Jump to content
LeX LuTHoR

Patru metode de a renunţa la fumat

Recommended Posts

Patru metode de a renunţa la fumat

IPB Image

Cele mai eficiente tratamente sunt cele cu medicamente, sau cu substituenţi de nicotină

Tot mai multe persoane apelează la tutun ca la un mijloc de îndepărtare a stresului. În România, numărul fumătorilor atinge cifra de 6,5 milioane, arată Eurobarometrul Comisiei Europene din 2007. Efectele nocive ale tutunului asupra sănătăţii au determinat apariţia a numeroase metode de tratament tot mai complexe, de la cele medicamentoase la înlocuitorii de nicotină, acupunctură sau diverse plante medicinale precum eucaliptul sau păducelul.

"Din punct de vedere ştiinţific, s-a dovedit că metodele cele mai eficiente de renunţare la tutun sunt terapia medicamentoasă cu produse precum Champix sau Zyban şi apelarea la substitutele de nicotină precum guma cu nicotină şi plasturii.

Însă dincolo de rezultatele studiilor, ceea ce contează este determinarea fumătorului de a renunţa la tutun", a explicat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului pentru Renunţare la Fumat din cadrul Institutului "Marius Nasta" din Bucureşti

Paşii care trebuie urmaţi

Potrivit dr. Ciobanu, un fumător care doreşte să renunţe la acest viciu trebuie să combine tratamentul medicamentos cu psihoterapia, folosind metodele alternative precum acupunctura, reflexoterapia, hipnoterapia sau presopunctura, în plan secundar ca adjuvant.

"Paşii pe care trebuie să îi urmeze un pacient care doreşte să renunţe la fumat sunt simpli. În primul rând trebuie să participe la o întâlnire de informare în cadrul căreia îi sunt prezentate cele patru variante de tratament: psihoterapia, folosirea medicamentelor, combinarea celor două sau renunţarea la viciu de unul singur.

Ideal este să se combine primele două metode, doctorul evaluând gradul de dependenţă de nicotină al pacientului, pentru a stabili ce medicament i se potriveşte. Acest tratament durează în jur de două-trei luni", a completat dr. Magdalena Ciobanu.

Metode de renunţare

1. Tratament medicamentos ? Champix, un medicament pe bază de varenitină, poate fi administrat tuturor fumătorilor cu vârste de peste 18 ani. Schema de tratament durează 12 săptămâni, iar doza zilnică este de două pastile. Specialiştii recomandă ca pe durata tratamentului să se evite acţiunile asociate fumatului, precum consumul cafelei sau al alcoolului.

Zyban este un alt medicament prescris de medici pentru cei care doresc să renunţe la fumat. Studiile arată că acest medicament interacţionează la nivelul creierului cu substanţe chimice care stopează dorinţa de a fuma a pacientului crescând în acest timp şi nivelul endorfinelor.

2. Terapie cu substituenţi de nicotină - Tratamentele antifumat sunt extrem de diverse, de la gel de mâini cu tutun - Nicogel, guma de mestecat - Nicorette, plasturi cu nicotină - Nicoderm, pastille - Commit sau sirop - NicLit.

3. Acupunctura ? Aceasta face parte din terapiile complementare pentru cei care doresc să renunţe la fumat. Acupunctura presupune inserarea unor ace în punctele de presiune aflate pe diferite părţi ale corpului. Ele sunt apoi îndepărtate, cu excepţia a două ace mici, care rămân fixate în lobul urechii. Această zonă trebuie atinsă uşor de fiecare dată când simţiţi nevoia de a fuma.

4. Tratamente naturiste cu eucalipt şi ardei iute - Fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandă: pedicuţa, care ajută şi împotriva alcoolismului, aceasta se bea sub formă de infuzie; tinctura de ardei iute ? ardeiul se macină şi se adaugă alcool, se filtrează şi se administrează după indicaţia medicului; eucaliptul ? o linguriţă de frunze de eucalipt se ?pune într-un vas cu 500 ml apă clocotită. Când se răceşte se adaugă o linguriţă de miere şi una de glicerină. Se bea câte un sfert de pahar de şapte ori pe zi timp de o lună.

sursa : infoportal.ro

Link to comment

Acum nu te apuci de fumat ca esti streset, te apuci sa te dai mare (in randul tinerilor ma refer).

Din 2 motive nu cred ca are efect mai ce e scris mai mult :

1. Cei care se apuca de fumat fiinca sunt stresati nu cred ca mai au timp si de alte "activitati" care sa-i intarzie ...

2. Cei care se apuca din terebilism ... cel mai usor sa se lase, dupa parerea mea, este sa aiba ca exemplu un prieten ex-fumator (nu stiu daca exista termenu :D )

Pana la urma totul tine de VOINTA !

Link to comment

Mie sincer mi se pare nişte minciuni banale, cind îi auzi că nu se pot lăsa de fumat, ba se pot , dacă ai voinţă reuşeşti orice.

ai vorbit maestre ? :blink: i`a apuca`te tu de fumat sa fumezi 2-3 ani si dupa aia sa incerci sa te lasi sa vezi cum e .. scuteste`ma cu vointa ta

Link to comment

ai vorbit maestre ? :blink: i`a apuca`te tu de fumat sa fumezi 2-3 ani si dupa aia sa incerci sa te lasi sa vezi cum e .. scuteste`ma cu vointa ta

eu am fumat cativa ani ( vreo 3) si tocmai m-am lasat (prin ianurie).. si m-am lasat doar pentru prietena.. so se poate.. cred ca daca ai un exemplu ex-fumator care sa te bata atata la cap iti trece.. mie mi-a trecut..

Link to comment

eu nu cred in chestii dastea cum ar fi acopunctura ,relfexoterapia etc....totul depinde de tine...si de anturajul tau intr-o mare parte...sunt sigur ca daca nimeni din prietenii cu care stai nu ar fi fumat niciodata...nu te-ai fi apucat nici tu.....vorbesc la modul general acum nu fac referinta la cnv anume :P

Link to comment

O singura metoda este, daca vrei sa te lasi de fumat, te lasi...daca nu ai sa fumezi in continuare...ziceti voi ca e o metoda buna sa le raresti ? fumezi cate 3 pe zi sa zicem, dar apoi fara sa iti dai seama ajungi iar la un pachet..metoda cu guma tot asa...acasa doar merge, dar cand te duci la o petrecere/disco ceva tot ai sa fumezi ... mysterio cum au zis vreo 2 pe aici, daca ai vointa si nu mai vrei sa fumezi, te lasi ;)

Link to comment

daca vrei te lasi,intr-un fel sau altul, exista vointa si posibilitatea. dar daca nu vrei, si doar ai senzatia ca "Ar trebui", atunci degeaba incerci. si evident mai sunt si oameni care chiar sunt foarte in regula cu ei ca fumeaza - eu fumez de 7 ani si doar imi place. sunt constient ca imi face rau, ma resimt, dar atata timp cat ma simt bine cu chestia asta si imi place sa fumez, degeaba. probabil cand simti ca e cazul, o voi face (am mai avut o pauza de 3 luni, in care doar am simtit nevoia sa fac o pauza.nu m-am resimtit, nu nimic, a fost putin enervant doar si o usoara creste in greutate. dar daca vrei, chiar se poate.)

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...