Jump to content
IceMan

Inundaţii puternice în mai multe judeţe din ţară

Recommended Posts

Ploile abundente şi viiturile înregistrate în noaptea de sâmbătă spre duminică au afectat mai multe gospodării şi drumuri din judeţele Braşov, Suceava, Cluj, Neamţ şi Harghita.

Mai multe localităţi din judeţul Braşov au fost grav afectate, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de inundaţii şi de viituri puternice, echipe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă intervenind pentru a evacua mai multe familii din case.

Conform ISU Braşov, au fost afectate de inundaţii localităţile Sâmbăta de Sus, Recea, Lisa, Făgăraş, Victoria, Rupea, şi Veştea, unde mai multe râuri au ieşit din matcă.

Dan Grădinari, şeful de cabinet al prefectului de Braşov, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că mănăstirea de la Sâmbăta de Sus a fost grav afectată de inundaţii, un număr de 40 de turişti cazaţi acolo fiind evacuaţi şi duşi la un hotel. Totodată, la Sâmbăta de Sus au fost rupte şase podeţe din localitate, însă nu pe drumul judeţean.

Duminică dimineaţă, era întreruptă alimentarea cu energie electrică în zece localităţi din judeţe, printre care Vulcan, Holbav şi Ghimbav, avariile producându-se din cauza ploilor torenţiale căzute sâmbătă noaptea în judeţ.

În judeţul Suceava, potrivit raportărilor primite, duminică dimineaţă, de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, circulaţia este întreruptă pe D.J. 176 A, la km 8, între localităţile Vatra Moldoviţei şi Brodina de Sus, din cauza unui pod aflat în construcţie peste pârâul Lunguleţ, care a fost luat de viitură.

Circa 450 de case (aproximativ 1.400 de locuitori), din satele Argel şi Dămăcuşa, au rămas izolate, iar 25 de gospodării şi 40 de hectare de fâneaţă au fost inundate.

Pârâurile Lunguleţ, Laben, Timotei şi Rascovei au ieşit din matcă, făcând impracticabili aproximativ 3 km din D.J.176 A, carosabilul fiind acoperit cu aluviuni şi şanţuri săpate de apă. Au mai fost afectate toate drumurile forestiere de pe valea satelor Argel şi Dămăcuşa drumul comunal Banea-Obcioara, drumul comunal 86 Moldova Suliţa-Lucina, podeţul peste râul Soloneţ, pe raza comunei Cacica.

Lucrători ai MIRA ? pompieri, poliţişti, jandarmi, împreună cu lucrători ai serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, ai S.C. Electrica S.A., precum şi alţi specialişti din cadrul altor altor structuri, acţionează pentru limitarea efectelor calamităţilor naturale, salvarea persoanelor aflate în dificultate şi a bunurilor acestora.

De asemenea, în urma ploilor au fost afectate 11 gospodării din municipiile Dej şi Cluj-Napoca, precum şi din comuna Floreşti, dar şi mai multe străzi din Cluj-Napoca.

Totodată, a fost afectat şi DN 1 E60, în localitatea Mărtineşti, unde s-au scurs aluviuni de pe versanţi. Sâmbătă noaptea, pe acest tronson s-a circulat, timp de câteva ore, pe o singură bandă, până când şoseaua a fost curăţată.

Potrivit prefectului de Neamţ Toader Mocanu, un număr de 20 de gospodării din satele Doria şi Boboieşti din comuna Pipirig au fost inundate de pârâul Doliţa, în urma ploilor abundente, cu 25,2 l/mp, şi a scurgerilor de pe versanţi.

Un număr de 12 localităţi din judeţul Harghita sunt alimentate doar parţial cu energie electrică, duminică la prânz, din cauza furtunii puternice produse sâmbătă noaptea în judeţ.

Potrivit reprezentanţilor Electrica Miercurea Ciuc, vijeliile, însoţite de violente descărcări electrice, de precipitaţii abundente şi de căderi de grindină, au afectat trei linii de medie tensiune şi 57 de posturi de transformare, acestea nemaiputând fi alimentate cu energie.

Duminică la prânz, echipele de electricieni lucrau pentru realimentarea tuturor locuinţelor din: Sânsimion, Vrabia, Cetăţuia, Corund, Ocna de Sus, Ocna de Jos, Vărşag, Atid, Cuşmed, Ivo, Atia şi Siklod.

Conform aceleiaşi surse, nu sunt alimentate cu energie nici liniile de tensiune care fac legătura între Miercurea Ciuc şi Sânsimion şi nici cea dintre Tuşnad şi Tuşnad Sat. Alte trei echipe de la Electrica lucrează la Miercurea Ciuc, unde au rămas fără curent mai multe locuinţe particulare, dar şi o parte a societăţii Distrigaz.

Precipitaţiile abundente şi scurgerile de pe versanţi au afectat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un număr de 20 de gospodării din două sate ale comunei nemţene Pipirig, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ştirea a fost publicată pe terminalul MEDIAFAX în data 26.08.2007 la ora 09:42

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...