gandesc decat cum sa scape de alte treburi, cum sa fuga de la scoala sau de la facultate ca sa ajunga acolo. Ei povestesc ca lumea din sala de jocuri este magica, sustin ca este atata culoare si energie, incat se simt mai bine ca in viata reala, ca sunt lumini, o mocheta rosie, un miros specific, ceva care te atrage si te face sa te simti foarte puternic. Deci exista mijloace de atractie, ca sa nu spun chiar manipulare. Dupa aceea exista o atentie extraordinara fata de clientul care intra acolo, fapt care il face sa se simta onorat, admirat. Intra intr-un club de elita. Si orgoliul este intr-un anume fel gratificat, prin aceea ca face parte dintre oamenii cu bani, care vin acolo sa faca bani si mai multi. Asta ii face sa se simta norocosi si sa creada in castig. Dupa care se rupe filmul, pierd pur si simplu controlul faptelor lor, nu se mai pot opri, ajung la ultimul ban din buzunar si gandul lor este de unde sa mai faca rost fara sa se duca prea departe ca sa vina sa recupereze”, a explicat dr. Irina Dan. Medicul sustine ca dependenta nu se poate trata numai prin psihoterapie, fiind necesara in unele cazuri interventia chimica, prin blocarea sau stimularea de receptori cu ajutorul substantelor farmacologice. In acest caz, tratamentul antidepresiv trebuie cuplat cu tehnici de psihoterapie.

Dependenta de jocuri poate impinge la sinucidere

Numai anul acesta, sapte tineri i-au cerut ajutorul profesorului Radu Mihailescu, directorul Spitalului Obregia, pentru a scapa de obsesia jocurilor de noroc. Medicul crede insa ca numarul real al celor care au nevoie de ajutor este mult mai mare, fiindca majoritatea dependentilor nu stiu ca viciul lor se poate trata, iar rudele o considera o problema de morala, nu una medicala, asa cum este sevrajul la intreruperea consumului de droguri. Fata de dependenta de droguri, in care anturajul este implicat in racolarea victimei, jocurile de noroc presupun un individ solitar, care isi consuma si succesul, si insuccesul la adapost de ceilalti. Principala sa grija este sa nu afle cunoscutii, de la care mai imprumuta din cand in cand bani pentru jocuri. Problema nu este nici cunoscuta, nici recunoscuta la nivelul publicului larg, iar cei care ajung sa ceara ajutor specializat reprezinta doar varful unui aisberg, ne spune dr. Irina Dan. Afectiunea pune in pericol viata pacientilor, avertizeaza medicul. “Un om obisnuit, atunci cand pierde mai mult decat si-a propus sa riste pentru propria distractie, se opreste si pleaca de la masa de joc. Dependentii nu au acest comportament autoprotectiv. Si atunci, un “binevoitor” il imprumuta, iar camatarii fac presiuni, mergand pana la exterminarea datornicului, pentru recuperarea datoriei. Alt scenariu negativ este cel in care victima fura pentru a juca si, pierzand banii, incearca sa se sinucida, avand mai mult orgoliu si teama de oprobriul public decat cei dependenti de droguri. Asa s-a intamplat cu casierul unei banci din Capitala, in urma cu cateva luni. Dependenta de jocuri de noroc este cu atat mai periculoasa, cu cat aceasta se asociaza, in unele cazuri, cu dependenta de alcool sau droguri.

Sursa: Gardianul

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...