Jump to content
laura

"Versetele satanice" de Salman Rushdie se lansează în România, săptămâna viitoare

Recommended Posts

"Versetele satanice" de Salman Rushdie se lansează în România, săptămâna viitoare

http://imageshack.us

"Versetele satanice" de Salman Rushdie, un roman interzis în India înainte de publicare şi pentru care autorul a fost condamnat la moarte printr-un decret religios, apare săptămâna viitoare la Editura Polirom.

Rushie spune, într-o prezentare a volumului, că în sinea sa a existat întotdeauna "o luptă corp la corp" între "ispita rădăcinilor şi cea a drumului".

Volumul va fi disponibil în librăriile din Bucureşti şi Iaşi de joi, iar în restul ţării până la finalul săptămânii viitoare.

Scriitorul a fost condamnat la moarte, în 1989, printr-o fatwa (decret religios) a ayatollahului iranian Ruhollah Khomeiny, fondatorul Republicii Islamice, care l-a acuzat de blasfemie după publicarea romanului.

Sursa: NewsIn

Foto Wikipedia

Dic cate am inteles in roman par a fi prezentate lupta contra ispitelor din ce-am citit mai sus.Totusi eu daca as fi fost in locul lui nu as fi incercat sa ma pun contra religie.

Nope. Este varianta musulmana a "Codului lui Da Vinci".

Daca nu esti musulman, nu ai citit Koranul, nu cunosti mai nimic despre Mahomed, nu e mare lucru cartea.

Ideea e ca Mohamed s-ar fi folosit de mijloace "satanice" (lucru ce este prezent in Koran intr-un mod criptat) pentru a atrage triburile de partea religiei islamice. In echivalent crestin, Isus ar fi folosit metode si discursuri pagane pentru a-si impune religia.

Una din cele mai controversate carti din lume va putea fi gasita, de astazi, in librariile din tara.

Volumul "Versetele Satanice", scris de Salman Rushdie, a starnit furia fundamentalistilor islamici, care l-au condamnat pe autor la moarte. Desi de-a lungul timpului traducatorii cartii s-au aflat in pericol, cea care semneaza editia in limba romana, spune ca nu se teme pentru viata sa.

Versetele Satanice a aparut in Marea Britanie in urma cu aproape 20 de ani. Autorul sustine in volum ca doua versete din Coran i-au fost dictate lui Mahomed chiar de catre Diavol. Imediat, Rushdie a fost condamnat la moarte de un tribunal islamic iranian si se afla si in ziua de azi sub protectia politiei britanice.

Nu doar autorul a avut de suferit de pe urma cartii. Traducatorul japonez a murit injunghiat, iar cel italian a fost grav ranit.

Liderul credinciosilor musulmani din Romania ii indeamna pe adeptii lui Allah sa citeasca aceasta carte.

”Fac apel la toti musulmanii sa citeasca aceasta carte si sa nu dea curs unor provocari care pot veni din partea altor persoane. Este bine sa cunoastem si parerile celor care ne blasfemiaza religia.”, a declarat Murat Iusuf, muftiu al cultului musulman Romania.

Reprezentantii editurii care publica volumul nu se tem de reactii negative.

”Cartea face parte dintr-o serie de autori, era o carte care lipsea din aceasta serie. Nu am gasit niciun motiv pentru a nu o publica. Nu cred ca se va intampla ceva, eu cred ca lucrurile s-au calmat in ultimii ani”, a declarat Bogdan Alexqandru Stanescu, coordonator al colectiei Biblioteca Polirom.

Pentru cateva idei din aceasta carte care fac referire la profetul Mohamed, scriitorul salman Rushdie a fost condamnat la moarte in 1989 printr-un decret religios emis de ayatolahul Rouhollah Khomeiny. Rushdie traieste in Marea Britanie.

realitatea.net

Ambasada Iranului la Bucureşti protestează faţă de apariţia ediţiei în limba română a "Versetelor Satanice"

Ambasada Iranului la Bucureşti protestează faţă de publicarea ediţiei în limba română a romanului "Versetele Satanice", al scriitorului britanic de origine indiană Salman Rushdie. Autorităţile de la Teheran consideră acest act o blasfemie şi au cerut chiar interzicerea publicării operei respective.

Protestul vine la scurt timp după ce Biserica Ortodoxă Română a criticat fără ezitare iniţiativa editorială din România. Patriarhia de la Bucureşti a apreciat că publicarea cărţii este un ultraj la adresa religiei, indiferent care este aceasta.

Publicarea "Versetelor Satanice" în 1988 a provocat o furie fără precedent în lumea islamică. Ayatollahul Khomeini a emis o fatwa, adică un decret prin care orice musulman are datoria de a-l ucide pe autorul "Versetelor satanice", pentru blasfemie la adresa islamului. Salman Rushdie se află şi în prezent într-un program de protecţie al Guvernului britanic.

Sursa: Realitatea.net

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...