Jump to content
IceMan

Senatul a aprobat reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază

Recommended Posts

Senatorii au adoptat, miercuri, o iniţiativă legislativă prin care au redus la 5% taxa pe valoarea adăugată (TVA) la alimentele de bază - pâine, carne, lapte, ulei vegetal şi zahăr.

Iniţiativa legislativă - propusă de cinci senatori PSD, Ilie Sârbu, Petre Daea, Doina Silistru, Liliana Tomoioagă şi Şter Sever ? a fost adoptată cu 44 voturi "pentru", 16 voturi "împotrivă" şi 16 abţineri şi modifică Legea 571/2003 privind Codul Fiscal.

Potrivit proiectului legislativ, fondurile necesare pentru a acoperi această reducere ar urma să fie obţinute prin creşterea la 50% a nivelului accizelor pentru iahturi, alte nave şi ambarcaţiuni cu sau fără motor pentru agrement, avioane şi elicoptere de uz privat şi pentru motoarele de peste 25 cp. destinate acestora.

De asemnea, potrivit legii adoptate de senatori, compensarea pentru reducerea TVA la alimentele de bază se va face şi prin creşterea accizelor la ţigarete, tutun de fumat destinat rulării în ţigarete, confecţii din blănuri naturale, articole din cristal, bijuterii din aur, produse de parfumerie, arme şi arme de vânătoare, altele decât de uz militar.

Adoptând un amendament al Comisiei de buget-finanţe, senatorii au stabilit că operaţiunile impozabile care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse de 5% şi respectiv 9% vor fi impozitate cu 19%.

În cazul cotei reduse de 9%, Codul Fiscal prevede că această cotă este aplicabilă serviciilor privind accesul în muzee, grădini zoologice, botanice, monumente, cinematografe, expoziţii, evenimente culturale, serviciilor privind livrarea de proteze, de medicamente, cazarea în sectorul hotelier.

De asemenea, potrivit proiectului de lege, care are caracter ordinar, plafonul neimpozabil pentru veniturile din pensii va fi stabilit la 1.500 lei.

Reprezentantul iniţiatorilor, senatorul PSD Ilie Sârbu, a motivat propunerea de creştere a nivelului pensiei neimpozabile şi reducerea TVA la alimentele de bază prin faptul că, în prezent, se înregistrează o creştere galopantă a preţurilor la alimente şi, în general, a pieţei româneşti.

El a subliniat că Directiva 6 a Uniunii Europene permite două sau chiar trei cote reduse de TVA, care să nu fie mai mici de 5%.

Potrivit acestuia, în baza unei directive a UE, în unele state europene se aplică o taxă pe valoarea adăugată cuprinsă între 0 şi 5% pentru unele alimente, Sârbu menţionând în acest sens Italia, Irlanda, Spania, Cehia, Lituania şi Polonia.

Social-democratul a calificat iniţiativa legislativă drept "rezonabilă" şi a făcut apel la colegii săi senatori să voteze în favoarea acestui act normativ "cu gândul la cei mulţi, care, atunci când se duc la piaţă, îşi numără fiecare leu".

Iniţiativa legislativă a fost avizată favorabil de Comisia pentru buget-finanţe, reprezentantul Guvernului, secretarul de stat Cătălin Doica, prezent la dezbateri, pronunţându-se, însă, împotriva adoptării actului normativ.

Secretarul de stat a arătat că impactul bugetar al unei astfel de măsuri ar fi insuportabil pentru bugetul de stat, "cel puţin în acest moment", respectiv 2.000 de miliarde de lei vechi (200 milioane RON).

Totodată, el a criticat creşterea accizării pentru motoarele de iahturi, în condiţiile în care România este singura ţară din UE care accizează astfel de echipamente.

Reprezentantul Guvernului a atenţionat că, în privinţa majorării accizei la tutun şi la produse din tutun, există un calendar negociat şi adoptat împreună cu Comisia Europeană, care, în condiţiile adoptării acestui proiect de lege, nu ar mai fi respectat.

El a mai explicat că unele ţări îşi permit să adopte o cotă relaxată de TVA pentru anumite produse, în condiţiile în care cota standard a acestei taxe este mai mare decât în România.

În cadrul dezbaterilor, senatorii PSD şi PRM au anunţat că vor vota în favoarea proiectului de lege, iar senatorul PDL Radu Berceanu a precizat că democrat-liberalii se vor abţine la vot.

Senatul a adoptat această iniţiativă legislativă în calitate de primă Cameră sesizată. Forul decizional în acest caz este Camera Deputaţilor.

Ştirea a fost publicată pe terminalul MEDIAFAX în data 6.02.2008 la ora 13:07

Link to comment

Mdea... scad de aicea 5% si baga altundeva 10% =))

This is Romania!

Nu scad 5%, ci reduc la 5%...

------------------------------------

Finanţele pregătesc măsuri de corecţie dacă Parlamentul aprobă reducerea TVA la alimente

Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) va prezenta în Parlament o serie de măsuri de corecţie care vor fi adoptate dacă şi la nivelul Camerei Deputaţilor se va merge pe ideea de reducere la 5% a TVA la alimentele de bază, potrivit ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Senatorii au adoptat, miercuri, o iniţiativă legislativă care prevede reducerea la 5% a taxei pe valoarea adăugată (TVA) la alimentele de bază - pâine, carne, lapte, ulei vegetal şi zahăr. Senatul a adoptat această iniţiativă legislativă în calitate de primă Cameră sesizată. Forul decizional în acest caz este Camera Deputaţilor.

"Când vom fi invitaţi la Camera Deputaţilor, vom prezenta toate elementele în favoarea şi în defavoarea acestei măsuri. Diminuarea TVA la alimente este o măsură oportună atunci când tensiunile inflaţioniste vor slăbi şi vom intra pe coridorul euro, când intrăm cu inflaţia pe palierul de 3%", a declarat, miercuri, Vosganian.

El a refirmat că reducerea TVA la unele produse, precum alimentele de bază, va fi posibilă după anul 2010, atunci când va putea fi asociată responsabilitatea reducerii taxei cu protecţia consumatorilor.

Reducerea TVA nu va determina reducerea preţurilor şi nu va avea efecte favorabile asupra consumatorilor, potrivit lui Vosganian, pentru că producătorii vor invoca măsuri de altă natură.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, miercuri, că Ministerul Finanţelor va fi abilitat, dacă iniţiativa este promulgată, să o atace la Curtea Constituţională.

Ştirea a fost publicată pe terminalul MEDIAFAX în data 6.02.2008 la ora 16:35

Link to comment

Potrivit acestuia, în baza unei directive a UE, în unele state europene se aplică o taxă pe valoarea adăugată cuprinsă între 0 şi 5% pentru unele alimente, Sârbu menţionând în acest sens Italia, Irlanda, Spania, Cehia, Lituania şi Polonia.

Dieferenta este ca in marea majoritate a statelor europene, taxele si impozitele nu sunt groapa cu nisip la care vin politicienii sa se joace cu galestusele.

Schimbarea in fiecare an a politicii fiscale inseamna ca un agent economic nu isi poate face un plan investional nici macar pentru 3 ani, ceea ce conduce la o lipsa de interes fata de Romania in ceea ce priveste investitiile altele decat cele speculative.

Social-democratul a calificat iniţiativa legislativă drept "rezonabilă" şi a făcut apel la colegii săi senatori să voteze în favoarea acestui act normativ "cu gândul la cei mulţi, care, atunci când se duc la piaţă, îşi numără fiecare leu".

Desi s-a mai micsorat de mai multe ori TVA-ul la produsele de baza, NICIODATA pretul acestora nu a scazut.

Producatorii si comerciantii au invocat de fiecare data motive de alta natura pentru a justifica mentinerea preturilor la acelasi nivel.

Asta nu e decat inca o vrajeala publicitara, cu efect popular.

Decat sa se ocupe cu prostii, mai bine ar pune Consiliul Concurentei la treaba si sa incerce sa sparga cartelizarea producatorilor si comerciantilor care au politica comuna de preturi, asa cum se procedeaza in UE.

Link to comment

Să știi că pentru cei cu o pensie de 2-3 milioane e mare lucru.

Ai tu dreptate, dar din pacate Thora are si mai mare dreptate. Cu o mentiune: politicienii nu doar se joaca, se servesc la discretie din acea "groapa cu nisip".

Diferenta de TVA va intra in proportie de 90 % in buzunarele celor care controleaza lantul de desfacere a produselor alimentare. Ca vor imparti si ei cu altii, e alta poveste.

Link to comment

Mda... nici macar nu cititi cu atentie...proiectul a fost aprobat doar de Senat, ceea ce nu este de ajuns. Trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor, care daca nu ma insel este camera decizionala in acest caz. A mai existat un proiect acum vreun an al Partidului Conservator care preveea reducerea TVA la 9% in cazul alimentelor de baza, dar atunci nu a trecut pentru ca nu se apropiau alegerile.

E un lucru bun reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza, daca trece si de Camera Deputatilor, pacat insa ca aceste reduceri apar numai in perioada alegerilor... :(

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...