Fallout Posted January 18, 2008 Share Posted January 18, 2008 Războiul deschis cu pungile de plastic începe şi în RomâniaRomânii ar putea fi obligaţi în curând să plătească pungile de plastic pe care le primesc acum gratis la cumpărături. Iniţiativa aparţine Ministerul Mediului care vrea să reducă astfel poluarea, pentru că plasele sunt greu biodegradabile, dar şi să strângă bani pentru proiecte de mediu.Principalii furnizori de pungi de plastic gratuite sunt centrele comerciale. Lupta cu pungile nu s-a dus numai în România. Prima ţară europeană care a învins punga de plastic a fost Irlanda.Din 2002, cine vrea pungă la cumpărături plăteşte 15 eurocenţi. Până la introducerea acestei măsuri, fiecare irlandez folosea, în medie, 342 de pungi pe an. După interzicerea pungii gratuite, în doar o jumătate de an s-au strâns, cu banii din pungi, 3,5 milioane de euro, care au fost folosiţi pentru proiecte de mediu. În final, măsura a determinat reducerea cu 90% a numărului de pungi de plastic în Irlanda.În mai multe ţări din lume, autorităţile, sensibilizate de organizaţiile ecologiste, dar şi de studiile medicale, au declarat război ambalajelor din plastic. Considerate revoluţionare în anii 50-60, acestea au devenit adevăraţi duşmani ai naturii. Fabricate pe bază de petrol, ceea ce presupune costuri ridicate, pungile de plastic distrug fauna acvatică, sunt nocive pentru sănătatea omului, blocheză sistemele de canalizare şi sunt un un pericol chiar şi pentru circulaţia rutieră.Sursa: Realitatea.net Link to comment
Zym3r Posted January 18, 2008 Share Posted January 18, 2008 la mine in oras oricum se platesc pungile ... si asta de cand ma stiu. Link to comment
Guest grig23 Posted January 18, 2008 Share Posted January 18, 2008 orcum e mai bine pentru mediu nu cred ca moare nimeni din 2 sau 3 bani parerea mea ca e mult ma ibine Link to comment
gexy Posted January 18, 2008 Share Posted January 18, 2008 Cel putin in Craiova daca te duci la orice magazin ....peste tot costa o punga deci........singura faza care ar putea fi ar fi sa se scumpeasca nu sa se mai dea "gratis" Link to comment
spriTewus Posted January 19, 2008 Share Posted January 19, 2008 Cred ca e o idee buna ! :right: Link to comment
Cristi58 Posted January 19, 2008 Share Posted January 19, 2008 Doamne pana unde ajunge lumea :blink: pana la urma o sa ne puna taxe si pe aer Link to comment
MiXalic Posted January 19, 2008 Share Posted January 19, 2008 si in Bucuresti se platesc pungile. E drept ca nu peste tot, dar in cele mai multe magazine/supermarket-uri se platesc pungile. Link to comment
Mysterio Posted January 19, 2008 Share Posted January 19, 2008 In irlanda acum o punga s`a facut 22 Eurocenti :D , dar eo tot mi le iau pe gratis =) Link to comment
Andyyy Posted January 19, 2008 Share Posted January 19, 2008 E mai bine asa,teoretic nu se va mai abuza de faptul acesta.Chiar si acum vad oameni care isi iau si 10-15 pungi deodata,le folosesc o data si apoi le arunca,dupa care incep din nou. Link to comment
Fane Spoitoru Posted January 19, 2008 Share Posted January 19, 2008 lol platesti decat la metro real bila nu peste tot uni iti dauei pungi sau iti iei u cat mai multe cand t duci la fructe k pe alea nu iti cere nimeni bani si nici nu o sa ceara Link to comment
RAPTURE- Posted January 19, 2008 Share Posted January 19, 2008 de acum in colo o sa bag o-Ole in buzunar sau ... cum zice Fanel , ma duc in billa si iau un sul intreg, pe gratis :P Link to comment
Flake Posted January 19, 2008 Share Posted January 19, 2008 hmm..o fi 2,3 bani o punga,dar la nivel national..ganditi-va xD Link to comment
Mayhem_ Posted January 20, 2008 Share Posted January 20, 2008 De cand ma stiu si tot am cumparat de la magazin punga a fost pe bani. Link to comment
PulsatioN Posted January 20, 2008 Share Posted January 20, 2008 Si acum platesc pungile , asa ca nu e mare tragedie. Link to comment
g_xulescu Posted January 20, 2008 Share Posted January 20, 2008 problema nu e ca platesti cativa banuti in plus pe punga ci ca fondurile stranse pentru mediu le "deturneaza" ei ulterior.... Link to comment