Jump to content
IceMan

Iaurturile Danone suspecte de contaminare erau sigure pentru consum

Recommended Posts

Rezultatele testelor efectuate de laboratorul european de referinţă de la Budapesta asupra iaurturilor Danone suspectate că ar fi contaminate cu un nivel ridicat de dioxină arată că produsele sunt sigure pentru consumul uman, nivelul de dioxină fiind în limita admisă.

"Rezultatele arată că nivelul de dioxină este sub limita prevăzută de regulamentele europene. Testele au fost realizate prin metoda de confirmare şi au arătat că nivelul de dioxină este de 0,22 picograme la gramul de grăsime, iar limita maximă admisă este de 3 picograme la gramul de grăsime, deci este mult sub limită", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.

El a adăugat că sechestrul asupra loturilor de iaurt va fi ridicat, iar firma decide dacă lotul care avea data de expirare 11 septembrie va fi reintrodus în consum.

"Am înţeles că firma nu doreşte să reintroducă totuşi în consum cantităţile", a spus Roatiş.

Reprezentantul ANSVSA a precizat că, în total, au fost sechestrate 44.000 de pahare cu iaurt, de câte 125 de grame fiecare.

Loturi de iaurturi cu fructe ale companiei Danone au fost retrase din magazinele din România, ca urmare a unei suspiciuni de contaminare cu dioxină a ingredientului gumă de guar. Cele două loturi aveau data de expirrare 20 august, respectiv 11 septembrie.

Autoritatea veterinară din Ungaria a anunţat, marţi, că testele efectuate până în prezent pe guma guar nu au depistat prezenţa dioxinei în mostrele prelevate de la alimente, amintind că România a cerut teste de laborator.

Reprezentanţii autorităţii din Ungaria au declarat că au testat 88 de mostre până în prezent pentru depistarea dioxinei şi pentaclorfenolului (PCP), însă nici un test nu a avut rezultate pozitive.

Un total de 6.794 de produse vândute de peste 5.000 de companii au fost verificate după ce Uniunea Europeană a anunţat descoperirea a 80 de produse cu gumă guar care conţinea substanţe toxice, dintre care şapte au fost transportate în Ungaria. Este posibil ca aproximativ 610 companii să fi primit produse infestate, a avertizat Uniunea Europeană.

Dioxina are potenţial toxic şi cancerigen, fiind dăunătoare pentru sănătatea omului.

Aditivul E 412, cunoscut sub denumirea de gumă guar, este folosit de obicei ca emulsificator şi stabilizator în compoziţia unor alimente precum lactate, îngheţate, produse de panificaţie şi din carne şi este obţinut dintr-o tufă de fasole indiană care se cultivă în India, Pakistan, sudul Statelor Unite. Din punct de vedere tehnologic, guma de guar are de opt ori puterea de îngroşare a amidonului din porumb, numai o cantitate foarte mică fiind necesară pentru a produce o vâscozitate suficientă.

Grupul Danone este una dintre cele mai mari companii pe plan mondial pe piaţa produselor lactate, apei minerale îmbuteliate şi biscuiţilor, cu o cifră de afaceri anuală de peste 13 miliarde de euro.

Grupul francez este prezent pe piaţa românească din 1996. Danone deţine o cotă de piaţă de 50% în domeniul produselor lactate proaspete, oferta incluzând mai multe sortimente de iaurt şi smântână, potrivit reprezentanţilor companiei. Grupul mai este prezent în România şi pe segmentul de biscuiţi, după lansarea unei game produse de compania franceză în Europa Centrală.

Ştirea a fost publicată pe terminalul MEDIAFAX în data 29.08.2007 la ora 10:27

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...