Jump to content
energy

INSOMAR: Două treimi dintre români cred că nu poţi avea succes fără a fi corupt

Recommended Posts

INSOMAR: Două treimi dintre români cred că nu poţi avea succes fără a fi corupt

Doi români din trei cred că nu poţi avea succes dacă nu eşti corupt. Aceasta este una dintre concluziile unui sondaj realizat de INSOMAR, la cererea Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, pe tema corupţiei din societatea românească.

Cei mai pesimişti sunt muntenii, iar vârsta critică este 50-64 de ani. (58) Doar 34% dintre cei chestionaţi, majoritari tineri cu studii superioare cred că succesul poate fi dobândit şi fără să abuzezi de funcţie, fără să dai sau să primeşti mită.

41% dintre cei chestionaţi au recunoscut că au oferit mici atenţii, cadouri, angajaţilor unor instituţii de stat. Fenomenul este generalizat şi nu ţine cont nici de sex, nici de mediu, nici de regiune. Majoritatea celor care cred acest lucru au vârste cuprinse între 35 şi 49 de ani.

Fiecare al treilea respondent la chestionarele Insomar susţine că are cunoştinţă despre fapte de corupţie săvârşite de angajaţi ai Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, iar ce mai coruptă structură ar fi poliţia rutieră.

Chestionarele au cuprins şi întrebări despre măsura în care politicul influenţează instituţiile. Primăriile, consiliile judeţene şi parlamentul sunt în topul instituţiilor influenţate politic. La polul opus se situează avocatul poporului, DGA şi DNA.

Cert este că 30% dintre români cred că nivelul corupţiei din România a crescut după aderarea la Uniunea Europeană, şi numai 17 la sută cred că sistemul a scăpat de corupţi.

La sondaj efectuat în perioada 10-17 octombrie au participat 1226 de persoane. Marja de eroare a acestuia este de maximum 2,8%.

sursa: realitatea.net

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...