Jump to content
tasedano

900 de copii ingropati de vii

Recommended Posts

Mai multe unitati scolare s-au naruit, prinzand elevii sub daramaturi. Cel putin 9.690 de persoane au murit si zeci de mii au fost ranite in urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter, care a zguduit ieri sud-vestul Chinei.

Seismul, care a durat intre doua si trei minute, a fost cel mai puternic cutremur care a lovit sud-vestul Chinei in ultimii 30 de ani.

Bilantul victimelor este provizoriu, se estimeaza ca numarul celor aflati sub daramaturi este mult mai mare.

Cel putin 44 de replici au fost simtite in orele urmatoare producerii cutremurului.

Cutremurul s-a produs la ora 14.30 ora locala (9.30 la Bucuresti), ora la care fabricile, birourile si scolile erau pline. Intensitatea maxima a cutremurului s-a masurat in provincia Sichuan . Seismul a fost resimtit si in capitala chineza Beijing si in metropola Shanghai, unde mii de oameni au parasit imobilele in panica. In Shanghai a fost evacuata de urgenta cea mai inalta cladire a Chinei, turnul Jinmao.

Centrul miscarii telurice sa aflat la aproximativ 90 de kilometri de capitala provinciei Sichuan, Chengdu, la o adancime de 10 kilometri sub suprafata pamantului. Seismul s-a facut simtit chiar si in Thailanda, la Bangkok, in Vietnam si in Taiwan, dupa cum informeaza Deutsche Welle.

Cincizeci de liceeni au murit si aproape 900 au fost ingropati sub daramaturi dupa ce liceul Juyan, din orasul Dujiangyan, s-a prabusit, prinzand copiii ca intr-o capcana. Autoritatile locale au adus opt excavatoare la fata locului pentru a incerca sa-i elibereze pe captivi.

De sub maldarele de moloz se auzeau copii strigand dupa ajutor, iar parintii asteptau cu sufletul la gura ca excavatoarele sa ii elibereze. Localnicii au sarit in ajutorul autoritatilor, pentru a-i elibera pe copiii prinsi. Alte cinci scoli se pare ca se prabusisera in regiunea afectata de cutremur, dar nu se stia inca numarul elevilor aflati la momentul cutremurului in cladiri. Spitalul din Dujianyan era depasit de situatie, neputand sa faca fata numarului mare de raniti, relateaza Cotidianul.

80% dintre cladirile orasului Beichuan, cu o populatie de 161.000 de locuitori, s-au prabusit.

Liniile telefonice din Wenchuan au fost complet taiate, iar drumurile au fost si ele blocate sub prabusiri de teren.

Centrale electrice au iesit din functiune si sase transformatoare s-au oprit in provincia Sichuan. Alte trei centrale electrice si doua transformatoare au iesit din uz in provincia Shaanxi.

Doua uzine chimice s-au prabusit, sute de angajati fiind prinsi sub daramaturi si circa 6.000 de localnici fiind evacuati. Accidentul, care s-a produs la Shifang, a provocat scurgerea a 80 de tone de amoniac, dupa cum relateaza Adevarul.

Potrivit Romania Libera, Presedintele Hu Jintao a ordonat o mobilizare maximala a ajutoarelor, armata a fost desfasurata pentru asistarea guvernului local in operatiunile de salvare, iar premierul Wen Jiabao s-a deplasat la fata locului. El a calificat seismul drept un "dezastru" si a facut apel la "calm si curaj" din partea populatiei.

Armata a trimis trupe si elicoptere pentru a lua parte la operatiunile de salvare.

Unul dintre corespondentii BBC in regiune, Quentin Somerville, transmite ca armata chineza are experienta la operatiuni legate de mobilizarea si salvarea populatiei.

Tot el apreciaza ca raspunsul mass media chineza la acest dezastru a fost cel mai rapid si deschis inregistrat vreodata.

Cutremurul care s-a produs ieri a fost provocat de o miscare a platoului tibetan spre nord si est, explica specialisti ai Institutului de Fizica a Pamantului de la Paris. In mod sigur vor exista numeroase replici", afirma Paul Tapponnier, specialist la IPGP. Cutremurele sunt numeroase in zona platoului tibetan, aflat la imbinarea intre placa tectonica a Indiei si cea eurasiatica.

Mai multe cutremure, dintre care unele intense, au zdruncinat ieri scoarta terestra in diferite locuri ale globului. Circa zece seisme de intensitate mica s-au produs in noaptea de duminica spre luni in arhipelagul japonez, primul, cu magnitudinea de 3,7 grade pe scara Richter, fiind resimtit in insula Honsu.

Cel mai puternic cutremur din arhipelagul japonez s-a produs insa la primele ore ale diminetii in prefectura Okinawa, el avand o magnitudine de 6 grade pe scara Richter. Si Taiwanul a fost zguduit ieri, la primele ore ale diminetii, de un cutremur cu magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter.

Si Europa s-a zgaltait

De asemenea, si in Europa s-a inregistrat o activitate seismica sporita, dar care nu a dus la miscari puternice ale scoartei terestre. In Bulgaria, la orele pranzului a avut loc un cutremur de 4,3 grade pe scara Richter, al carui epicentru a fost localizat la 270 km de capitala Sofia.

Dupa cum au precizat surse ale Ministerului bulgar pentru Situatii de Urgenta, mai multe cladiri administrative au fost avariate in urma acestui cutremur, care insa nu a facut victime. Un cutremur de 4,00 grade pe scara Richter a avut loc in noaptea de duminica spre luni in Rusia.

Sursa: 9AM

Link to comment

I-a ajutat Buddha :)) ....

oricum mi tot una , nu cred ca lor le parea rau daca in Romania se intampla asa ceva ..

da.. exact cum ne-a ajutat si pe noi dumnezeu cand "intrasem la apa" ^^

"nu cred ca lor le parea rau daca in Romania se intampla asa ceva .."

dar nici bine nu cred ca le-ar parea.. cred ca ar fi fost indiferenti.. ce sa zic.. rip.. pacat ca erau copii..

sper sa nu "vina" vreun seism si de prin vrancea de la noi..^^

Link to comment

OMG :|

80% dintre cladirile orasului Beichuan, cu o populatie de 161.000 de locuitori, s-au prabusit. Liniile telefonice din Wenchuan au fost complet taiate, iar drumurile au fost si ele blocate sub prabusiri de teren.

Asta nu`i a buna :| ma intreb cum o sa reconstruiasca ei atatea cladiri :|

Link to comment

' date='May 15 2008, 14:39' post='2784835']

OMG :|

Asta nu`i a buna :| ma intreb cum o sa reconstruiasca ei atatea cladiri :|

Nu o sa le reconstituiasca...o sa ia totul de la 0,in cativa ani incercand sa-si revina cat de cat,cn nu are asigurare pe casa...nu o sa-l ajute nimeni

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...