Jump to content
laura

Europarlamentarii cauta solutii pentru salvarea Marii Negre

Recommended Posts

Europarlamentarii cauta solutii pentru salvarea Marii Negre

Biodiversitatea Marii Negre - considerata cea mai poluata zona din lume - este grav amenintata din cauza degradarii continue a ecosistemului, a pescuitului ilegal, a supraexploatarii resurselor naturale si a deversarilor de petrol, potrivit eurodeputatului PSD Daciana Sarbu, membru al Comisiei de mediu a PE. Aceasta a atras atentia asupra consecintelor negative pe care le-au avut accidentele recente din zona Marii Negre in cadrul dezbaterii in plenul PE pe tema Declaratiei Comisiei Europene privind "dezastrul de transport maritim din Marea Azov/Marea Neagra si poluarea aferenta cu petrol".

"Sefii de stat si de guverne din cadrul Uniunii Europene si-au asumat angajamentul de a opri reducerea biodiversitatii pana in anul 2010, iar aceste obiective trebuie respectate si in contextul sectorului marin. In Uniunea Europeana, trebuie sa ne asiguram ca transportul maritim se face in conditii de siguranta, iar granitele marine sunt protejate cat mai eficient posibil de amenintarile transfrontaliere", a declarat Daciana Sarbu, precizand ca prin noua Carte Verde privind instrumentele de piata utilizate in scopuri aferente politicii de mediu se doreste o mai buna implementare a principiului "poluatorul plateste".

Incidentul petrecut in luna noiembrie in stramtoarea Kerci a adus pagube ecologice atat Marii Negre, cat si Marii Azov, demonstrand, potrivit Dacianei Sarbu, faptul ca apele marine nu au granite, iar deversarile cu petrol provenite din accidente care au loc in afara spatiului marin european pot afecta si ecosistemele de coasta ale Statelor Membre.

In urma recentelor furtuni violente din Marea Neagra, 5 nave s-au scufundat iar alte 7 au fost avariate, dintre care si doua petroliere. Accidentele s-au petrecut in stramtoarea Kerci, care leaga Marea Neagra de Marea Azov si constituie principalul traseu pentru exportul de petrol rusesc catre Europa. O cantitate de 2000 tone de pacura s-au revarsat in mare, peste 15.000 de pasari si chiar delfini au fost acoperiti de pacura iar mai multe specii rare de flora si fauna de pe coasta si de pe fundul marii au fost distruse, fiind nevoie de eforturi considerabile pentru recuperarea integritatii ecosistemului Marii Negre, a mai precizat Daciana Sarbu.

green-report.ro

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...